Skip to content

Sloveniji in svetu prvič v zgodovini »vladajo« moški!

Avtorica: Katja Gantar

Po podatkih Mednarodne zdravstvene organizacije WHO je za naravno ravnovesje med spoloma optimalno, da se na 105 ali 106 dečkov rodi približno 100 deklic. Ta naravna regulacija se je sama ob sebe izvajala stoletja, vendar se vse spreminja. Sploh tam, kjer ima človek (preveč) prste zraven. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je prvič v 160-letni zgodovini, odkar se zanesljivo beležijo podatki o prebivalstvu sedanjega ozemlja Slovenije, v naši državi več moških kot žensk. Da je temu tako, botruje več razlogov …

Podatki za letošnje polletje kažejo, da je prebivalstvo Slovenije sestavljalo 2.089.310 prebivalcev, od tega 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk. To pomeni, da je glede na zadnje podatke tehtnica spolov kaže, da je pri nas 2.360 več moških kakor žensk oziroma da na vsakih 100 moških povprečno prebiva 99,8 žensk.

: Podatki o prebivalcih Slovenije glede na skupine spol za lansko in letošnje leto. Vir: SURS

Število živorojenih otrok v Sloveniji za lansko leto še vedno kaže, da se na 105 dečkov rodi približno 100 deklic. To razmerje variira med 103 in 107 dečkov na 100 deklic – lani jih je pri nas bilo 107. Znano je namreč, da se sicer na svetu rodi več dečkov, vendar zaradi daljše življenjske dobe in drugačne družbene vpletenosti ženske živijo dlje in je zato na svetu še do nedavnega bilo več žensk kot moških.

V Sloveniji se razlog za povečano število moških skriva za povečanim številom priseljencev oziroma tujcev glede na podatke prejšnjih let. Trenutno jih je v Sloveniji 7,1 odstotka, lansko leto jih je ob polletju bilo 6,1 odstotka. Mar to pomeni, da Slovenija postaja obljubljena dežela?

Dejstvo je, da določen del sveta hodi po svetu s trebuhom za kruhom in si išče pogoje za boljše in vrednejše življenje, mnogi bežijo tudi zaradi vojne ali političnih in drugih razlogov. Večkrat se zgodi, da gre najprej glava družine – moški – v »izvidnico«, potem čez čas, včasih pretečejo celo leta, za seboj pripelje še svojo družino. Mnogokrat si (novo) družino moški ustavi na novem ozemlju …

Katere so slovenske občine z večjim deležem moških?

Polletni podatki SURS-a kažejo, da je bilo 1. julija letos v Sloveniji 152 občin, kjer je bilo več moških kot žensk. Med občinami, kjer je bilo več žensk kot moških, so kot zanimivost bile: Ankaran, Apače, Beltinci, Bistrica ob Sotli, Bled, Bovec, Brezovica, Brežice, Cankova, Črenšovci, Dobje, Dobrovnik, Dol pri Ljubljani, Domžale, Duplek, Gornja Radgona, Gorni Grad, Gornji Petrovci, Grad, Hrastnik, Izola, Jezersko, Kamnik, Kidričevo, Kočevje, Koper, Kuzma, Laško, Lendava, Ljubljana, Maribor, Markovci, Medvode, Mengeš, Mokronog – Trebelno, Moravče, Mozirje, Murska Sobota, Odranci, Piran, Poljčane, Polzela, Preddvor, Prevalje, Puconci, Rače – Fram, Radeče, Radenci, Radovljica, Rogašovci, Slovenska Bistrica, Solčava, Starše, Sveta Ana, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šempeter – Vrtojba, Šentilj, Škofja Loka, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Tišina, Trbovlje, Trzin, Tržič, Turnišče, Veržej, Vodice, Zagorje ob Savi in Žirovnica, v vseh ostalih občinah pa prebiva več moških. Izjema je le Horjul, kjer je razmerje med številom moških in žensk ta trenutek izenačeno.

Pa vendar niso vsega »krivi« tujci – kam izginevajo ženske sveta?

Svetovni statistični podatki kažejo, da je prvič v zgodovini tudi na svetu več moških kot žensk – od tega je 50,4 odstotkov moških. Kaj se torej dogaja in kam izginjajo ženske?

Mnogi moški sveta so osamljeni in bodo življenje tako tudi preživeli. Foto: Pixabay

Velik vpliv na trenutno dejstvo glede razmerja spolov ima Kitajska, kjer so se je zaradi velikosti prebivalstva, tradicije in politike enega otroka na družino med letoma 1979 in 2015, dogajali številni nevidni zločini nad ženskim spolom – umetne prekinitve nosečnosti, kadar se je izkazalo, da gre za deklico. Tako je bilo dolga leta na 100 deklic tam rojenih okoli 120 dečkov, kar Kitajsko te dni »tepe« drugače. Primanjkuje žensk, primanjkuje žen, zato med moškimi vlada posebna konkurenca, ki se kaže tudi v obliki različnih šol, ki moške učijo, kako priti do svoje žen(sk)e, mnogi pa žensko, če odštejemo mamo, vidijo le od daleč.

Sicer se podoben problem pojavlja tudi v Indiji, ki je takoj za Kitajsko, druga država na svetu z največ prebivalci. Skupaj imata slabe tri milijarde prebivalcev, kar pomeni, da se njune pretekle politične in druge odločitve glede regulacije spola kažejo na svetovni ravni, med drugim to pomeni, da je na njunem območju približno 80 milijonov moških (pre)več.

Umetna selekcija na dolgi rok ne zmaguje

Še vedno, kadar je človek umetno skušal regulirati katero od rastlinskih ali živalskih vrst, so se zgodile neslutene posledice. Kmetje in rejci so že daleč nazaj odbirali le tiste rastline in živali, ki so imele (naj)boljše lastnosti, tako da so omogočale boljšo reprodukcijo in s tem boljše življenje kmetije – sploh čez zimo. Ta proces, ker ljudje namesto narave izbiramo, kateri organizmi se bodo (med seboj) razmnoževali, se imenuje umetna selekcija. Ta pa se izvaja že zelo dolgo in je posredno zaslužna za izumrtje velikega števila rastlin in živali.

Koliko »roza copatkov« manjka Kitajski in Indiji? Foto: Pixabay

Kdaj bomo moški in ženske prenehali tekmovati in raje začeli sodelovati – preden bo prepozno? Kajti za svet in eden za drugega smo potrebni oboji. In to zelo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice