Skip to content

Francija proti medvedom, Nemčija dovolila odstrel na domačem dvorišču, le v Sloveniji so zveri več vredne kot državljani

Na prireditvi Bob leta je bilo moč slišati zelo sarkastično izjavo voditelje »Samo v Sloveniji zveri jedo slovensko  meso, državljani pa poljsko«, ki dejansko oriše zelo ironično situacijo v kateri smo se našli. Podeželani v strahu pričakujejo kaj bo prinesel februar in pomlad, čas ko zveri pridejo na plan s podmladkom in uničujejo živino, ter pritavajo do hiš. Res je, da se bo v prihodnjih mesecih vse vrtelo okoli vlade in vladne kuhinje, a v tem času se svet podeželanom, ki živijo na območju, kjer so zveri v preteklosti napadale, ni ustavil.

V slabel letu dni se praktično ni zgodilo nič kar bi jim olajšalo življenje. Niti minister Zver ni držal svoje obljube, da bo vsaj za prevoz otrok v šolo poskrbel. Čisto upravičeno lahko ob vložitvi vloge za nove odstrele pričakujemo že znane scenarije.

Vir: Twitter Žan Mahnič

Med tem ko se v Sloveniji igramo igro »kdo je močnejši« v Franciji in Nemčiji (o tem smo že pisali) konstruktivno rešujejo situacijo težav z zvermi.

Kmetje so se uprli predsednik popustil in jim ugodil

Po podatkih Francoske agencije za divje živali so lani zaznali 213 napadov medvedov na drobnico, kar je v primerjavi z letom poprej 78 odstotkov več. Zato so pastirji z Jean-Pierre Pommiesem na čelu začeli z upori in množičnim opozarjanjem na težavo. Ko si je predsednik Emmanuel Macrona lani ogledal etapo dirke Tour de France je  ki si jo je Pommies je dejal, da bo svoje živali spustil na kolesarsko pot, če Macron ne bo pristal na sestanek. Macron je na srečanje pristal, le-to se je pa odvilo pretekli teden.

Emmanuela Macrona je pastirjem obljubil, da Francija novih medvedov ne bo več spuščala v naravo in s tem dal pirenejskim živinorejcem novo upanje. Emmanuelle Wargon, namestnica okoljskega ministra, ki se je udeležil srečanja, je prav tako potrdila, da je Macron »znova potrdil, da nimamo nobenih načrtov za ponovno naseljevanje medvedov«.

Zanimivo pri tem pa je, da so ob izumrtju medvedov »uvozili« medvede iz Slovenije, ki pa naj bi bili izredno agresivni. Leta 1996, 1997 in 2006 so Francozi sprejeli osem medvedov. Leta 2018 sta se v Francijo preselili samici Claverina in Sorita, čemer so domačini ostro nasprotovali saj ste ubila osem ovc na španski in eno na francoski strani.

Ker je bila preselitev medvedov iz Slovenije v Francijo v preteklosti izvedena na pobudo francoske vlade in sklenjenega sporazuma med državama, se zdaj, ko Francija nima več interesa, slovenski medvedi tja ne bodo več selili. A odločitev predsednika Macrona ne predstavlja problema in ne vpliva na upravljanje s populacijo rjavega medveda v Sloveniji.

Medvedi ne spadajo v Pireneje

Trenutno v gorskem pasu Pirenejev, na skoraj 491 km (skoraj 5 krat večjem ozemlju kot v Sloveniji), ki tvori mejo med Francijo in Španiji ter sega od Sredozemlja do Atlantika, živi približno 80 medvedov. Potem ko je bilo število napadov na območju celotnih Pirenejev (Španije, Francije in Andore) dolgo časa stabilno – med 100 in 200 napadi na leto – so se leta 2018 povzpeli na blizu 400.

Podobno kot v Sloveniji, pa tudi v Franciji zaščitniki medvedov menijo, da pirenejski rejniki pretiravajo.

Medvedi so lušne živali, če gledamo risanko ali je naša plišasta žival, v narvnem okolju pa so nevarni. Foto: Pixabay

Na eni strani medvedi na drugi volkovi

V francoskih Alpah pa svojstven problem predstavljajo divji volkovi, ki plenijo v tropih. So stalen vir napetosti med pastirji in tistimi, ki nasprotujejo uvajanju velikih psov, ki bi odganjali volkove.

Ko so v Nemčiji zabeležili 639 napadov volkov, ki so ubili kar 2067 glav živine, od tega 1656 ovc, so po mesecih razprav so v nemški vladi le prisluhnili kmetom in podeželanom, ter se dogovorili o novem zakonu, ki kmetom omogočal odstrel volkov, ne glede na to, ali je določena žival odgovorna za napad na čredo. Lahko odvzemejo tudi hibrid volčjega psa. Živinorejci imajo pravico odstreliti divje volkove, če  le-ti povzročajo »resno škodo« domačim živalim. Dovoljeno je ubijanje volkov do trenutka, ko na območju ni več napadov na domače živali, četudi to pomeni, da ubijejo celoten trop volkov.

Problem zveri ni samo Slovenska posebnost, le da naši nevladniki menijo, da je Slovenija velika kot Rusija in da lahko na svojem ozemlju sprejmemo bistveno več zveri kot jih zmorejo v Franciji ali Nemčiji. A dokler se bodo ukrepi v Sloveniji sprejemali v varnih pisarnah v Ljubljani in se zadev ne bo preverjalo na terenu, ter iskalo rešitev tudi tam, bo Slovenija raj za medvede in volkove, pa če tudi to pomeni, da se bodo morali ljudje iz podeželja preseliti v večja urbana naselja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice