Skip to content

Trgovinska vojna proti gradnji 5G: telekomunikacijski gigant Huawei kljubuje ZDA

Avtor: Marko Vidrih

Ren Zhengfei, ustanovitelj telekomunikacijskega giganta Huawei, ki je največji svetovni dobavitelj omrežne opreme na stari celini, se v teh dneh sooča s posebnim izzivom. Kitajska družba je v Evropi, sredi svoje trgovinske vojne z ZDA, zaprosila za dokončna naročila za gradnjo omrežja 5G.

Washington obtožuje Huawei, da je pomagal vladi v Pekingu pri vohunjenju za drugimi državami. ZDA izvajajo pritisk na svoje evropske zaveznike, naj prenehajo sodelovati s kitajsko družbo, vendar imajo trenutno le omejen uspeh – Huawei in Peking obtožbe zavračata.

Evropske vlade in telekomunikacijska podjetja pri izbiri pravega infrastrukturnega podjetja 5G previdno tehtajo svoje možnosti. Vsaka odločitev ima namreč lahko pomemben gospodarski učinek. Tehnologija 5G je do 100-krat hitrejša od 4G, med drugim pa je namenjena ustvarjanju super hitrih povezav za digitalizirane tovarne, avtomobile brez voznikov oziroma avtonomna vozila in pametne gospodinjske aparate.

»Vodilno podjetje v tehnologiji 5G bo v naslednjih desetih letih zaslužilo več sto milijard dolarjev in odprlo številne nove zaposlitve v celotnem sektorju brezžične tehnologije,« je zapisano v poročilu strokovnjaka ameriškega ministrstva za obrambo.

Foto: BGR.com

Tržni delež

Huawei je imel lani s 40 odstotki največji tržni delež med ponudniki omrežne opreme v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, sledijo mu švedska družba Ericsson s 36 odstotki, kitajska ZTE z 11 odstotki in Nokia iz Finske z 10 odstotki.

Toda meseca maja je vodilno podjetje doživelo zastoj, ko je Washington Huawei uvrstil na črni seznam podjetij, ki ameriškim podjetjem dovoljuje trgovanje samo pod posebnimi pogoji.

Ren je junija znižal napoved prihodka Huaweija za 30 milijard dolarjev (27 milijard evrov) v naslednjih dveh letih. V prvi polovici leta je prodaja koncerna še vedno močno rasla. Vendar Huawei takrat še ni predstavil natančnih podatkov o tem, kako se bo podjetje spopadlo z ameriškimi ukrepi – podatke je podjetje predstavilo pretekli teden. Še vedno je veliko lukenj, ki jih je treba zapolniti, je dejal izvršni direktor Huaweija Liang Hua: »Podjetje veliko vlaga v to smer

Huawei lahko svojim poslovnim partnerjem v Evropi zagotovi nič več kot zanašanje na zaupanje v zadnjih 15 letih in pa večjo preglednost, pravijo v podjetju. V ta namen je Huawei postavil centre za kibernetsko varnost v krajih, kot so Bruselj (Belgija), Bonn (Nemčija) ali Banbury (Velika Britanija), kjer vlade lahko preskušajo njegove izdelke.

»Že 20 let delam v tem podjetju in menim, da je to za Huawei najslabši in najtežji čas,« pravi Vincent Peng, poslovodni direktor Zahodne Evrope, ter dodaja: »Razpoloženje osebja pa je še vedno dobro.«

Foto: Huawei.

Za prepoved ni tehničnih razlogov

Odbor britanskega parlamenta je pred kratkim sklenil, da tehničnih razlogov za prepoved Huaweija ni. Vendar pa je bilo operaterjem rečeno, naj Huawei zaradi varnostnih razlogov ločijo od »jedra« svojih omrežij. Pa vendar so nekateri mobilni operaterji v Veliki Britaniji svoje storitve 5G že začeli nadgrajevati s Huaweijevimi dodatki.

Huawei ima pogodbe za omrežje 5G tudi v Italiji, Monaku, Španiji, Švici, na Nizozemskem in v drugih evropskih državah, kjer je sklenil sporazume o zaupnosti, je povedal tiskovni predstavnik podjetja Joe Kelly. Skupno ima podjetje več kot 50 pogodb za gradnjo omrežja 5G po vsem svetu, od tega 28 v Evropi.

Države, kot je Nemčija, še vedno niso prepričane, ali želijo svoja mobilna omrežja zaupati podjetju Huawei. V nasprotju z Avstralijo, Novo Zelandija in Japonsko pa nobena evropska država na zahtevo ZDA ni izdala prepovedi. »[Evropske] države ne marajo, da jim drugi narekujejo, kaj bi morale storiti, če to negativno vpliva na kakovost njihove tehnične infrastrukture,« pravi Michael Jacobides, profesor strategije na londonski poslovni šoli.

Po mnenju nemških strokovnjakov je Huawei približno dve leti pred konkurenco v tehnologiji 5G. Menedžerji podjetja to pripisujejo milijardnim naložbam v raziskave in razvoj v zadnjih letih. Medtem ZDA obtožujejo Huawei, da je ukradel poslovne skrivnosti konkurentom, kot je T-Mobile.

Če bo ameriška kampanja proti Huaweiju uspela, bi to lahko povzročilo »železno zaveso tehnologije« z različnimi standardi med Vzhodom in Zahodom, opozarjajo strokovnjaki. Medtem pa se evropske države sredi vsega tega razburjenja trudijo najti ravnotežje.

Vse kaže, da želijo Evropejci obdržati politična vrata odprta – nihče si namreč ne želi »delitve sveta na zahodno in vzhodno poloblo«.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice