Skip to content

FURS pojasnjuje napačne izračune, kot kaže ni ne tič ne miš

Pred dvema dnevoma je bila objavljena novica, da je  FURS zaradi napake odposlal 7639 napačnih izračunov dohodnine. Kot so sporočili z uprave FURS-a, napaka ne bo imela posledic za zavezance. Po navedbah finančne uprave je napaka nastala pri zunanjem izvajalcu, ki bo tudi nosil vse stroške, povezane z odpravo napake.

Omemba zunanjega izvajalca pri obravnavi podatkov, ki zadevajo pobiranje davkov in jih opredeljuje ZAKON o davčnem postopku (ZDavP-2) (15. člen (davčna tajnost) 1. Davčni organ mora kot zaupne varovati podatke, ki jih zavezanec za davek v davčnem postopku posreduje davčnemu organu, ter druge podatke v zvezi z davčno obveznostjo zavezancev za davek, s katerimi razpolaga davčni organ.), nas je zbodla v oči, zato smo na FURS naslovili novinarsko vprašanje, na katero smo prejeli naslednje odgovore.

Zanimalo nas je, zakaj FURS sploh najemna zunanjega izvajalca? Je premalo zaposlenih, ali ni ustrezno usposobljenega kadra?

Finančna uprava pri implementaciji programskih rešitev sodeluje z zunanjimi izvajalci, ki jih izbere na javnih natečajih. Pripravo poslovnih zahtev in testiranja razvitih rešitev finančna uprava izvaja v celoti sama, razvoj programskih rešitev pa izvede zunanji izvajalec.

Finančna uprava ne razpolaga z delovnimi mesti, ki bi po zahtevnosti ustrezala profilu kadrov, ki so potrebni za razvoj programskih rešitev, ki jih finančna uprava potrebuje.

Zunanji izvajalci na področju IT, ki so izbrani po postopku javnega naročanja, izvajajo naloge razvoja, vzdrževanja in nadgradnje informacijskih sistemov po zahtevah FURS in skladno s podpisano pogodbo.

Tovrstna praksa sodelovanja z zunanjimi izvajalci je po naših informacijah prisotna v večini davčnih administracij držav članic EU.

Kot pojasnilo na vprašanje, kaj točno je pri izračunu šlo narobe, so nam pojasnili, da je bil pri omenjenih 7.639 zavezancih uporabljen napačen algoritem za izračun.

Zanimalo nas je tudi, ali pri zunanjih izvajalcih ni nadzora nad njihovim delom, na kar so nam odgovorili, da nadzor seveda je, kot je določeno v 47. členu Zakona o finančni upravi. Izvajanje nadzora po 47. členu Zakona o finančni upravi FURS izvaja od leta 2016 naprej. Zadnji nadzor po 47. členu je bil izveden letos marca. Nadzor ni pokazal nepravilnosti.

Ne glede na to, da nepravilnosti ni bilo, pa so več kot očitno bile storjene napake. Zelo verjetno ne prvič.

Sicer pa je za vsakogar, ki se vsaj malo spozna na računalniška orodja in programe, ta izgovor za lase privlečen in sila podoben tistem, ko smo pri maketi drugega tira zaradi napake v Excelovi tabeli plačali bistveno več, kot naj bi prvotno. Konec koncev pa je dolžnost FURS-a, da pred tiskom preverijo še enkrat izračune, a za to očitno nimajo časa, oziroma bi jim vzelo preveč časa.

Metod Kranjec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice