Skip to content

Rekordne zmage v New Yorku za slovenske proizvajalce oljčnega olja

Število slovenskih proizvajalcev oljčnega olja, ki se udeležujejo Newyorškega mednarodnega natečaja za oljčno olje (NYIOOC), se z vsakim letom povečuje.

Na NYIOOC 2019 se je predstavilo osem oljkarjev in oljarjev iz Slovenije, ki so sodelovali na tekmovanju. Od teh jih je šest dobilo priznanjetri zlata in tri srebrna. To je največje število priznanj doslej dodeljenih slovenskim proizvajalcem in eno več, kot so jih bili deležni na NYIOOC 2017.

»Zelo smo navdušeni in tako ponosni, da je naše olje med najboljšimi oljčnimi olji,« je dejal Kristjan Jerebica.

Slovenija je tako sredozemska kot alpska država. Prav tako je v najbolj severni regiji Sredozemlja, kjer se gojijo oljke.

To vključuje območje, ki meji na Italijo v zahodni Sloveniji in na Istro, ki je polotok v Jadranskem morju. Tu rastejo italijanske sorte, kot so Leccino, Maurino, Frantoio in Pendolino, kot tudi sorte, ki izvirajo iz Istre, vključno z Istrsko Belico, Bugo in Črnico.

Slovenija ima zelo skromno letno proizvodnjo v višini približno 400 ton, vendar to nadomešča z visoko kakovostjo.

Ekstra deviško oljčno olje iz Slovenije je priznano po svoji vrhunski kakovosti od leta 2007, ko je dobilo zaščiteno označbo porekla (ZOP) na ravni Evropske unije.

V začetku letošnjega leta je bil registriran več-državni ZOP za oljčno olje, proizveden v slovenskem in hrvaškem delu istrskega polotoka, pod imenom »Istra«.

Slovenija se je na NYIOOC predstavila šele v zadnjih štirih letih. Dva letošnja zmagovalca sta že tretje leto osvojila nagrade.

Kdo so nagrajenci?

Družina Morgan je osvojila Gold ali zlato mesto v zadnjih treh izborih NYIOOC za Cuvee, organsko robustno mešanico.

»Sodelovali smo zadnja tri leta in kot rezultat dobrega dela smo vsako leto nagrajeni z zlatom,« je za Olive Oil Times povedal Marko Opašić iz Olje Morgan. »Biti nagrajen, je vedno dober občutek. Še posebej če si zmagovalec na velikem tekmovanju, kot je NYIOOC, kjer sodelujejo producenti z vsega sveta, konkurenca pa je močna,« je še dodal.

»Za nas je zmaga pomembna, ker kaže, da smo na pravi poti za proizvodnjo najvišje kakovosti ekološkega oljčnega olja. Zmaga na NYIOOC pa nam pomaga tudi pri promociji slovenskega oljčnega olja po vsem svetu.«

Večina nasadov družine Morgan je zasajena z avtohtono Istrsko belico, kultivarji, kot so Leccino, Maurino, Moraiolo in Rosciola, pa rastejo tudi na severnem delu Istre. Dejstvo, da je njihovo olje ekološko pridelano, je stvar ponosa.

»Naše olje je narejeno iz srca,« je rekel. »Je organsko, ima pravo ravnovesje grenkobe in pikantnosti in je reprezentativna naše avtohtone sorte. Ker nismo velik proizvajalec, se lahko osredotočimo na kakovost. Naša drevesa dnevno spremljamo na vseh stopnjah rasti, dokler oljke ne dosežejo optimalne zrelosti za proizvodnjo najboljšega oljčnega olja

Družina Bučinel je dobila še eno zlato, ki stoji za imenom Bučinel, srednje intenzivno olje iz briške drobnice, avtohtone sorte s področja Brd, ki se nahaja med Alpami in Jadranskim morjem v zahodni Sloveniji.

Družina Bučinel je že zbrala številne nacionalne in mednarodne nagrade, njihovo kakovostno olje pa je opaziti na mizah vrhunskih restavracij po Evropi in Severni Ameriki.

»To je bilo prvič, da smo sodelovali v NYIOOC,« je povedal Aleš Bučinel. »Bili smo prijetno presenečeni. Mislim, da zlata nagrada iz natečaja, kot je NYIOOC, pomeni, da smo na pravi poti do uspeha in da moramo nadaljevati s tem, kar najbolj ljubimo: proizvajati ekstra deviško oljčno olje in ga deliti s tistimi, ki imajo srečo, da ga poskusijo.«

Na kmetiji Bučinel, v vasi Gradno, rastejo ne le oljčni nasadi, temveč tudi sadni nasadi in vinogradi.

Bučinel je pojasnil, zakaj je sorta, ki je avtohtona regija, edinstvena: »Briška drobnica je edinstvena avtohtona sorta iz Goriških Brd. Rezultat je zelo harmonično olje srednje intenzivnosti, prijetne sadnosti, srednje grenkobe in pikantnosti. Njen poseben harmoničen okus izvira iz dejstva, da se drevesa tukaj borijo za preživetje v najbolj severni regiji gojenja oljk.«

Iz iste regije izvira tudi družina Sirk, ki je osvojila srebrno na NYIOOC 2019 za njihovo Belico, srednje intenzivno oljčno olje iz Istrske belice. Družina Sirk proizvaja vino in sadje že tri generacije, z najmlajšo generacijo, ki se je pred kratkim razvila v proizvodnjo oljčnega olja, pa dosega odlične rezultate.

»To je prvič, da sodelujemo v NYIOOC,« Je dejal Ivan Sirk. »Zelo smo bili zadovoljni, da je naše olje dobilo zelo dobro priznanje. Potrjuje, da je naše delo dobro in učinkovito. Prav tako potrjuje, da je naše oljčno olje zelo kakovostno.«

Tretje srebrno priznanje slovenskim proizvajalcem je bilo namenjeno družini Jerebica in njihovi ekološki blagovni znamki Jerebica, mešanici istrske belice, leccina, leccione in oljk Pendolino.

Družinska oljčna kmetija se nahaja v Novi Vasi, na skoraj 985 metrih nadmorske višine in blizu meje s Hrvaško. Tukaj, na devetih kilometrih od morja, rastejo nasadi 200 let starih oljk in mlajši pridelek.

»V letu 2014 smo osvojili nagrado Best in Class v robustni kategoriji za našo mešanico,« je povedal Kristjan Jerebica. »Letos smo se odločili, da ponovno preskusimo naše olje na NYIOOC in smo osvojili srebrno nagrado v srednji kategoriji.«

»Zelo smo navdušeni in tako ponosni, da je naše olje med najboljšimi oljčnimi olji,« je dodal. »Pridelujemo samo ekološke oljke in ekstra deviško oljčno olje. Prejetje nagrade je za nas zelo pomembno, ker potrjuje, da naše trdo delo ni bilo zaman

Še en večkratni zmagovalec NYIOOC je Miha Jakovčič, ki je letos prevzel Silver ali srebrno nagrado za svojo mešanico Giuliane, in Golds iz leta 2017 in 2018.

»Po dveh zlatih nagradah letošnja srebrna nagrada zagotovo ni manj pomembna,« je dejal Miha Jakovčič. »Kot vsako leto smo ostali pozno pokonci, da bi v živo spremljali predstavo o podelitvi nagrad iz New Yorka

»Mislim, da je bilo okoli 3 ure zjutraj, ko se je pri nas doma zaslišal krik zmage. Takrat sva z ženo namreč videla oznako Silver poleg naše blagovne znamke,« je dodal. »Zelo smo ponosni, da smo proizvajalci enega od najboljših svetovnih oljčnih olj – pridobitev srebrne ali zlate nagrade v tekmovanju, kot je NYIOOC, z največjo konkurenco na področju oljčnega olja na svetu je veliko priznanje za naše dobro delo.«

To je še eno družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo pridelave oljk v hribovitih nasadih s pogledom na Jadransko morje. Jakovčič in njegova družina sledijo zahtevnemu in dolgočasnemu procesu, ki je potreben za proizvodnjo kakovostnega olja z ročnim spravilom in prevozom oljk v mlin v nekaj urah po obiranju.

»Smo sorazmerno majhen proizvajalec ali bolje rečeno, butični proizvajalec,« je dejal kot uvod v družinski pristop k proizvodnji oljčnega olja. »Vsako naše drevo posamično obravnavamo: lahko rečemo, da poslušamo naša drevesa in jim dajemo tisto, kar potrebujejo v pravem trenutku

»Mi jih gojimo, kot da so naši otroci,« je dodal. »Rezultat je sveže olje z odličnim vonjem in okusom, ki v ustih pušča edinstven in senzacionalen priokus.«

»Zelo me veseli, da vsako leto v NYIOOC konkurira več proizvajalcev oljčnega olja iz Slovenije,« je nadaljeval Jakovčič in se seznanil z letošnjim rekordnim številom vpisov. »Ker vemo, da bo Slovenija »evropska kulinarična destinacija 2021«, je za proizvajalce oljčnega olja v Sloveniji pomembno, da svetu pokažejo, da proizvajamo vrhunsko ekstra deviško oljčno olje. Čeprav glede količine nismo pomemben igralec v industriji, lahko s ponosom povem, da je bila kakovost slovenskih oljčnih olj vedno zelo visoka.«

Da bi podprl dejstvo, ki ga navaja Jakovčič, delimo nekaj stare zgodovine: Zanimivo zgodovinsko dejstvo, ki ga veliko ljudi ne pozna, izvira iz najstarejše rimske kuharske knjige Apicius – zbirka rimskih kuharskih receptov, ki je bila napisana verjetno v poznem 4. ali zgodnjem 5. stoletju, nekateri pravijo, da celo v prvem. Avtor je opisal postopek priprave iz poceni, ne prav dišečega olja iz Beatice, ki naj bi z mletimi zelišči in koreninami, dosegel približno tak okus in vonj, kot ga ima že takrat cenjeno istrsko oljčno olje.

Če poznamo to in podrobnosti iz nekaterih drugih zgodovinskih zapisov, lahko rečemo, da se v naši regiji že tisočletja proizvaja najvišja kakovost oljčnega olja. To potrjujejo tudi vse mednarodne nagrade, ki so jih slovenski proizvajalci oljčnega olja prejeli v zadnjih desetih letih.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice