Skip to content

Slovenski ljudski običaji: 24 ur klekljanja in domače obrti

Klekljanje, oziroma izdelovanje čipke, je ena izmed redkih ljudskih obrti, ki so se ohranile do danes. Domači kraj klekljanja je Idrija, poznajo pa jo tudi v Spodnji Idriji, Trnovskem gozdu, Ljubljani in Seliški dolini. Najbolj je bilo razširjeno na Žirovskem.

Klekljarice so predvsem ženske in otroci, najpogosteje pozimi ob petrolejki, poleti na dvorišču ob soncu. Med tem, ko so klekljarice klekljale so se pogovarjale, pele,se družile ter učile klekljanja. Svoje izdelke so potem namenile, ali cerkvi, ali so jih prodale, da so si lahko kupile osnovne življenjske potrebščine.

V Železnikih se je v petek, 31. maja in v soboto, 1. junija že četrtič odvijala kulturno – etnološka prireditev 24 ur klekljanja in domačih obrti. Mojstrice in mojstri klekljanja iz Slovenije so 24 ur neprekinjeno klekljali na punklju. Ideja se je rodila, ko je g. Tomažu Weiffenbachu v pogovoru ena od klekljaric dejala, da ponoči, ko ne mora spati, kleklja.

Ob sami prireditvi si je bilo moč ogledati tudi razstavo čipk, ki so jih ustvarile klekljarice na prvih treh prireditvah.

FOTO: Ana Deja Prezelj.

Prireditev se je začela ob 19.00 s prvo klekljarico – Jerico Gartner, ki je bila počaščena, da je lahko začela letošnjo čipko. Otvoritev so pospremili harmonikarji Harmonikarskega orkestra Železniki. V 24 urah se je zvrstilo več kot 50 klekljaric, ki so si punkelj izmenjavale vsakih 30 minut. V soboto, med 9. in 11. uro, so klekljali učenci Čipkarske šole Železniki, ki so se menjali na 15 minut. Ta dan so pripravili tudi zanimiv spremljevalni program. Od 9. ure dalje so si obiskovalci lahko ogledali tudi prikazi starih ljudskih obrti: tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, čevljarska opravila, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger pod okriljem Javnega zavoda Ratitovec, izdelava dražgoških kruhkov, prikaz izdelave skrilnatih plošč… Nekatere izdelke je bilo mogoče tudi kupiti.

Letošnja prireditev je bila nekaj posebnega, saj je predsednik TD Železniki Tomaž Weiffenbach pripravil še en punkelj – za moške, ki so se preizkusili v kitici (najosnovnejša tehnika klekljanja). Za spodbudo vsem klekljarjem je kitico začel kar sam. Prireditev sama je bila nekakšen uvod v 57. Čipkarske dneve, ki bodo potekali od 27. do 30. junija v Železnikih. Na Čipkarskih dnevih bo na ogled tudi letošnja čipka, ki so jo sklekljali na prireditvi 24 ur klekljanja in domačih obrti.

Ana Deja Prezelj

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice