Skip to content

Stablecoins ali stabilni kovanci: Naslednja generacija digitalnega denarja

Avtor: Marko Vidrih

Mit o denarju se dogaja na vseh ravneh našega vsakodnevnega življenja in ga morda še najbolje opiše zgodovinar Yuval Harari: »Denar je najbolj univerzalen in najučinkovitejši sistem vzajemnega zaupanja, ki je bil kdaj koli zasnovan. Tudi ljudje, ki ne verjamejo v istega boga ali ubogajo istega kralja, so več kot pripravljeni uporabiti isti denar.«

Sodobna družba se zanaša na banke in vlade, da bodo ta mit uveljavile (ali utrjevale) in skrbno ravnale z denarjem. Odkar je finančna kriza leta 2008 pretresla našo vero v te institucije, pa je njihov namen je vse bolj vprašljiv. Danes ima več kot 120 projektov na trgu t.i. stabilne kovance, na katere so »veterani« v industriji kriptovalut čakali. Ko se prilagajamo novi normi kriptografskih financ, je prvi v vrsti – uvod v zapleteno polje stabilnih kovancev.

Kaj so Stablecoini oziroma stabilni kovanci?

Tako kot druge kriptovalute je tudi cilj stabilnih kovancev postati globalen digitalen denar, ki se ga programsko izdaja in spremlja z uporabo tehnologije Blockchain. Stabilni kovanci spadajo v kategorijo plačilnih žetonov, katerih glavni namen je shranjevanje vrednosti, gotovine ali obračunske enote. V nasprotju z drugimi kriptovalutami, kot sta bitcoin in ether (Ethereum), je cilj stabilnih kovancev doseči stabilnost in zmanjšati nestanovitnost, ki je pogosto povezana s trgom kriptovalut.

Glavne prednosti, ki si jih želijo doseči stabilni kovanci, so stabilnost cen, razširljivost, zasebnost, decentralizacija in unovčljivost. Večina stabilnih kovancev spada v eno od naslednjih treh skupin:

  • Fiat-kolateralizirani

V to skupino spadajo stabilni kovanci so podprti z obstoječo valuto, kot sta denimo USD ali EUR, ali več njih. Družba izdajateljica ima sredstva na bančnem računu ali trezorju (ali sodeluje s tretjim ponudnikom, ki to stori v njihovem imenu). Kovanci predstavljajo zahtevek za osnovna sredstva. Podobno deluje tudi v primerih, ko je kovanec podprt z zlatom ali drugo plemenito kovino. Ti stabilni kovanci so preprosti, elegantni in jim maloprodajni potrošniki lažje zaupajo, kot drugim kriptovalutam. Vendar pazite – kovance izdajo centralizirani subjekti s svojimi protokoli upravljanja in so v primeru popolne integracije skrbništva lahko nagnjeni h goljufijam. Poleg tega niso vse fiat valute stabilne, kar pomeni, da tudi stabilni kovanec, vezan na fiat valuto v razmerju 1:1 – niha v vrednosti. Pomembni primeri stabilnih kovancev, ki so podprti s fiat valuto so Tether, TrueUSD, USDCoin in Gemini Dollar.

[button color=”#00786e” size=”” type=”square” target=”” link=””]Kaj je fiat valuta?
Kot fiat valuto obravnavamo valuto, ki jo izda centralna banka ali organ z javnimi pooblastili in jo določi kot zakonito plačilno sredstvo (npr. britanski funt, evro). Fiat denar centralni banki ali organu z javnimi pooblastili omogoča navidezno uporabo poljubnega materiala za sredstvo menjave, kot je papir (lahek in primeren za nošenje).[/button]

Gemini dolar je prvi reguliran stabilni kovanec. Z zagotavljanjem mostu med običajnim fiat bančnim sistemom in kripto borzami, Gemini Dollar omogoča vlagateljem dostop do institucionalnih izdelkov v Blockchainu brez volatilnosti cen, povezanih s tradicionalnimi kriptovalutami.

  • Kripto-kolateralizirani

Kripto-kolateralizirane stabilne kovance podpira mešanica drugih decentraliziranih kriptovalut. Prednost te metode je, da je decentralizirana in zato ni ranljiva z osrednjo točko okvare. Slabost je v tem, da je kombinacija kriptovalut kljub njihovi kombinaciji sredstev, namenjenih zmanjšanju nestanovitnosti, na današnjem negotovem trgu kriptovalut – nestabilna. Najbolj opazen primer je MakerDAI, ki se je kljub preteklem letu nestanovitnosti trga v kratkem času izkazal za dokaj stabilnega.

MakerDAI je ohranil svoj tržni mehanizem do leta 2018 kljub 80-odstotnemu padcu cene ethra, kot edinega vira zavarovanja. Zanimivo bo videti, kako deluje DAI, ko doda nove vrste zavarovanja, na primer varnostne žetone in celo stabilne kovance, podprte s fiatom.

  • Nekolateralizirani

Tovrstni stabilni kovanci ohranjajo stabilnost z algoritmom, kar pomeni, da kovanci dejansko niso podprti s stvarnimi sredstvi. Namesto tega zaupanje v sistem temelji na pričakovanju, da bodo kovanci pridobili določeno količino prihodnje vrednosti (podobno kot bitcoin). Ti modeli so na splošno ustvarjeni z dvema žetonoma: prvi je stabilen, drugi pa je podoben obveznicam, ki obetajo dohodek, če stabilnemu kovancu naraste cena. Z nakupom obveznice s stabilnim kovancem se zmanjša ponudba. Odmeven primer vključuje zdaj že propadli projekt Basis.

Zadnje čase pa se ustvarjajo tudi hibridi, da bi izkoristili tako fiat, kot kripto kolateralizirane modele, kot sta Reserve in Carbon.

Zakaj so pomembni stabilni kovanci?

Vizija stabilnih kovancev je večja, kot vizija samega bitcoina. Skupni naslovni trg stabilnih kovancev je v bistvu ves denar na svetu ali približno 90 bilijonov ameriških dolarjev. Zato jih pogosto imenujejo »sveti gral« finančne tehnologije. Stabilni kovanci obljubljajo prodor v svet kriptovalut, ki mu lahko maloprodajni uporabnik zlahka zaupa in ga razume, kar utira pot širšemu sprejemanju programiranega denarja in vrednostnih papirjev. Uspešen stabilni kovanec lahko izpodbija legitimnost trenutnega mita o denarju, ki ga podpirajo šibke vlade po vsem svetu.

Kateri so glavni primeri uporabe?

Trenutno je najpogostejša uporaba stabilnih kovancev, med trgovci s kriptovalutami, da se ti lahko neopazno gibljejo med naložbenimi pozicijami in ustvarjajo pozicije s finančnim vzvodom brez dodane nestanovitnosti. Da bi bili stabilni kovanci sprejeti kot uspešna alternativa fiat valutam, se morajo najprej vključiti v trenutno finančno infrastrukturo. Predlagani so bili različni primeri uporabe, vključno s plačili prek mobilne aplikacije, alternativnimi valutami na nastajajočih trgih in globalnimi plačilnimi sistemi. Trije projekti, ki trenutno prihajajo na trg, odlično prikazujejo te primere uporabe.

  • Facebook / WhatsApp – Libra Coin

Leta 2014 je Facebook najel nekdanjega predsednika PayPala Davida Marcusa, ki je tudi svetovalec kripto borzi Coinbase, za zagon aplikacije Messenger. Pozneje je Marcus postal vodja skupine Blockchain in v svojo novo ekipo najel 40 članov. Decembra lani je družba naznanila, da ustvarja svoj lastni stabilni kovanec. V tej briljantni potezi je Facebook končno dal dolgo pričakovanemu kovancu Telegrama konkurenco, saj je obljubil, da bo svoj novi stabilni kovanec vključil v sporočilno aplikacijo WhatsApp, preko katere bo mogoče pošiljati denar. Facebook naj bi se osredotočal predvsem na Indijski trg. Potencialni vpliv te nove tehnologije je z več kot 200 milijoni uporabnikov na trgu, vreden več kot 69 milijard dolarjev: celoten ekosistem neposrednih potrošniških transakcij, ki se odvija zunaj sedanje bančne in plačilne infrastrukture.

  • Reserve

V letu 2018 je imelo 16 držav po vsem svetu letno inflacijo več kot 20 odstotkov. Najbolj opazna je Venezuela, ki je v zadnjem letu doživela 2 milijona odstotkov inflacije. Za rešitev te posebne težave je nastal stabilni kovanec Reserve. »Gradimo nekaj, kar bo zagotovilo ekonomsko stabilnost v delih sveta, kjer valute izgubljajo svojo vrednost z alarmantnimi hitrostmi,« pravi soustanovitelj Miguel Morel.

Protokol za Reserve uporablja hibridni sistem za avtonomno izvedbo avtomatiziranega menjalnega tečaja med stabilnim kovancem Reserve in ameriškim dolarjem z uporabo svojega trezorja, v katerem je košara tokeniziranega premoženja v realnem svetu, da se rezervni žeton ovrednoti s podporo 1: 1. Podjetje podpirajo Coinbase, Peter Thiel in Sam Altman.

  • JPM Coin

Leta 2017 je izvršni direktor banke J. P. Morgan Chase, Jamie Dimon, bitcoin označil za »prevaro«, kar je povzročilo blaznost v finančnih krogih. Čeprav je institucija povedala, da vidi potencial v Blockchain tehnologiji, je nekoliko presenetljivo, de je prav J. P. Morgan postala prva ameriška banka, ki je ustvarila stabilni kovanec.

Posojilodajalec, ki dnevno po svetu prepošlje več kot 6 bilijonov dolarjev, izkorišča tehnologijo za lažji takojšnji prenos plačil med institucionalnimi računi. JPM Coin obljublja, da bo postavil nov standard za globalne transakcije. Čeprav je institucionalno sprejetje Blockchaina pozitiven signal za trg, je tudi zaskrbljujoče, saj bi lahko zagotovilo, da bodo denar še naprej nadzorovale velike obstoječe banke, ki jim ne zaupamo.

JPM Coin je posodobitev zastarelega in povsem neustreznega plačilnega sistema Swift. Uporaba zasebne blokovne verige (Blockchain), kot to počne JPM, je logična izbira tehnologije za premik mednarodnih plačil med bankami v 21. stoletje. JPM Coin je bolj ali manj centraliziran veleprodajni stabilni kovanec in nima nobene od revolucionarnih značilnosti bitcoina – preprosto nadgrajuje zaledje Wall Streeta.

Primer uporabe digitalnih vrednostnih papirjev

Zadnji primer uporabe, o katerem se redko razpravlja, je plačilo kuponov in dividend v prihodnjem prostoru digitalnih vrednostnih papirjev. Na tradicionalnih trgih se dividende in kuponi običajno izplačujejo polletno, da se zmanjšajo dejanski stroški plačila. Med opravljanjem matematike, preverjanjem naslova vlagatelja, plačilom stroškov pošiljanja in tiskanjem čeka lahko celoten postopek distribucije stane od 3 do 5 EUR na plačilo. Težava te številke je, da maloprodajni vlagatelji s skromnimi pozicijami pogosto prejmejo »čeke«, nižje od 5 evrov, ki jih hitro vržejo v smeti, namesto da bi ti prišli do banke.

[button color=”#00786e” size=”” type=”square” target=”” link=””]Si predstavljate svet, v katerem bi lahko preko stabilnih kovancev v realnem času prejemali plačila kuponov oziroma dividend neposredno v digitalno denarnico pametnega telefona? Čeprav infrastruktura za to še ni zgrajena, lahko pričakujemo, da jo bomo na trgu videli v naslednjih 6 do 12 mesecih.[/button]

Stabilni kovanci imajo realističen potencial, ki so ga kriptovalute na splošno – čakale. Preden dosežemo popolno sprejetje, bodo morali razvijalci stabilnih kovancev reševati pomisleke glede stabilnosti, določanja cen, zasebnosti in odstopanja od vlade. Medtem bodo morali decentralisti biti potrpežljivi v upanju, da bomo nekega dne prišli do točke, ko digitalne valute uživajo enako kolektivno zaupanje, kot ga ima danes tradicionalni fiat. Potem in šele takrat se bo mit o denarju končno smiselno izzval.

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Facebookovo kriptovaluto Libra. Potrošnikom so ponudili priložnost, da domnevno kupijo stabilni kovanec po močno znižani ceni, čeprav slednji dejansko še niso bili […]

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice