Naprej na vsebino

Ekološko kmetovanje

Avtor: Tatjana Poplas

Smernice modernega sveta vse bolj kažejo, da se kmetje odločajo intenzivno kmetijstvo spremenit v ekološko. Sama ozaveščenost glede zdrave hrane je vse bolj priljubljena. Razlogi za ekološko kmetovanje so predvsem varna in zdrava hrana, poleg tega varujemo okolje v katerem živimo in kmetujemo. Skrb za dobro počutje živali in spodbujanje biotske raznovrstnosti. Samo ekološko kmetijstvo strmi k delu skupaj z naravo in ne proti njej. Počasi smo se začeli ljudje zavedati, da intenzivno kmetijstvo zamenjalo ekološko kmetijstvo. Saj v intenzivnem kmetijstvu uporaba prevelike količine mineralnih gnojil in drugih kemikalij povzroča onesnaževanje rek in morja. V telesih živih bitji je vse več pesticidov in njihova proizvodnja se povečuje. Zaradi porušenega ravnovesja je vse več škodljivcev. V tako pridelani hrani je manj vitaminov, mineralov in mikroelementov, ki jih človeško telo potrebuje. S tem kaj vse slabega s seboj prinese intenzivno kmetijstvo se vsak dan bolj odločamo za ekološko kmetijstvo. Ekološko kmetovanje pomeni tudi način življenja in prav tako mišljenja. Ker se vsako živilo ocenjuje glede na okus, uporabnost in prehransko vrednost (vitamini, minerali in itd.). Taka živila imajo visoko ekološko vrednost, saj ekološko kmetijstvo pazljivo ravna z naravnimi viri.

Glavne značilnosti ekološkega kmetovanja

Izredno pomembno je kolobarjenje in povečanje rodovitnosti tal z ekološkimi gnojili (kot so domač uležan hlevski gnoj, domač kompost, ekološko gnojilo na osnovi neem – neem cake, itd.) in uporaba rudninskih gnojil (kamena moka). Pri reji živali je pomembno, da število živali ni večje kot dovoljuje površina kmetije – to pomeni 2 glavi živine na hektar. V ekološkem kmetovanju je treba živalim zagotoviti gibanje na pašnikih in seveda so tudi določeni minimalni standardi glede hlevske reje. V ekološkem kmetijstvu je prepovedano krmljenje s kostno moko in z vsemi drugimi krmami živalskega izvora. Kmetje, ki se odločajo za tako rejo ne smejo uporabljati hormonov, antibiotikov in zdravil proti stresu pred zakolom ter prepoveduje se gensko spremenjenih organizmov.

Ekološko kmetijstvo v Sloveniji

Ekološko kmetijstvo v Sloveniji sega v leto 1990. Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza združenje ekoloških kmetov Slovenije (ZZEKS). Kmetije, ki so vpisane v ta register imajo certifikat, ki zagotavlja pristnost in neoporečnost pridelkov. ti podatki so dostopni na spletni strani. S širitvijo ekološkega kmetijstva se stopnjuje tudi zahtevnost in obseg kontrolnih organizacij. Če ima ekološka kmetija pridobljen certifikat je mogoče kmetijski izdelek ali živilo označiti kot ekološko. Ko se pridelek in živilo prodaja z označbo ekološki mora biti certifikat na vpogled pri prodajalcu. V samem »Pravilniku o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil« so opisani pogoji za pridobitev certifikata.

Ekološka živila lahko kupimo neposredno na ekoloških kmetijah, na eko tržnicah, v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano in tudi v večjih trgovinah. Pri nas v Sloveniji je ponudba večja kot ponudba, veliko ekološke hrane tudi uvozimo. Cene takih živil so višje predvsem zaradi tega, ker so donosi v rastlinski pridelavi večinoma nižji, nižja je tudi prireja v živinoreji v Sloveniji. Vsak dan je večji cilj slovenskega kmetijstva kakovost in varnost živil in skrb za naravo, ter da vemo kaj smo pojedli. Na vseh omenjenih področjih daje ekološko kmetovanje najboljše rezultate. V Sloveniji so se razširile različne trgovine z ekološkimi izdelki, ki jih lahko kupimo pri njih. Malo jr trgovin, da prodajajo samo ekološke izdelke, veliko je trgovin, ki prodaja tako ekološke kot druge (konvencionalne) izdelke. Vsak dan se potrošnik zaveda, da je pomembno kaj poje in kako kakovostna je ta hrana, ki jo kupi. Zelo pomembno je tudi izvor izdelkov.

Neem in ekološko kmetovanje – vrtnarjenje

Neem (Azadirachta Indica) je po tropskih in subtropskih predelih Indije razširjeno visoko zimzeleno košato drevo. Dobro prenaša sušo, a ne zdrži nizkih temperatur, zato pri nas ne uspeva pri nas v naravi, lahko ga imamo v sobah čez zimo, poleti pa zunaj. Prepoznan je kot rastlina, ki se je najbolj približala definiciji »Univerzalnega« zdravila. Neem ne uničuje koristnih bakterij in drugih, za človeka koristnih mikroorganizmov. Prav te lastnosti lahko uspešno izrabimo v ekološkem kmetovanju in vrtnarjenju, saj so 100-odstotno naravna ekološka organska gnojila na osnovi rastline neem, ki nimajo karence in stranskih učinkov na okolje. V osnovi so to gnojila z učinki insekticida, fungicida, ki ne škodujejo koristnim žuželkam. V kmetijstvu neem uporabimo v obliki hladno stiskanega olja iz semen drevesa neem kot foliarno gnojilo ter drobno mleta posušena neemova semena v obliki talnega gnojila. Med organskimi pripravki za dognojevanje je neem prepoznan kot super zaščita za zemljo. Učinkovitost neema je opazna tako v preventivi, pri čemer težav ne povzročajo ne čebulna muha, orehova ne druge muhe, razne vrste listnih uši, kaparji, zavijači, gosenice; omogoča tudi obrambo pred bramorji, strunami, polži in koloradarjem. Zato kmetje v ekološkem kmetovanju uporabljajo pri gojenju krompirja NEEM CAKE, ki ga zadelajo v zemljo in pa posujejo ob sajenju krompirja. Ko pa je zelena masa krompirja velika nekje 20 cm poškropijo z gnojilom NEEM TONIC z dodatkom BIO-ZELa in potem še enkrat poškropijo s NEEM TONICom in koloradskega hrošča nimajo. Večji pridelovalci čebule že čebulček namočijo v NEEM TONIC in v zemljo pred saditvijo zadelajo NEEM CAKE. In ko je prvi nalet čebulne muhe še poškropijo in nimajo čebulne muhe. S gnojili NEEM je ekološko kmetovanje enostavneje, saj gnojila s insekticidnim ali fungicidnim delovanjem nimajo karence in se jih samo opere in jih lahko uporabimo v prehrani. Rastline škropljene s NEEM izdelki so lepše, bolj močne in lepega videza, veliko bolj so odporne in manj občutljive.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice