Skip to content

Golden Ranch iz Kisovca ohranja ljudski običaj blagoslova konjev

Človek in žival sta že od nekdaj povezana med sabo in z zemljo na kateri bivata. V preteklosti so se ljudje veliko bolj zavedali, kako nujno je, da spoštujejo naravo in svoje živali. Posledično smo imeli kar nekaj običajev, s katerimi smo vezi poglabljali in pokazali, da nam narava in živali niso samoumevne.

»Blagoslov konjev je tradicionalni obred v Sloveniji. V zimskem času na sv. Štefana (26.12. op.a.) in na pomlad na sv. Jurija (24.4. op.a.) ljudje zaprosijo za dobro letino. A vendar ima takšen blagoslov še en pomen. Kajti na takšen način mladi, ki nimajo direktne povezave s kmetijstvom, spoznajo to poslanstvo. Spoznajo pomembnost podeželja in mogoče se v komu prebudi želja, da bi si tukaj ustvaril dom. Ravno poselitev podeželja je tisto, za kar se v SLS in nenazadnje tudi sam v Evropskem parlamentu, zavzemam«, je povedal častni gost blagoslova konjev in psov na Golden Ranchu v Kisovcu, evropski poslanec in podpredsednik SLS, Franc Bogovič.

“Ravno poselitev podeželja je tisto, za kar se v SLS in nenazadnje tudi sam v Evropskem parlamentu zavzemamo, zavzemam!”

Golden Ranch v Kisovcu deluje pod taktirko Nede Starman in njenih dveh sinov že od leta 2001. Zadnjih 15 let pa vsako leto na svetega Štefana pozimi in svetega Jurija spomladi organizirajo blagoslov konjev, zadnjih nekaj let pa še psov. Vse z namenom, da obudijo star ljudski običaj, ter ljudi usmerijo k bolj naravnem načinu življenja, jim približajo naravo, podeželje.

Zemlja, bivša rudniška deponija, na katerem Golden Ranch stoji imajo v najemu od občine Zagorje ob Savi, ter je slabih 500 metrov stran od Rudniškega stolpa in muzeja. Ljudem in otrokom ponuja terapevtsko jahanje (za otroke s posebnimi potrebami), šolo jahanja, tabor za otroke, treninge z mednarodno trenerko. Glede na to, da v Zasavju, kljub mnogim možnostmi, turizem nima strategije, ravno Gloden Ranch dokazuje, da se z ogromno lastne volje, časa in potrpljenja da razviti edinstveno turistično dejavnost. Namreč so edini v Sloveniji in tudi širše, ki s svojimi mednarodni tabori trenerja učijo horsemanship  – (povezave človek – konj), ki je nujen, če želi posameznik biti dober jahač. Jezdenje namreč ne bi smelo zajemati zgolj teorije, ampak je tudi prepoznavanje potreb konj ter njihove govorice telesa. Konj ni samo orodje, je veliko več. Amerika in Kanada imata svoj konjeniški izobraževalni sistem, žal pa Evropa tu precej zaostaja in ravno mednarodna šola na Ranchu v Zagorju je prvi korak k izobraževalnem sistemu.

Blagoslov konjev je star ljudski običaj, ko so ljudje prosili za dobro letino.

Neda Starman ima še ogromno idej, kako razviti Ranch in na ta način razviti močno strategijo turizma v Zasavju. V prihodnosti si želi, da bi lahko postavila še glamping center, z vsemi ugodnostmi, indijanske šotore, ter izkoristila vseh teh 260 km jahalnih poti v Zasavju. Žal pa na občini, vsaj še zaenkrat, ni interesa, da bi prostorski akt spremenili tako, da bi se lahko širili in razvijali. Velika želja je vsekakor postavitev pokrite arene, saj bi na ta način lahko nudila terapevtsko jahanje vse dni v letu, ne da je omejena le na 5 – 7 mesecev, ko lahko izkoristi prostor, ko ni dežja, snega in mraza.

V Sloveniji se pomena podeželja še vedno premalo zavedamo. Za razliko od drugih evropskih držav, na podeželje v Sloveniji še vedno gledamo nekoliko z viška. Projekt pametne vasi, katega pobudnik je prav evropski poslanec Franc Bogovič, naslavlja prav to težavo, zato prav v okviru tega projekta Evropska komisija namenja znatna sredstva za razvoj podeželja in infrastrukture v širšem pomenu – od razvojnih središč, cest, pa do širokopasovnega interneta. Le z enakomerno razvitostjo lahko Slovenija postane samooskrbna, ustvari več delovnih mest izven urbanih središč. Tako bo življenje manj stresno, ohranjali pa bomo čisto okolje in naravo, ter pustili svet lepši tudi za naše potomce.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Lucija
1 year ago

Kako lepo napisano, skoda samo da se na omenjenem rancu ne zanimajo za dobrobit zivali vendar za pobran denar. konji so podhranjeni, hlevi neocisceni (oz cistijo hleve lastniki nastanjenih konjev saj se jim para srce)

Prijava na e-novice