Naprej na vsebino

Huawei je velika izguba za Android: Kako bo to vplivalo na uporabnike?

Odločitev Googla o prekinitvi povezav operacijskega sistema Android s kitajskim izdelovalcem telefonov Huawei, bo vplivala na stotine milijonov uporabnikov pametnih telefonov.

Oddelek za trgovino v ZDA je prejšnji teden uvrstil na črno listo podjetje Huawei in mu tako ustavil možnost nakupa delov in komponent, ki jih je izdelal ameriški proizvajalec. Med drugim je zaradi omejitev Google prekinil poslovanje s kitajskim velikanom. Drugi dobavitelji Huawei, vključno s Qualcommom, Broadcomom, Intelom in Xilinxom, pa so zaposlenim povedali, da kitajskemu podjetju ne bodo prodajali do nadaljnjega, poročajo ameriški mediji.

Ponudniki tehnološke opreme za telefone v ZDA izgubljajo veliko stranko, saj Huawei, kot največji svetovni ponudnik telekomunikacijske opreme, vsako leto kupi 20 milijard dolarjev polprevodnikov.

Odločitev, ki je sredi ameriške trgovinske vojne s Kitajsko, pomeni tudi, da bodo uporabniki Huawei začeli izgubljati dostop do lastniških storitev Googla, kot so Gmail in Google Zemljevidi, in bodo izključeni iz prihodnjih nadgradenj Androidov na svojih telefonih.

Huawei je lani prodal skoraj 203 milijonov telefonov, v primerjavi s 150 milijoni v letu 2017. V skladu s podatki analitičnega podjetja Gartner, prehiteva Apple in močno grozi Samsungu.

Po podatkih analitske družbe StatCounter je imel Huawei aprila v Sloveniji 25,59-odstotni tržni delež, kar ga uvršča na stabilno drugo mesto za Samsungom, ki je v istem obdobju obvladal 39,67 odstotka slovenskega trga mobilnih telefonov. Krepko pod njima se vrstijo Apple z iPhoni (16,58 odstotka), LG (4,53 odstotka), Lenovo (2,40 odstotka) in Xiaomi (2,32 odstotka). Na evropski ravni ima Huawei tretji največji tržni delež (17,69 odstotka).

Ti uporabniki tvegajo, da bodo izgubili dostop do pomembnih nadgradenj za Android, ki jih je v preteklosti izdal Google, čeprav je za zdaj Huawei dejal, da bo še naprej zagotavljal varnostne posodobitve.

Kitajsko podjetje bo lahko dostopalo samo do popravkov programske opreme in jih distribuiralo iz odprtokodnega projekta Android, ne pa lastniških informacij, ki jih je obdržal Google, kar pomeni, da bi aplikacije na telefonih Huawei lahko postale neuporabne.

Za Huawei ni enostavnega popravka

Da bi se izognil Googleovi prepovedi, bi Huawei končno moral zgraditi svoj operacijski sistem, kot je Apple za svoje iPhone. To se ne da narediti v naglici.

Microsoft ponuja zdrav primer. Med letoma 2010 in 2017 je ameriško podjetje poskušalo uporabnike privabiti k nakupu telefonov, ki temeljijo na lastnem operacijskem sistemu Windows Mobile. Toda telefoni niso poželi uspeha in podjetje se je zateklo na OS.

Huawei ima veliko prednost pred Microsoftom, glede na širši obseg prodora na mobilni trg. Huawei lahko namreč »prisili« razvijalce programske opreme, da ponudijo različico aplikacij, specifično za Huawei. Po drugi strani pa bi kitajski proizvajalec lahko ustanovil novo vejo družine Android, ki temelji na odprti kodi, ki je zdaj na voljo.

Toda vse to bo vzelo veliko časa.

Tveganja za Google

Razširjena mobilna uporaba zemljevidov, Gmaila in drugih Googlovih storitev je ameriški družbi pomagala zgraditi vodilni položaj na trgu z Androidom.

Toda pri odrezovanju Huawei, Google tvega, da bodo prikrajšani za podatke, ki ustvarjajo prihodek vseh teh Huawei lastnikov telefonov po vsem svetu.

Drugi kitajski proizvajalci pametnih telefonov, kot so Xiaomi, Oppo in OnePlus, seveda pozorno spremljajo, kaj se dogaja, saj bo za njih verjetno veljalo isto, kot za Huawei.

Če bi Huawei zgradil svoj sistem, bi bilo mogoče, da bi se ta podjetja pridružila, da bi odpravila svojo ranljivost za prihodnje ukrepe vlade ali podjetij ZDA.

Kaj točno se dogaja?

Domnevno Google ne želi prekiniti vezi z drugim najboljšim izdelovalcem Android telefonov na svetu – kitajsko podjetje je pred kratkim sporočilo, da več kot pol milijarde potrošnikov uporablja Huawei telefone.

V teoriji bi ameriški urad za industrijo in varnost lahko izdal dovoljenje, da bi Google nadaljeval odnos ali vsaj njegove dele, ali celo naredil preobrat in povsem opustil svoje omejitve.

Toda ob predpostavki, da se zadeva ne bo rešila kmalu, poskusimo najti pot skozi posledice.

Trenutno je znano, da ameriško tehnološko podjetje Google ukinja vse poslovne dejavnosti s podjetjem Huawei v zvezi z »nejavnimi« prenosi strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.

To ne pomeni, da Huawei izgubi ves dostop do Androida, saj je osnovni operacijski sistem odprtokodni projekt. Vsak proizvajalec ga lahko spremeni in namesti na svoje naprave, ne da bi potreboval dovoljenje.

Toda v praksi se vsi veliki prodajalci zanašajo na veliko podporo Googla.

Poleg tega Google nadzira dostop do več pomembnih dodatkov programske opreme v trgovini aplikacij (Play store):

  • lastne aplikacije
  • virtualni pomočnik za Google Assistant
  • storitev e-pošte Gmail
  • orodja, ki tretjim osebam omogočajo dostop do določenih funkcij

Kako to vpliva na obstoječe Huawei telefone?

Huawei je po mnenju analitikov tretja najbolj priljubljena blagovna znamka za Apple in Samsungom.

Razlog za to je, da so njihove naprave že certificirane po postopkih, ki so znani pod imenom Compatibility Test Suite (CTS) in Vendor Test Suite (VTS).

Posledično jim lahko Google priskrbi nove različice svojih izdelkov in odobri prenos s svoje trgovine Play, ne da bi se moral neposredno ukvarjati s Huawei. Vendar pa zadeve postajajo bolj zapletene, ko gre za varnostne posodobitve.

Način, kako to običajno deluje, je, da Google izdelovalcem naprav Android doda kodo za popravke programske opreme približno en mesec, preden javnosti razkrije podrobnosti o vpletenih ranljivostih.

To daje proizvajalcem čas, da preverijo, ali popravki povzročajo težave z njihovo lastno programsko opremo, nato pa prilagojeno različico popravkov ponudijo za prenos.

Huawei bo zdaj lahko izvedel popravke na isti dan, ko bodo objavljeni v projektu Android Open Source (AOSP), kar pomeni, da bo prišlo do zamude, preden jih bo lahko distribuiral.

To bi lahko teoretično pripeljalo do situacije, v kateri se odkrije resna napaka in Huawei-jeve naprave temu ostanejo izpostavljene več dni ali tednov.

Kaj pa novi Huawei telefoni?

Novi telefoni ne bodo certificirani in posledično ne bodo imeli vnaprej nameščenih Google Mobile Services (GMS).

To vključuje zbirko Googlovih aplikacij:

  • Trgovina Play za aplikacije, glasbo in druge medije
  • Google Fotografije
  • YouTube
  • Google zemljevidi
  • Oblak v storitvi Google Drive
  • Videoklici Google Duo

Nekatere od teh storitev bodo še vedno dostopne prek spleta, vendar bo vse skupaj manj priročno.

Izguba ne bo imela velikega vpliva na uporabnike, ki prebivajo na Kitajskem, saj so ti že tako ali drugače blokirani pri dostopu do večine Googlovih zmogljivosti. Toda drugod po svetu bi lahko za mnoge potrošnike pomenilo veliko obremenitev.

Še vedno bi lahko namestili aplikacije tretjih oseb prek alternativnih trgovin ali procesov, znanih kot stransko nalaganje. Toda Google preprečuje, da bi svoje aplikacije namestili na necertificirane naprave.

Poleg tega izguba dostopa do GMS pomeni tudi, da razvijalci tretjih oseb ne bodo mogli uporabiti Googlovih vmesnikov za programiranje aplikacij (API) na novih napravah. Posledice bi bile, da bi njihove aplikacije lahko izgubile nekaj funkcij.

Kaj pa prihodnje izdaje Androida?

Veliko je špekulacij, da bi lahko Huawei naprave obtičale s trenutno različico Androida.

Ampak to je zelo malo verjetno, saj bo naslednja različica – Android Q – tudi odprto kodna, Google pa je že delil večino izvorne kode s Huawei-jem in drugimi partnerji.

Vendar pa bi se lahko stvari zapletle pri kasnejši izdaji – Android R – leta 2020. Denimo, čeprav bi bila kitajska družba pripravljena sprejeti Android R, bi lahko operacijski sistem ponudila veliko kasneje kot njeni konkurenti, kar pomeni – zaostanek pred konkurenti.

Tudi če Huawei še naprej prodaja naprave z odprto kodo, svojih naprav ne more zakonito imenovati, da delujejo na Android operacijskem sistemu.

Torej, kaj je alternativa?

Iz podjetja Huawei sporočajo, da bi raje delali z Androidom, vendar pa so vseeno ustvarili nov operacijski sistem, kot načrt B.

»Vzpostavili smo vzporedni program za razvoj alternativ… za katerega mislimo, da bo razveselil naše stranke.

Kratkoročno to ni dobra novica za Huawei, vendar mislimo, da nam to lahko uspe«, so sporočili.

Na Kitajskem to morda ne bo preveč moteče, saj lastniki naprav veliko časa porabijo v programu WeChat – platformi, ki omogoča, da aplikacije drugih izdelovalcev delujejo znotraj njega.

Poleg tega je verjetno, da bodo drugi razvijalci pod pritiskom, da hitro izdajo različice svojih samostojnih aplikacij za nov operacijski sistem. Toda drugje bi bila ta poteza lahko zelo problematična. Ključni del uspeha mobilnega operacijskega sistema je namreč število aplikacij, ki so na voljo na trgu. Poleg Appleovega iOS-a pa ima Android največjo razvijalsko platformo.

Zaenkrat tudi Google pomirja uporabnike:

»Upoštevamo vse zahteve oblasti ZDA, a obenem zagotavljamo, da bodo storitve, kot so Google Play, in varnost, kot jo zagotavlja Google Play Protect, še naprej delovale na vaših napravah Huawei,« je zapisal Google na svojem uporabniškem profilu operacijskega sistema Android družbenega omrežja Twitter.

Če povzamemo…

Niti Google niti Huawei nista in ne bosta zadovoljna. Za Huawei je to velik udarec za svoje načrte širitve zunaj domačega trga. Za Googlo pa je odločitev oškodovala odnose z glavnim svetovnim proizvajalcem pametnih telefonov in morda tvega, da bi druge proizvajalce pametnih telefonov navdušila, da razmišljajo o potrebi po resni alternativi Googlovemu operacijskemu sistemu Android.

Glavni krivec – Ameriški predsednik Donald Trump. Odločen, da bo pustil svoj pečat v trgovinskih odnosih med ZDA in Kitajsko.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice