Skip to content

Walmart sledi Facebooku: prehrambni gigant želi izdati lastno kriptovaluto

Avtor: Marko Vidrih

Da želi ameriški prehrambni gigant Walmart izdati lastno kriptovaluto, potrjuje ustrezna prijava patenta, ki so jo ameriški organi objavili prejšnji teden. Kot piše v slednjem, bi morala kriptovaluta strankam zagotoviti nekakšen kreditni račun, s katerim bi lahko v prihodnosti plačevali tudi zunaj verige supermarketov. Vendar pa je razvoj tovrstne kriptovalute še vedno v povojih.

Ko je Facebook sredi junija predstavil svetovni javnosti svoj kontroverzni kriptovalutni projekt Libra, je bil nemudoma deležen političnega nasilja. Vladni uradniki so takoj pozvali, da mora biti sprostitev denarja trdno v rokah države, in ne v rokah zasebnih podjetij.

Vodilni ameriški prehrambni velikan Walmart pa na vse skupaj gleda drugače, saj se je odločil podati v iste vode. Kot kažejo številne novice po vsem svetu, se zdi, da skupina pripravlja lastno kriptovaluto. Ustrezno patentno prijavo za »digitalno valuto prek Blockchaina« so ameriške oblasti objavile prejšnji četrtek, 1. avgusta.

Kot je navedeno v patentni prijavi, bo Walmartova kriptovaluta, ki še ni dobila imena, sprva zagotovila nekakšen brezplačni, morda celo obrestni kreditni račun, ki ga bodo stranke lahko uporabljale pri nakupovanju.

Dejstvo, da ima Walmart v mislih več kot predplačniški sistem za hrano, pa razkriva nadaljnja obravnava patentne prijave. Kot še lahko razberemo iz dokumenta, bi bilo mogoče valuto razviti tudi za širšo uporabo, tj. v širokem »ekosistemu« sprejemnih točk. Tako bi lahko kupci v prihodnosti ne le plačevali, ampak tudi polagali gotovino (depozit) ter imeli možnost izbire plačevanja z različnimi kriptovalutami na različnih mestih.

Mednarodne skupine kot banke prihodnosti?

Kot odločilno gonilo lastne valute patentna prijava predvsem poudarja, da namerava Walmart ponuditi bančne storitve ljudem, ki jim je sicer onemogočen dostop do ponudnikov finančnih storitev. V ZDA namreč občutne pristojbine za bančne račune in kreditne kartice včasih negativno vplivajo zlasti na nizke dohodke oziroma socialno šibkejše prejemnike. Ti pa sestavljajo pomembno skupino Walmartovih kupcev.

Z lastno digitalno valuto lahko živilski velikan v prihodnosti »svojim strankam ponudi alternativni način upravljanja premoženja prek institucije, ki pokriva večino njihovih dnevnih finančnih in proizvodnih potreb.« Na primer, drage kreditne kartice bodo v prihodnosti zastarele, navaja patentna prijava.

Medtem opazovalci razmišljajo, da bodo korporacije tudi v prihodnje prevzele odločilne finančne storitve. Mnogi to vidijo kot potrditev vizije, da bodo mednarodne korporacije v prihodnosti povsem izpodrinile tradicionalne komercialne banke po vsem svetu.

Podobno kot Walmart je tudi Facebook že pred tem poudaril, da bi njegov kriptovalutni projekt finančno povezal milijone ljudi po vsem svetu brez dostopa do bančnih in varčevalnih računov. Če bi jim to uspelo, kljub glasnemu političnemu odmevu, bi platforma družbenih medijev dejansko postala ena največjih bank na svetu. Nekaj podobnega je verjetno tudi želja korporativnega voditelja – Walmarta.

Walmart velja za tehnološkega pionirja

V nasprotju s Facebookovo Libro pa je dejanski razvoj Walmartove kriptovalute še vedno v povojih. Dejstvo, da Walmart verjetno ne bo opustil projekta, pa kažejo načrti skupine na področju drugih tehnoloških inovacij. Podjetje s sedežem v ameriški zvezni državi Arkansas velja za vodilno na tem področju na svetu.

Walmart od leta 2016 sodeluje s programskim gigantom IBM, od letos pa s singapursko Blockchain platformo VeChain. Med obema projektoma uporablja veriga supermarketov pri upravljanju z dobavno verigo decentralizirane tehnološke rešitve. To naj bi zagotovilo varnost prodane hrane. Med drugim je lansko poletje podjetje načrtovalo tudi  preizkušanje dostavnih brezpilotnih dronov, ki temeljijo na Blockchainu.

Foto: Almeca

Walmartova kriptovaluta je za regulatorje morda sprejemljivejša kot Libra

Jaret Seiberg, višji analitik investicijske družbe Cowen, meni, da se domnevna kriptovaluta ameriške maloprodajne verige Walmart ne bo soočila s takšnim pritiskom regulatorjev, kot se je projekt Libra.

V pogovoru z Bloombergom 5. avgusta je Seiberg razložil, zakaj bi lahko Walmartova kriptovaluta zanimala demokratične zakonodajalce, ki iščejo alternativne finančne instrumente za ljudi, ki ne uporabljajo stalnih bančnih storitev.

Po mnenju analitika se bosta Libra in Walmartova kriptovaluta verjetno razlikovali po obsegu, saj trgovec nima takšnih teženj po poslovanju po vsem svetu. Hkrati pa Seiberg trdi, da kriptovaluta Walmarta v kongresu ne bo dobila avtomatične odobritve, saj bo ta na primer veljala za grožnjo malim in srednje velikim podjetjem.

Znano je tudi, da bo Walmartova kriptovaluta verjetno v obliki kartice z zastavljeno omejitvijo sredstev, vezanih na ameriški dolar.

Walmart v bližnji prihodnosti še ne bo lansiral svoje kriptovalute. Predstavnik podjetja je pojasnil, da podjetje nima načrtov za takojšnjo uporabo izuma, opisanega v patentni prijavi.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice