Skip to content

Osteoporoza – na kakšne načine se lahko prepreči?

Osteoporoza v dobesednem pomenu pomeni porozne kosti. Osteoporoza naj bi bila bolezen starejših ljudi, vendar pa tudi to ni vselej pravilo. Večkrat se pojavlja tudi pri mlajših, oziroma pri ljudeh v srednjih letih. Osteoporoza prinaša s seboj mnogo nevšečnosti in tudi veliko oviro pri gibanju. Kosti, ki so bile nekoč prožne in močne, so zaradi osteoporoze šibke in krhke, kar onemogoča celo vsakodnevne aktivnosti kot so na primer, sklanjanje, dvig kakšnega predmeta, otroka in podobno. Že kakšen manjši napor v vsakdanjem življenju lahko pri osteoporozi povzroči kakšne zlome. Osteoporoza se prepozna po zmanjšanju kostne mase. Svetovna organizacija WHO definira osteoporozo kot bolezen kosti katere glavne značilnosti so zmanjšana gostota kosti in spremembe v njihovi strukturi, zato so takšne kosti bolj lomljive in krhke. Osteoporoza lahko prizadene tako ženske kot moške, vendar pa so ženske večkrat tista skupina, ki je bolj na udaru, ko se gre za to sistemsko presnovno kostno bolezen, pri kateri je značilna zmanjšana trdnost kosti. Pomeni tudi večjo možnost zlomov celo pri manjših obremenitvah.

Kako preprečiti nastanek osteoporoze?

Med glavnimi vzroki zaradi katerih pride do bolezni so med drugim tudi pomanjkanje kalcija in gibanja, pretirano uživanje alkohola, kajenje in podobno. Namen zdravljena osteoporoze je predvsem preprečevanje zlomov kosti. Osteoporoza se lahko pojavi tudi kot posledica pomanjkanja spolnih hormonov in prekomernega delovanja nadledvičnih žlez, ščitnice ter žlez obščitnic. Prav tako pa tudi pri vnetnih stanjih črevesja, pri anoreksiji nervozi in kroničnih boleznih jeter in ledvic. Obstajajo dejavniki na katere nimamo prav veliko vpliva, ko gre za nastanek osteoporoze ter tiste na katere imamo vpliv. Na tiste na katere ne moremo vplivati so: spol, starost, dedna pogojenost ter tudi na primer daljša odsotnost menstruacije pri ženski in zgodnja menopavza,  kar lahko zniža kostno maso ter podobno. Na dejavnike na katere pa imamo vpliv pa so: prekomeren vnos alkohola v telo, kajenje, nepravilna prehrana in premalo gibanja. Sami lahko zmanjšamo tveganje za osteoporozo tako, da že dovolj zgodaj poskrbimo za visoko zalogo kostne mase ter tudi prehrano, ki je obogatena s kalcijem, vitaminom D in zdravim načinom življenja in redno telesno aktivnostjo. Na dan je priporočljivo zaužiti okrog 1000 mg kalcija. Kalcij najdemo v zelenjavi: ohrovt, brokoli, zelje, špinača, soja, v žitaricah, jogurtu, sirih, mleku, oreščkih in suhemu sadju. Če kalcija ne zaužijemo dovolj v prehrani, pa ga je potrebno dodati tudi v oblik prehranskih dopolnil. Seveda pa ne gre jemati zgolj ustreznih prehranskih dopolnil, temveč je potrebno v prvi vrsti uravnovesiti prehrano potem pa dodajati prehranska dopolnila.

Osteoporoza Foto: Pixabay

Kako se prepozna osteoporoza in kdo je med najbolj ogroženimi?

Na začetku so simptomi dokaj težko prepoznavni. Največkrat se prepoznajo v blagih, žgočih bolečinah v bližini sklepov, predvsem področje hrbta in križa ter otekanje sklepov prstov. Pomembna pa je tudi pozornost na telesno višino. Če se le ta zmanjša za štiri centimetre, je to že velik znak za bolezen. Prav tako so prvi znak bolezni tudi zlomi. Razlika med navadnim in osteoporoznim zlomom je v tem, da so navadni zlomi tako siloviti, da zlomijo tudi zdravo kost, medtem, ko osteoporozne lahko povzroči že na primer padec s stola. Osteoporoza se opazi tudi po hrbtenici, ki je poudarjeno ukrivljena, po bolečinah v križu in hrbtu ter sklepih in okončinah.

Osteoporoza se v življenje ne prikrade kar nemudoma, temveč počasi in postopno. Običajno se jo odkrije šele v poznejši fazi, ob kakšnem zlomu kot so najpogostejši osteoporozni zlomi: zlomi vretenc, kolka, zapestja in nadlahtnice. Pomembno vlogo igrajo prezgodnja menopavza, prenizka telesna teža, šibkejša telesna konstitucija, bolezni prebavil, dolgotrajnejše jemanje mnogih zdravil in bolezni žlez. Ogrožena skupina so predvsem ženske v starosti od 50. do 70. let, po 70. letu pa tudi moški. V bolj ogroženo skupino sodijo ženske v menopavzi, ženske, ki imajo težave s čezmernim delovanjem ščitnice ter tiste, ki predčasno izgubijo menstruacijo. Prav tako pa tudi osebe, ki imajo zmanjšano gostoto kosti, ki jo zmanjšujeta tudi anoreksija in neprestano hujšanje.

Osteoporoza Foto: Pixabay

Osteoporoza se prične že pri mladih

Dobro pa se je zavedati tudi tega, da se sodobni mladostniki in mladi premalo gibljejo na svežem zraku in so čisto preveč vpeti v digitalni svet, kar pomeni tudi to, da niso toliko izpostavljeni sončnim žarkom in vitaminu D, kar povečuje možnost, da jih doleti osteoporoza. Poleg tega pa mladi ob hitrem tempu življenja in prehranjevanja tudi ne užijejo dovolj kalcija. Do tridesetega leta se vzpostavi največja kostna masa in če se ne doseže, smo že od začetka na slabšem in tudi v večji nevarnosti za tovrstno neprizanesljivo boleznijo. Dovolj je že ustrezna prehrana od majhnih nog, gibanje v naravi, veliko svežega zraka in dovolj sočnih žarkov, pa je rešenih že večina izzivov in strahov v zvezi s tem, da bi potrebovali imeti bližnjo izkušnjo z osteoporozo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice