Skip to content

Za svetom kriptovalut stojijo ljudje: Obisk CryptoPiknika 2019

Avtorja: Marko Vidrih, Katja Gantar

Prva asociacija, ki jo da beseda kriptovalute, je, da gre za nekaj abstraktnega, neulovljivega, virtualnega, nekaj, kar se – čeprav za nas, dogaja mimo nas. Vendar temu ni tako, svet kriptovalut sestavljajo pravi ljudje iz mesa in krvi, ljudje, ki razumejo prednosti, ki jih prinaša tehnologija Blockchain. Slednja še zdaleč ni prisotna samo v finančnem sektorju, ampak svoje prednosti, predvsem varnost, transparentnost in kredibilnost kaže na različnih, zelo pomembnih področjih.

Tradicionalni CryptoPiknik, že tretji po vrsti, se je odvijal v objemu Ljubljanskega barja, in sicer na prostranem prostoru v Podpeči, kjer je bila za vse udeležene na voljo – poleg udejstvovanja za obloženo mizo – tudi obilica športnih možnosti. Vstopnico za ta dogodek je bilo mogoče kupiti tudi s kriptovalutami, in sicer s kriptovaluto slovenskega porekla. Dogodek je obiskalo okoli sto »kripto-entuziastov«.

Bitcion društvo Slovenije se predstavi 

Piknik je potekal v organizaciji Bitcoin društva Slovenije. Več o ozadju piknika in kripto-scene pri nas nam je povedal predsednik Bitcoin društva Slovenije, Jure Pirc: »Društvo Bitcoin Slovenije je prvo neprofitno društvo, organizacija v Sloveniji, ustanovljena z namenom povezovanja istomislečih partnerjev, posameznikov, ter z namenom osveščanja splošne javnosti, malega človeka, okoli Blockchain tehnologije. Delujemo od leta 2013, na današnji dan imamo zabeleženih 474 članov in članic društva. Lahko rečem, da aktivnost društva niha glede na nihanja kripto-trga. Sicer pa v društvu upravljamo tudi s številnimi družabnimi mediji, imamo največjo skupino na Facebooku s kripto-področja, v kateri je čez 14.000 članov in članic. Presenetljivo je, da je med njimi kar 27 odstotkov žensk! To nas nadvse veseli, saj se zavedamo, da bodo kriptovalute dobile pravo moč, ko jih bodo množično pričele uporabljati tudi ženske.

Kot društvo smo posameznikom na voljo predvsem glede osveščanja na področju kriptovalut,  če se pojavijo v zvezi s tem dileme itd. Odkar nas je več, aktivno delujemo le na spletu, in sicer 24 ur na dan glede na svoje zmožnosti. Naša naloga od prvega dne v skladu z našim statutom je, da smo prva linija, na katero se ljudje lahko obrnejo na pomoč pri odpiranju kripto-denarnice, pri registraciji v kripto-menjalnicah, predvsem pa pri dilemah, ali gre za kripto-prevaro ali za resničen projekt«.

Jure Pirc, predsednik Bitcoin društva Slovenije. Foto: Katja Gantar

Včlanitev v društvo je preprosta, na spletni strani društva bitcion.si lahko opravite registracijo, kjer najdete pristopno izjavo in nadaljnja navodila glede včlanitve.

Letošnji CrytpoPiknik je postregel z obilico hrane in pijače, za popestritev večera je bilo poskrbljeno s strani DJ-ja in srečelova z lepimi nagradami, vrhunec večera je bila predpremiera dokumentarnega filma CryptoNation. Ideja filma sega v leto 2017, pove Pirc. Končni rezultat filma je na žalost nastal precej drugače, kot je bilo sprva načrtovano. Ko je bilo potrebno nastopiti pred kamero so slovenski kripto podjetnike, ki so v vrhu kripto-scene, žal pokazali svoj sramežljivi obraz in odklonili nastop, še več, nekateri niso izpolnili niti svojih finančno podpornih obljub, zato so avtorji zadevo zastavili nekoliko drugače in jo predstavili na nekoliko tragikomičen način. S tem so nakazali, da Slovenija še ni pripravljena, da bi postala pravi CryptoNation, kripto-narod, vendar ta ideja med ljudmi še vedno živi.

Letos so dogodek podprli sponzorji, Tokens.net, GoCrypto (novi rebrand) podjetja Eligma in podjetje Viberate, kar je organizacijo in izvedbo dogodka precej olajšalo glede na prejšnji leti, zaključuje Pirc.

Predpremiera filma CryptoNation je presenetila

Težko pričakovana predpremiera filma CryptoNation je s pričetkom ob 21.21. uri predstavljala vrhunec piknika. Pogovarjali smo se z Juretom Kreftom, producentom filma, ter Juretom Dostalom, režiserjem filma. Pravita, da sta sprva hotela narediti film o bitcoinu in noriji, ki je bila prisotna v kripto-svetu od druge polovice leta 2017, vendar je film zaradi finančnih in drugih dejavnikov nastal v drugačni obliki. Povesta, da gre za film, ki odpre več vprašanj, kot da odgovorov.

Gre za kratek, precej neklasičen dokumentaren film o kriptovalutah in kripto-področju pri nas, ki govori med vrsticami. Obilica simbolike znotraj filma se sprehaja med ironijo in idealom. Film ima kopico tragikomičnih vložkov, ki jih razumejo predvsem tisti, ki so na področju kriptovalut že malce domači. Nit filma predstavlja »hodl« oz. nekakšen »kriptovski jodl«.

Kaj je HODL?

HODL je izraz, ki izhaja iz napačnega črkovanja besede »hold«, ki se nanaša na strategije za nakup in zadrževanje v kontekstu bitcoina in drugih kriptovalut.

Gre za besedo, ki je je nastala zaradi tipkarske napake enega od uporabnikov na spletnem kripto-forumu bitcointalk. Izraz HODL izvira iz leta 2013, ko je v 24 urah, 18. decembra 2013 ob 10:00 uri po UTC (koordiniran univerzalen čas) – morda kot odgovor na poročila o dvomih glede kriptovalut na kitajskem – cena bitcoina padla za 39%, s 716 na 438 dolarjev. 18. decembra ob 10:03 uri po UTC je uporabnik foruma GameKyubi objavil »I AM HODLING«, pijan, napol koherenten, a odločen, da od tega trenutka preprosto zadrži svoje bitcoine. »Dvakrat sem vtipkal, ker sem vedel, da je bil prvič naslov napačen. Še vedno narobe.«, je zapisal v zvezi z zdaj znanim napačno črkovanim izrazom.

Beseda HODL se je najprej pričela uporabljati kot interna šala, potem pa preplavila kripto-svet ter dobila splošno veljavo. HODL je kmalu postal povod za pristop k investiranju v kriptovalute, ki se izogiba trgovanju na podlagi kratkoročnih premikov cen na trgu. Ta pristop odraža utemeljitev GameKyubija. Začetniki se bodo verjetno poskušali prebiti na trg in izgubili denar ali zaslužiti manj, kot če bi preprosto držali svoj kovanec oziroma kriptovaluto v denarnici.

Kdo vse so bili obiskovalci CryptoPiknika?

Občutek, da je bil piknik namenjen nekakšni kripto-eliti, je odveč. Med obiskovalci smo srečali tako »stare kripto-mačke«, kakor začetnike in tiste, ki so se na pikniku znašli skoraj slučajno. Na pikniku je bilo tudi kar nekaj žensk, kar potrdi izjavo Jureta Pirca, predsednika Bitcoin društva Slovenije, da kriptovalute niso le v domeni moških.

Foto: Katja Gantar

Med obiskovalci piknika je bil tudi Žiga Toni, direktor operacij v podjetju Eligma, ki nam je povedal, da je cilj njihovega podjetja pripeljati likvidne kriptovalute v vsakdanje življenje. Predstavil nam je zanimivo povezavo med ljubljanskim nakupovalnim središčem BTC in svetom kriptovalut. Predsednik uprave BTC-ja, Jože Mermal, je namreč velik podpornik tovrstne tehnologije, zato je tudi z investicijo podprl zagonsko podjetje Eligma. Slednje pa danes omogoča kupovanje v kriptovalutah znotraj omenjenega trgovskega centra že na več kot 400 lokacijah. Zanimiv je tudi slučaj, da ime nakupovalnega središča (BTC) v kripto svetu predstavlja kratico za bitcoin, denarno enoto kriptovalut. Prav zaradi tega se v kripto-skupnosti govori, da naj bi bilo v Sloveniji ustanovljeno prvo Bitcoin mesto (BTC City oziroma Bitcoin City). Sogovornik še pove, da Slovenija sicer v svetu velja za kriptovalutam prijazno državo.

Na pikniku smo srečali tudi mednarodnega podjetnika Sinišo Dagaryija, ki nam je za konec povedal, da Slovenijo obožuje, vendar pa ima podjetje v tujini registrirano zato, ker je podjetnikom mnogo bolj prijazno. V Sloveniji je namreč veliko nejasnosti, ki mnogim projektom ne omogočajo realizacije. Estonija na primer ponuja licence za kripto-denarnice in kripto-menjalnice oziroma kripto-borze ter druga dovoljenja. Pogovor zaključuje s stavkom, da če želiš delati globalno, potrebuješ na drugi strani partnerja (državo), ki podpira tvoj projekt. S to mislijo smo obisk piknika zaključili tudi sami.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice