Skip to content

Zdrava prehrana: katerih osem navad je pomembnih?

O tem kaj je zdrava prehrana in kaj ne, kroži resnično veliko mnenj in prepričanj. Lahko bi rekli, da ima bolj ali manj vsak človek na tem planetu svoje mišljenje o tem kaj je zdravo in kaj ne. Kar ustreza enemu tipu ljudi, ne ustreza tudi drugemu. Prav tako pa je zdrava prehrana tudi odvisna od okolja v katerem živimo in koliko zdrave hrane kljub najboljši volji, dejansko lahko damo na svoj krožnik. Znani rek pravi, da to kar jemo, to smo in lahko bi rekli, da to drži. Poleg vsega drugega seveda, kar se tiče tudi načina življenja, čustvovanja, stres in drugih dejavnikov, ki vplivajo na način življenja sodobnega človeka.

Velikokrat prihaja do nezdravega prehranjevanja ravno zaradi načina, ki v sodobnem času življenja ni niti pod razno prijazen do človeka. Hitrost je kot nekakšno vodilo. Jemo prehitro in na hitro, premalo obrokov na dan, preveč naenkrat, enolično in večkrat niti zdravo kaj pretirano ne. To pa se človeškemu telesu seveda pozna na dolgi rok in to ne ravno v plus. Če vam je bila zdrava prehrana do sedaj bolj »španska« vas, je dobro, da zdrave spremembe prehranjevanja uvajate počasi in postopoma. Ni potrebo narediti vsega naenkrat, toda če uvedete na recimo mesec dni vsaj eno pozitivno spremembo, se bo to zagotovo dosti hitreje prijelo v vaš novi način življenja.

Zdrava prehrana Foto: Pixabay

Katerih osem navad se je dobro držati?

  1. Pomembno je zadostno pitje tekočine. Na dan naj bi spili vsaj dva litra tekočine in pri tem je mišljena voda. Veliko ljudi pozablja na pitje vode ali pa vsaj česa podobnega, kot so na primer nesladkani čaji, toda če ne pijemo dovolj to ne vpliva ugodno na telo, ki je tudi sicer v večini, kar 70 %, sestavljeno prav iz vode. Izogibajte se pitju pretirano sladkih pijač kot so gazirane pijače, pretirano sladki sokovi in podobno oziroma jih pijte zelo redko.
  2. Na dan je primerno užiti več obrokov, kot na primer zgolj dva. Seveda je to odvisno tudi od človeka do človeka, toda na splošno, če jemo več obrokov po manj, to ugodneje vpliva na počutje in prebavo, pa tudi prestradani nismo in ne pojemo v enem obroku preveč. Porazdelite si torej vaše prehranjevanje čez celoten dan, na več obrokov na dan, dan pa se naj vedno prične z zajtrkom.  
  3. Posegajte tudi po »živi« hrani in ne zgolj po »mrtvi«. Pod živo hrano je mišljena predvsem hrana, ki ni procesirana oziroma je surova. Seveda ni potrebno imeti vseh obrokov sestavljenih na tak način (razen, če tako želite), toda lahko si privoščite za kakšen vmesni obrok.
  4. Za telo so pomembne beljakovine, vlaknine, zdrave maščobe, sadje in zelenjava. Naredite si različne obroke, ki so sestavljeni iz vsega naštetega in še česa zraven. Dobro je, da si obroke že vnaprej pripravite (vsak kakšnega), saj tako ne bo hitenja in poseganja po »hitri« hrani.
  5. Zdrava prehrana vsebuje tudi manj umetnih sladil. Umetna sladila in bel sladkor, nadomestite z naravnimi sladili, stevio, kokosovim sladkorjem in podobnim. Ne samo, da so bolj zdrava, imajo tudi nižji glikemični indeks in jih telo ne zaznava kot alarm in impulziven dvig krvnega sladkorja. Ko nam »pade sladkor«, raje zaužijmo suho sadje, kakšno presno pripravljeno sladico na zdrav način, košček temne čokolade ali kaj podobnega.
  6. Kupujte čim bolj sveže in kakovostno sadje, zelenjavo ter druge izdelke. Če je le možno, podpirajte lokalne proizvajalce. Če se povežete še s kakšno kmetijo, kjer lahko odkupujete njihove izdelke, pa boste še veliko bolj na jasnem od kod prihaja hrana, ki jo zaužijete.
  7. Pri zdravi prehrani uporabljajte kakovostna olja rastlinskega izvora ali pa tovrstne maščobe. Izognite se hrani, ki je polna trans maščob, ki nastanejo pri cvrtju. Uporabljajte na primer več kokosove maščobe in olivnega olja. Dobro olje za kuhanje na zmerni temperaturi je tudi sezamovo in avokadovo olje. Pri kuhanju in cvrtju ter peki peciva, pa pridejo bolj v poštev kokosovo olje in olje makadamije.
  8. Manj vnosa soli. Hrano pripravljajte z manj soli in več začimb kot so na primer: paprika, bazilika ter tudi česen in čebula. Tako so jedi tudi na drugačen način okusne. Namesto bele soli, pa lahko uporabimo tudi himalajsko sol oziroma kakršnokoli soli, ki ni rafinirana.
Zdrava prehrana Foto: Pixabay

Kot smo omenili že na začetku ima zdrava prehrana sicer nekakšne smernice, toda razlikuje se od človeka do človeka. Pri vseh smernicah, različnih dietah in stilih prehranjevanja, pa seveda ne pozabite poslušati svojega telesa ter z njim lepo ravnati. Telo samo daje signale kaj mu ustreza in kaj ne, včasih ga le nismo pripravljeni poslušati ali pa ga v vsem vsakdanjem tempu ne slišimo. Za zdravo prehrano si je prav tako potrebno vzeti malce več časa kot pa, če bi kakšen obrok kar na hitro strpali vase, toda naj vam ne bo težko si vzeti časa za zdravo in kakovostno prehranjevanje. Naj bo to vaša naložba vase in vaše dobro počutje. Na tak način vam bo tudi telo vračalo in bo veliko bolj hvaležno in zdravo. Pa naj bo tako kot je rekel že Hipokrat: »Hrana naj bo vaše zdravilo in zdravilo naj bo vaša hrana.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice