Naprej na vsebino

Tako izgledajo novi evrobankovci

Od torka 28. maja 2019 bodo v obtoku novi bankovci za 100 in 200 evrov. Bankovce serije EUROPA naj bi bilo bistveno težje ponarediti, kot prej.

Da bankovci pridejo v banke in hranilnice ter v trgovine, bo trajalo nekaj časa. Tudi, da se bankomate opremi z novimi evrobankovci bo kar zamudno. Stari evrobankovci ostajajo veljavni, vendar se postopoma umikajo.

Z začetkom izdaje novih 100 in novih 200 evrskih bankovcev je dokončana druga serija evrobankovcev. Novi bankovci naj bi evro naredili varnejši in bi še bolj otežili ponarejanje. To je bilo mogoče doseči z dvema novima varnostnima elementoma na bankovcih: Na sprednjem levem spodnjem vogalu je simbol evra, ki ob premikanju spreminja barvo – od smaragdno zelene do temno modrega svetlečega smaragda. Poleg tega se v zgornjem desnem kotu traku s hologramom, nahaja tako imenovani satelitski hologram. Okoli števila 100 in 200 se ob obračanju bankovca gibljeta dva barvna simbola evra.

Evrobankovci sledijo trendom denarnic

V evrskem območju je v obtoku več kot 2,8 milijarde bankovcev za 100 evrov, kar predstavlja 12,7 odstotkov vseh evrskih bankovcev, in malo manj kot 270 milijonov bankovcev za 200 evrov, kar predstavlja le 1,2 odstotka vseh evrskih bankovcev v obtoku.

Malo več kot 2,4 milijarde novih – kot drugi iz druge serije bombažnih bankovcev, ki tehtajo samo 3,2 grama, bodo centralne banke držav iz EU območja začele izdajati od torka naprej. Od tega okoli 2,3 milijarde bankovcev za 100 in 700 milijonov za 200 evrov.

Slednjih bo obstajalo več kot v preteklih časih, kajti povsem verjetno je, da bo v prihodnosti povpraševanje po bankovcih za 200 evrov, naraslo. Razlog: V drugi seriji se Evro odpove bankovcem za 500 evrov. Tako kot druge centralne banke je tudi Slovenska prekinila izdajo bankovcev za 500 evrov.

O tem je odločila Evropska centralna banka (ECB) maja 2016. Ugotovilo se je namreč, da se največji evrski bankovci uporabljajo večinoma v kriminalnih transakcijah in financiranju terorizma. Slednji petstotaki, ki pristanejo v centralnih bankah, so zaplenjeni in uničeni. Neporavnane obveznosti pa ostajajo veljavne za nedoločen čas.

Konec marca je bilo v obtoku okoli 22,1 milijarde evrobankovcev, vrednih okoli 1,22 bilijona evrov, od katerih je dobrih 2,8 milijarde 100-takov in 262 milijonov 200-takov.

V nasprotju s prejšnjimi bankovci za 100 in 200 evrov so barve močnejše – zelene na 100 in rumene v 200-takih. Prav tako so nekoliko manjši in le 77 milimetrov visoki, namesto prejšnjih 82. Velikost ustreza bankovcu za 50 evrov.

Razlog za manjše evrobankovce naj bi bil, da se denarnice zožujejo oziroma zmanjšujejo. Zato se manjši bankovci lažje shranijo v novejših trendovskih denarnicah. Širina novega 100 in 200-taka ostaja enaka – 147 milimetrov. Izdelava novega bankovca pa stane približno deset centov evra, navajajo pri ECB.

Od maja 2013 so centralni bančniki izdali drugo serijo evrobankovcev, najprej petice, nato desetice v septembru 2014, dvajsetice v novembru 2015 in petdesetice v aprilu 2017. Kot že omenjeno, je glavni razlog za nove bankovce, da se ponarejevalcem oteži delo. Zdi se, da je ideja uspešna, saj so policija, trgovina in banke v Evropi v letu 2018 odkrile ponarejene bankovce v vrednosti 536.000 evrov, kar je približno 19 odstotkov manj kot leto prej, še dodajajo iz ECB. Vendar pa ponarejevalci ostajajo vse prej kot prestrašeni.

Kako prepoznati ponarejene bankovce?

Ponarejevalci so se večinoma osredotočili na posnemanje nekaterih varnostnih elementov, zato je pomembno vsak bankovec višje vrednosti pogledati pod svetlobo in ga malo prepogibati – večinoma lahko tako občutite razliko (tudi če niste strokovnjak, so vaše roke navajene na prave bankovce, zato lahko s pozornostjo prepoznate ponaredek). Večini manjkajo trije ali celo štirje zaščitni simboli, tako da tudi natančen pogled na bankovec daje ključni namig. Nekatere funkcije je mogoče preveriti samo z nagibanjem. Medtem ko so pravi evrobankovci izdelani iz bombaža, ponarejevalci največkrat uporabljajo papir – s popolnoma drugačnim haptičnim vtisom.

Komercialno dostopne sonde za hitro testiranje, ki se včasih uporabljajo na blagajni supermarketov, niso vedno zanesljive. Peresa, v primeru ponarejenega denarja, povzročijo vidno opazko s kemično reakcijo s škrobom v papirju, ko je ponarejen, ker pravi bankovci ne vsebujejo škroba. Vendar pa je po mnenju nekaterih bank ponarejeni denar mogoče obdati tudi s plastjo, ki preprečuje kemično reakcijo.

Pasti ponarejevalcev

Ponarejevalci pogosto uporabijo tudi »pasti«, da bi odvrnili vašo pozornost. Denimo, ko so bankovci zažgani, raztrgani, perforirani, oprani v pralnem stroju pri 90 stopinjah ali pobarvani do neprepoznavnosti, kot na primer, ko so jih otroci uporabljali za igranje, ali pa je torbica pristala v ognju ali požaru oziroma so jih nenamerno oprali s kavbojkami in podobno.

Trgovini ni treba sprejeti popolnoma uničenih bankovcev. Če pa bi bil uničen le en vogal, plačilo z okvarjenim bankovcem verjetno ne bo problem, saj tudi taki ostajajo zakonito plačilno sredstvo.

Po navedbah bančnega združenja lahko potrošniki tudi sami popravijo manjšo škodo ali razpoke. Tovrstni bankovci se zbirajo in odstranijo iz prometa, ko pristanejo v banki. Močno uničene bankovce izmenjujejo tudi zaupanja vredne manjše banke ali njihove podružnice. Tukaj pa mora biti več kot 50 odstotkov bankovca »nedotaknjena«. Vsakdo, ki je nenamerno strgal dvestotaka, lahko v tovrstne banke prinese tudi vrečko zelo majhnih delov in poda zahtevo za povračilo za poškodovan evrobankovec – dokler je nepoškodovanega več kot polovica le tega.

In če imate v roki ponaredek?

Možnost prepoznavanja ponarejenega denarja ni nepomembna, ker ima posledice: ne bo nadomeščen s pravimi bankovci, zato ste lahko na zgubi.

Tisti, ki jih še naprej uporabljajo, so celo podvrženi kazenskemu pregonu. Vendar pa vas tukaj, za razliko, nevednost ščiti pred kaznovanjem. Če plačate s ponarejenim bankovcem se vam ni treba bati (seveda če niste vedeli, da je bankovec ponarejen). Kljub temu mora policija primer preiskati, da dokažete nevednost. Urejanje je brezplačno, vendar lahko traja od štirih tednov do več mesecev. Statistično gledano, je tveganje, da boste imeli ponarejen bankovec v denarnici – zelo nizko.

Ali morajo vsi trgovci sprejeti bankovec za 200 ali 500 evrov?

Trgovci, obrtniki in ponudniki storitev so dolžni sprejeti gotovino za plačilo. Vendar gotovinska sredstva niso za vsak predvidljiv primer. Na primer, vsakdo, ki želi plačati obleko s kovanci za deset centov, bo upravičeno zavrnjen, ker noben trgovec ne more biti prisiljen sprejeti več kot 50 kovancev za plačilno transakcijo. Bankovci pa so za fizične osebe neomejeno plačilno sredstvo. Vsakdo, ki želi plačati svoj nov avto z bankovci za deset evrov, lahko to storiti, tudi če bi bil trgovec razočaran.

V sporu je vprašanje, ali je opomba, da se ne sprejema bankovcev za 200 ali 500 evrov, dovoljena? Pogosto jo najdemo na bencinskih črpalkah ali v manjših trgovinah, v pekarnah in pri mesarjih. Tukaj je pravilo: obvestilo mora biti sorazmerno. Na primer, trgovec lahko zavrne stranko, ki želi kupiti žvečilni gumi z bankovcem za 500 evrov in opozori, da nima dovolj gotovine za vračilo. Če pa nekdo plača kljub polnjenju svojega rezervoarja za 80 evrov z bankovcem v višini 200 evrov, ga mora prodajalec sprejeti, ker gre za zakonito plačilno sredstvo.

Stranka lahko plača tudi z evro priložnostnimi kovanci in zbirateljskimi kovanci, vendar le do zneska 200 evrov, glede na bančno združenje.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice