Skip to content

Predsednik uprave podjetja Huawei meni, da bo Kitajska z izdajo svoje kriptovalute lahko tekmovala s Facebookom

Avtor: Marko Vidrih

Načrti Facebooka za ustvarjanje lastne kriptovalute so tudi kitajsko centralno banko prisilili, da okrepi raziskave za ustvarjanje lastne digitalne oziroma kriptovalute, saj bi lahko Facebookova kriptovaluta – Libra, predstavljala izziv za kitajska čezmejna plačila, monetarno politiko in celo finančno suverenost.

»Če se [Libra] začne uporabljati za čezmejna plačila, bi lahko delovala kot denar in bi zato imela velik vpliv na monetarno politiko, finančno stabilnost in mednarodni monetarni sistem« je v ponedeljek med akademsko konferenco, ki jo je organiziral Inštitut za digitalne finance Univerze v Pekingu naznanil Wang Xin, direktor Raziskovalnega biroja Ljudske banke Kitajske (PBOC).

PBOC temu posveča veliko pozornost, pravi Wang, po tem, ko je Facebook v juniju objavil belo knjigo (poslovni načrt), kjer opisuje načrte za ustvarjanje lastne, dolgo pričakovane kriptovalute in s tem povezan Blockchain finančni infrastrukturni projekt.

PBOC je bila prva večja centralna banka, ki je leta 2014 preučevala digitalne in kriptovalute, kar je bil konkreten korak v »svet kriptovalut«, katerih pobudnik je prva kriptovaluta – bitcoin.

»Imeli smo zgodnji začetek… toda veliko dela je potrebno za utrditev našega vodstva,« je dodal Wang.

Kitajska ohranja splošno prepoved novih kotacij ali trgovanja z vsako digitalno valuto, vključno z bitcoinom, saj Peking digitalne žetone in kripto kovance obravnava kot vir finančnega tveganja. Hkrati kitajska centralna banka hrepeni po »suvereni« digitalni valuti, ki bi bila pod njenim nadzorom, čeprav je doslej le malo napredovala na tem področju.

Zaskrbljenost se je v zadnjem času še povečala, saj bi lahko Facebookova Libra poganjala nov krog mednarodne valutne konkurence in izziv finančni suverenosti. V skladu z belo knjigo Facebooka bo Libra povezana s košarico večjih valut in bo tako imenovan stabilni kovanec oziroma valuta, ki bo vodena s strani neprofitnega konzorcija s sedežem v Švici, združenja Libra, ki vključuje več kot dvajset podjetij, kot je Visa, Mastercard, PayPal, Stripe, eBay. in Uber.

Fotp: Medium.

Kitajska želi izvedeti več zlasti o sestavi košarice valut in vlogi ameriškega dolarja. »Če je digitalna valuta tesno povezana z ameriškim dolarjem, bi lahko ustvarila scenarij, po katerem bi suverene valute obstajale skupaj z digitalnimi valutami, ki so osredotočene na ameriški dolar. Toda v bistvu bi bil en šef, to je ameriški dolar in ZDA. Če je tako, bi to prineslo vrsto gospodarskih, finančnih in celo mednarodnih političnih posledic,« je opozoril Wang.

Da bi se spoprijeli z Libro, bi lahko bile številne države prisiljene izdati svoje digitalne valute centralne banke, razviti projekte, podobne Libri, ali uporabiti novo mednarodno digitalno valuto na podlagi posebnih pravic črpanja Mednarodnega denarnega sklada. Košarica posebnih pravic črpanja Facebookove kriptovalute trenutno vključuje kitajski juan, skupaj z ameriškim dolarjem, evrom, japonskim jenom in britanskim funtom.

Po prejemu soglasja Državnega sveta, PBOC sodeluje s tržnimi institucijami pri ustvarjanju digitalne valute centralne banke, pravi Wang. Vendar o napredku javnih obvestil ne daje.

Na konferenci v ponedeljek je bila uvedena odprta raziskovalna pobuda za digitalne finance, ki bo izkoristila akademske vire vrhunskih kitajskih univerz, vključno s Pekinško univerzo, Univerzo Renmin, Univerzo Zhejiang in Univerzo Jiao Tong v Šanghaju, da bi pospešila raziskave.

Huang Yiping, profesor pekinške univerze in rotirajoči sedanji predsednik raziskovalne pobude, je dejal, da je Kitajska v nasprotju z Združenimi državami dobro delovala pri spodbujanju finančne vključenosti z digitalnimi financami.

»Ostaja nejasno, ali bo Libra uspela … vendar sam koncept ne bo izginil,« je dejal nekdanji svetovalec centralne banke Huang.

Vseeno lahko smatramo, da so ZDA skupaj s Facebookom, Kitajski poslala opozorilo, da njihova vodilna vloga [v digitalnem financiranju] ni zanemarljiva stvar.

Ren Zhengfei, izvršni direktor Huawei Technology Corporation, meni, da bo Kitajska lahko tekmovala s Facebookom za tržni delež tako, da bo ustvarila svojo kriptovaluto.

Zhengfei je 18. julija govoril na tiskovni konferenci v Italiji, kjer je izjavil, da bi Kitajska lahko brez težav izdala digitalno valuto z enakimi prednostmi, kot jih namerava ponuditi Facebook preko stabilnega kovanca – Libra.

»Kitajska lahko takšno valuto izda tudi sama. Zakaj bi čakali, da jo izdajo drugi? Moč države je vedno močnejša od internetne družbe,« je dejal.

Vodja raziskovalnega urada Ljudske banke Kitajske Wang Xin pa je nedavno še dejal, da bo njegov oddelek prisiljen pospešiti razvoj svoje digitalne valute. Istočasno je Wang opozoril, da dolgoročni razvoj kitajske centralne banke še vedno ne dovoljuje govoriti o tej temi, tako, da je pravzaprav malo verjetno, da bomo priča skorajšnjem zagonu Kitajske digitalne oziroma kriptovalute.

Kot, da nebi bilo že dovolj pregovarjanja in trgovinske vojne – ali se bodo ZDA in Kitajska zdaj pomerili še na področju kriptovalut? – zaenkrat ostaja neznanka.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice