Skip to content

Nov sporazum o Brexitu sklenjen, a še vedno ni jasno če bo potrjen

Avtor: Marko Vidrih

Pogajalski skupini iz EU in Združenega kraljestva so se danes dogovorili o sporazumu o Brexitu, ki je prvi korak k ratifikaciji sporazuma, a se ta že sooča z nasprotovanjem določenih strank.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je v četrtek v Bruslju predstavil nekatere določbe novega sporazuma, vključno z najbolj spornim vprašanjem razprav – Severni Irski.

Novi sporazum ponuja »pravno operativno rešitev, da se izognemo trdi meji« na Irskem, je dejal in dodal: »To je rešitev, ki deluje za EU, za Veliko Britanijo ter za ljudi in podjetja na Severnem Irskem.«

Obe pogajalski strani se ukvarjata s pravnim besedilom sporazuma, vendar bo slednjega še vedno potrebno odobriti tako v Veliki Britaniji kot v Evropskem parlamentu, kjer bodo o temi razpravljali v soboto.

Britanski premier Boris Johnson je danes na socialnem omrežju Twitter zapisal, da je bil dogovorjen »nov« sporazum o Brexitu, »ki prevzema nadzor«.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na Twitterju dejal: »Kjer je volja, je dogovor- imamo ga! To je pravičen in uravnotežen sporazum za EU in Združeno kraljestvo in priča o naših prizadevanjih za iskanje rešitev.«

Juncker je dejal še, da gre za »pošten in uravnotežen sporazum« in skupaj z Johnsonom sta pozvala svoje parlamente, naj ta sporazum tudi podprejo.

Če bo sporazum odobren do 31. oktobra, bosta obe strani začeli delati na njegovem izvajanju naslednji dan, 1. novembra.

Kaj je v sporazumu?

Večina posla je enaka sporazumu, ki ga je lani dogovorila Theresa May – glavna sprememba so predlogi Severne Irske.

  • Združeno kraljestvo bo še naprej upoštevalo pravila EU do konca leta 2020, morda pa tudi dlje, da se bodo podjetja lahko prilagodila.
  • Združeno kraljestvo bo še vedno plačalo približno 39 milijard funtov »ločitvenega računa«.
  • Pravice državljanov EU, ki živijo v Veliki Britaniji in državljanov Združenega kraljestva v EU bodo zagotovljene.

Kaj se je spremenilo?

  • Severna Irska bo usklajena z enotnim trgom EU.
  • Sporni »zastoj« Irske, za katerega kritiki menijo, bi lahko Združeno kraljestvo zadržal v carinski uniji z EU v nedogled – je bil odstranjen.
  • Severna Irska bo namesto tega ostala del carinskega območja Združenega kraljestva, zato bo vključena v vse prihodnje trgovinske posle, ki jih bo vlada po Brexitu dosegla.
  • Toda Severna Irska bo ostala tudi vstopna točka v carinsko območje EU. Združeno kraljestvo bo uporabljalo tarife za izdelke, ki vstopajo na Severno Irsko, če niso namenjene nadaljnjemu prevozu čez mejo.
  • Skupni odbor EU in Združenega kraljestva se bo odločil, za katero blago obstaja nevarnost vstopa na enotni trg, Združeno kraljestvo pa bo v imenu EU zbiralo davek za EU.
  • Skupščina Severne Irske – ki je suspendirana od januarja 2017 – bo vsaka štiri leta glasovala o tem, ali naj nadaljuje z novimi trgovinskimi dogovori.
  • Odločitev bi temeljila na navadni večini, ne pa na tem, da bi morala večina sindikalistov in nacionalistov podpreti pravila.

Izjava Demokratske unionistične stranke (DUP) stoji

Zadnji poskus gospoda Johnsona za sklenitev sporazuma o Brexitu je povzročil zaskrbljenost, le nekaj ur pred vrhom Evropske unije, ko je Demokratska unionistična stranka (DUP) dejala, da sporazuma ne more podpreti.

V izjavi sta vodja DUP-a Arlene Foster in namestnik vodje Nigel Dodd dejala, da »ne moreta podpreti tega, kar se predlaga v zvezi s carinami in vprašanji glede soglasja«, in da »DDV ni jasen« ter dodala, da bo stranka še naprej delala z (britansko) vlado, da bi poskušali skleniti »razumen« dogovor o Brexitu.

Po novici o sporazumu so iz DUP dejali, da njihova prejšnja izjava »še vedno stoji«, kar kaže, da ga stranka to soboto v parlamentu ne bo podprla. Nejasno je, če bo torej gospod Johnson dobil dovolj glasov, s katerimi bo njegov dogovor potrjen.

Kaj sledi?

Poslanci so z 287 proti 275 izglasovali, da parlament zaseda sejo o sprejemu Johnsonovega predloga v soboto, 19. oktobra.

Septembra je bil v britanskem parlamentu sprejet zakon, po katerem mora premier 19. oktobra zahtevati podaljšanje, če se parlament do tega datuma ne bo dogovoril ali podprl odhoda brez dogovora. A je Johnson obljubil, da bo 31. oktobra z Veliko Britanijo izstopil iz EU, kljub zakonu, ki od njega zahteva, da zahteva podaljšanje, če do sobote ne bo sklenjen in s strani parlamenta potrjen sporazum.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice