Skip to content

Je danes res še smiselno reševati spore z vojno? Srbija in Kosovo očitno mislita tako.

Posebne enote NSSF (nekdanje ROSU) so se v zgodnjih jutranjih urah včeraj na območju vseh štirih srbskih občin na severu Kosova in Metohije razplamtele in priprle 19 policistov in devet civilistov, večinoma Srbov in Bošnjakov.

Srbija mora sprejeti, da je izgubila nadzor nad Kosovom, svojo nekdanjo južno provinco, in si mora prizadevati za kompromis za normalizacijo vezi s Prištino, je dejal predsednik Aleksandar Vučić, ki je v ponedeljek v nenavadno brezobzirni obliki to povedal parlamentu.

Mlada država je razglasila svojo neodvisnost od Srbije leta 2008 po vojni, ki je leta 1999 vključevala albanske čete in bombnike NATO.

Vendar je severna obmejna regija Kosova, ki je 90-odstotna srbska, zavrnila sodelovanje v vladi, v kateri prevladujejo Albanci, in ostala zvesta Beogradu.

Srbija, ki po svoji ustavi meni, da je Kosovo sestavni del svojega ozemlja, je blokirala Kosovo zaradi članstva v mednarodnih institucijah, vključno z Interpolom in UNESCO. Še vedno zagotavlja finančno pomoč Srbom na Kosovu.

Že nekaj let je neodvisnost Kosova tabu tema v Srbiji, ker jo večina Srbov obravnava kot zibelko svojega naroda in pravoslavne krščanske vere.

Toda Vučić je v ponedeljek govoril jasno. »Moramo priznati, da smo bili poraženi. Zgubili smo ozemlje,« je Vučić povedal parlamentu na posebnem zasedanju, posvečenem Kosovu.

Srbski predsednik je postavil svojo vojsko v nevarnost, ko je kosovska policija vdrla v obcestno regijo, kjer prebiva srbska večina, in s tem kršila izrecni sporazum med Beogradom in Prištino.

Leta 2013 sta Beograd in Priština dala soglasje, da bodo kosovske sile ostale zunaj severnoevropskih območij, kjer živi večina Srbov. Kljub temu je Kosovo večkrat poslalo svoje posebne enote. Med obiskom tega območja s strani kosovskega predsednika Hashim Thacija septembra lani so prevzeli lokalno elektrarno in pridržali več Srbov, kar je prav tako spodbudilo Vučića, da je postavil svojo vojsko na najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti in opozoril, da če pride do resne ogroženosti reda in ljudi na severu Kosova, bodo zaščitili svoje ljudi.

»Kosovo je postalo enklava piratov, ki oskrbujejo Evropo z drogami in ženskami,« meni srbski predsednik.

Vučić je kosovske oblasti obtožil, da poskušajo »kriminalizirati« in ustrahovati etnične Srbe, saj se je zaobljubil, da jih bo zaščitil, meni srbski nacionalni RTS.

Pred kratkim je kosovska posebna policija (ROSU) sprožila racijo v severni regiji. Po poročilih so slišali streljanje in na cestah so opazili oklepna policijska vozila. Vsaj 19 etničnih Srbov in Bošnjakov ter en Albanec so aretirali, je Vučić na posebni seji povedal parlamentu.

Kosovski zunanji minister je sporočil, da je operacija namenjena članom »mreže organiziranega kriminala, vpletenega v tihotapljenje, podkupovanje itd.«

Boj na Kosovu

Na severu Kosova so se sprožile sirene za alarm, nekateri so slišali strele, medtem ko so bili v okolici Zubin Potoka najbolj dramatično je bilo, ko so člani ROSA razbili blokade na cesti.

Prištinski uradniki so utemeljili nasilno dejanje, ki je trajalo več kot šest ur, z domnevnim bojem proti organiziranemu kriminalu.

Očitno je prišlo do spopadov v mestu Zubin Potok, kjer so domačini postavili barikade in požgali pnevmatike, da bi se uprli policijski operaciji. Med incidentom se je poškodovalo več srbskih državljanov in en policist, strah med ljudmi pa je bil silovit.

Kosovske oblasti so opozorile Beograd, da se temu lahko izogne, in lokalne Srbe pozvale, naj podprejo boj proti organiziranemu kriminalu.

Medtem pa je med tistimi, ki jih je pridržal ROSU, tudi ruski član UNMIK, je dejal Vučić. Moskva je pozneje zahtevala takojšnjo izpustitev svojega državljana, ki je bil poškodovan med racijo ROSU.

Rusko zunanje ministrstvo je tudi posebno opozorilo označilo kot »drugo provokacijo, katere namen je ustrahovanje in izsiljevanje nealbanskega prebivalstva in prisilno vzpostavitev nadzora nad območjem.« Združene države in EU so obtožili, da spodbujajo provokativno vedenje Kosova.

Srbi s Kosova in Metohije bodo danes v severnem delu Kosovske Mitrovice protestirali zaradi brutalnega delovanja posebne enote ROSU. Protestno srečanje je predvideno za 12 ur na Trgu Šumadija in ga bo organizirala srbska lista.

Bomo priča izbruhu vojne?

Srbija in Kosovo sta se sicer leta 2013 res da dogovorila o dialogu, ki ga podpira EU, da bi rešila vsa odprta vprašanja med njima, kar je bilo ključno za napredek obeh držav v smeri članstva v Evropski uniji. Toda od takrat je bil dosežen le majhen napredek.

Njihovi pogovori so zamrli novembra lani, ko je Priština uvedla 100% davek na vse blago, uvoženo iz Srbije. Pričakuje se, da bo ta korak nekoliko zamajal gospodarsko rast v Srbiji, saj njen izvoz na Kosovo znaša 500 milijonov evrov na leto. Kljub temu MDS pričakuje, da bo srbsko gospodarstvo letos zraslo za 3,5%.

Kaj točno se bo zgodilo, verjetno ne ve nihče, lahko pa špekuliramo o dveh možnostih – normalizacijo odnosov z dogovorom ali ohranitev zamrznjenega konflikta in reševanje sporov z vojno.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice