Skip to content

Objavljamo ponovno: S prilastitvijo denarja, ki ga je nekdo pozabil na bankomatu si lahko prislužite do 1 leta zaporne kazni

Poletja, vročina, hitenje in glava na off so kombinacija, ki lahko pripelje do situacije, da na bankomatu pozabite vzeti denar. Situacija, ki se nikakor ne more zgoditi vam, sosedi mogoče, a ne vam … a potreben je le trenutek nepazljivosti in si v klubu teh »pozabljivcev«. Po besedah policije in bančnih uslužbencev je teh primerov kar nekaj.

Trenutek, ko ugotoviš, da si denar pozabil v reži je trenutek, ko ti pade mrak na oči, jeza, bes, žalost, sramota in bolečina se mešajo. Stojiš pred bankomatom, preverjaš, če slučajno sploh nisi naredil dviga. Počutiš se popolno nemočnega in le upaš, da je to le nočna mora iz katere te bo prav zdaj zbudila budilka, ki kar noče zvoniti.

Kaj storiti v primeru, da ste denar pozabili na bankomatu?

Večina v tem primeru odkoraka domov in si ne upa ali ne zmore nič narediti, napaka. Če se vam že zgodi ta neljubi dogodek, poglejte katera banka je lastnica dotičnega bankomata, ter poglejte na kateri ulici je. Poiščite najbližjo poslovalnico banke, katera je lastnica bankomata, če je odprta poiščite poslovodjo in ji razložite kaj se je zgodilo. Če ni, pojdite najprej na policijo in na banko takoj ko je odprta. Poslovodja banke bo naredila zaznamek in vam posredovala podatek številke bankomata, hkrati v naprej obvestila »svoje«, da bo posnetek ohranjen in pripravljen. V kolikor je bankomat bil v lasti banke, ki je vaša izbrana banka, vam bo posredovala tudi natančno uro dviga.

Vaša naslednja pot je policija, kjer naznanite kaznivo dejanje zatajitve. Policist – kriminalist bo naredil zapisnik in sprožil postopek. V kolikor je posnetek »dober« in bodo osebo, ki je denar za vami vzela našli, bo le ta imel možnost, da denar vrne, ali se proti njemu sproži kazenski postopek. Po mnenju policije večina denar vrne in tudi pri iskanju je uspeh velik.

Kaj storiti, če ste denar našli na bankomatu

Denar, ki ga nekdo pozabi na bankomatu je potrebno nesti ali na policijo, ali v bančno poslovalnico, kjer se naredi zapisnik. V kolikor se lastnika v enem letu ne najde, je šele POTEM to vaš denar. Če denar obdržite je to kaznivo dejanje po petem odstavku 208. členu Kazenskega zakonika -1 in ste lahko kaznovani z denarno kaznijo ali z zaporom do 1 leta.

Če ravno ste mnenja, da se to zgodi le neodgovornim ljudem, ste lahko jutri vi tisti. Takšnih dogodkov je kar nekaj in nič ni sramotnega v tem. Na spletu lahko preberete marsikaj na to temo, a bankomati denar ne vzamejo nazaj, vzame ga osebek na dveh nogah. Policija ima velik uspeh pri iskanju in v kolikor vi podate ovadbo za pregon, svojo delo opravijo, ne glede na znesek. Seveda lahko naletite na nesramnega policista, a naj vas to ne odvrne od tega, da podate ovadbo. V večini nepridiprav, ki vzame denar, v trenutku, ko ga najdejo, denar vrne in dejansko lahko denar, ki ste ga pozabili, dobite nazaj.

Alenka Gabrovec

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice