Skip to content

Zakon in predpise o javnih naročilih je potrebno spremeniti – 4. del

Avtor: Miha Burger Aktivni državljan

Članek pred vami, je zadnji v sklopu preizkus nove oblike argumentacije o dovolj velikem javnem problemu – Zakonu o javnem naročanju. In ta zadnja stopnja je, naj citiram kar iz 3. člena naše Ustave: »V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in (razni detajli kako in kaj, še sledijo v vseh ostalih 174-ih členih)«. Torej, zadnja stopnja smo državljanke in državljani Slovenije.

Na naš članek je zelo celovito odgovoril dr. Blaž Mrevlje. Če bi že v vsaj kakšni manjši obliki obstajala kakšna zavezujoča metoda nadzora javnosti iz našega PREDLOGA dodatnega člena Zakona o javnem naročanju (»Vsem aktivnim udeležencem, tako naročnikom kot izvajalcem, je v procesu javnega naročanja odvzeta pravica delovati netransparentno, to je, brez zakonsko določenega nadzora javnosti.«), bi bila že zelo zmanjšana možnost pojavljanja koruptnih dejanj, kot jih tako slikovito opisuje dr Mrevlje!

Na prejšnji 3. stopnji, v 3. delu prispevka, smo se obrnili direktno in posamezno na vsakega od 90-ih poslancev našega Državnega zbora. Želeli smo, da odgovorijo najbolj preprosto možno z  JA ali NE za ta Predlog. In posebej je bilo poudarjeno da gre za argumentacijo preden preide tak predlog v zakonodajni postopek. Torej bi lahko celo rekli, da gre samo za etično vprašanje ali ima v tej smeri sploh smiselno predlagati kakšno metodo. Ker gre konec koncev pri preprečevanju možnosti koruptivnega dejanja predvsem za čim bolj trdno in zavezujočo(!) postavitev etičnih meril in standardov. Morda da predhodno kakšno metodo celo samo preizkusimo. Tako kot lahko zasledimo (npr. po internetu), da kar pogosto počno v večini demokratičnih dežel.

Dobili smo dva vljudnostna odgovora poslanskih skupin (NSi in SAB), dva telefonska klica predstavnikov za stike z javnostjo (LMŠ in SD). Predstavnik za stike z javnostjo iz LMŠ nam je obljubil, da bo svoj odgovor poslal najkasneje do ponedeljka 20. 1. 2020, ker je želel, da podajo izčrpen odgovor. Le-tega še do danes nismo prejeli. Predstavnica za stike z javnosti iz vrst SD pa nam je povedala, da idejo podpirajo, da pa ne želijo podati izjave, ker je predlog zakona v obravnavi in bi bila kakršnakoli izjava preuranjena.

Odgovor poslanske skupine NSi:

Spoštovani,

hvala vam za posredovan prispevek. V NSi probleme pri javnem naročanju poznamo in zato smo pri spremembah zakonov pozivali zlasti k večji osebni odgovornosti javnih uslužbencev, ki pri javnem naročanju sodelujejo, in uvedbi instituta, ki bi preprečil veriženje različnih aneksov, ki prvotno dogovorjeno ceno nato zvišujejo nad sprejemljivo mero.

Lep pozdrav, Aleš Trtnik, PR NSi

Odgovor poslanske skupine SAB:

Po oceni poslanske skupine SAB postopki javnega naročanja v naši državi trajajo predolgo. Posebej velik problem predstavljajo večji infrastrukturni projekti, pri katerih se postopki nedopustno zavlečejo tudi po več let. V Sloveniji zato potrebujemo sistemske rešitve, ki bodo področje javnega naročanja celovito uredile. V poslanski skupini SAB menimo, da je na področju javnega naročanja dolgotrajnost pritožbenih postopkov ena od večjih ovir hitrejše izvedbe velikih infrastrukturnih projektov. Z zanimanjem bomo spremljali, ali bo novembra sprejeta novela zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN-C) to anomalijo odpravila in pripomogla k hitrejšemu zagonu strateških projektov, kot so drugi tir Divača-Koper, tretja razvojna os in druga cev karavanškega predora. V SAB se bojimo, da sprejeti zakon ZPVPJN-C te anomalije ne bo odpravil. Spremembe materialnega predpisa na področju javnega naročanja, tj. zakona o javnem naročanju (ZJN-3), bodo pripravili na ministrstvu za javno upravo, še preden pa bo začel teči zakonodajni postopek, bo novela predloga zakona v javni obravnavi. Takrat boste zainteresirani deležniki in javnosti lahko podali svoje predloge izboljšav in rešitev za učinkovitejši sistem javnega naročanja, resornemu ministrstvu kot snovalcu predloga sprememb pa boste v javni obravnavi lahko poslali tudi vaš predlog zakonskega člena. V poslanski skupini SAB se bomo, ko bo zakon na mizi, zavzemali za hitrejše in bolj transparentne postopke javnega naročanja, še posebej pri velikih infrastrukturnih projektih, ki so temelj za razvoj naše države. Dokončanje projektov v predvidenem roku je izjemno pomembno za Slovenijo in našo prihodnost, pod vodstvom predsednice stranke SAB Alenke Bratušek pa smo pri dveh ključnih infrastrukturnih projektih že dosegli preboj.

Lepo vas pozdravljamo, Laura Miklič

Predstavnica za odnose z javnostmi v PS SAB

Dosedanji rezultat tega poskusa argumentacije nas je nekaj časa celo izzival v smeri, da bi postavili celo najbolj temeljno vprašanje, ali smo državljani in državljanke sploh za demokracijo kot stoji v 1. členu ustave, pa posebej še dodatno v 3. členu, pa bomo ostali le pri enakem vprašanju kot smo ga postavili poslancem. Naj ga ponovimo še enkrat: »Vsem aktivnim udeležencem, tako naročnikom kot izvajalcem, je v procesu javnega naročanja odvzeta pravica delovati netransparentno, to je, brez zakonsko določenega nadzora javnosti.«

Naprošamo vse državljanke in državljane da nam kakorkoli ali kdajkoli odgovorijo z DA ali NE, torej SEM za ta dodatni člen Zakona o javnem naročanju ali NE, nisem zanj …

Seveda bomo odgovore na ta Predlog sprejemali dolgo, zelo dolgo, pravzaprav ves čas. (Upamo tudi da ne bomo spregledali tisti kratek hip, ko bo odprta tako imenovana javna razprava /na kar nas ljubeznivo opozarja predstavnica SAB/ o spremembah Zakona o javnem naročanju. Kdaj bo to, pač nihče ne ve …)

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice