Naprej na vsebino

Tek za začetnike – kako začeti?

Tek je svojevrsten sinonim za zdrav slog življenja, toda vsekakor ne na način, da z njim pretiravamo in izčrpavamo svoje telo. Velikokrat je ravno to ena izmed stvari, ki jih počne mnogo tekaških začetnikov. Lahko pa pri teku sprevrže tudi v drug ekstrem in tekači na svojem začetku, ker ne dosegajo zastavljenih oziroma želenih rezultatov, prehitro vržejo puško v koruzo in prenehajo teči. Tek za začetnike včasih predstavlja kar manjši izziv. Kaj obuti za tek, kako se primerno obleči, kako pridobiti čim več kondicije v razmeroma kratkem času, kje sploh teči in podobna vprašanja, se verjetno porajajo v glavah marsikaterega tekača, ko prične s tekom. Dobro pa je poskrbeti tudi za svoje telo, da pri teku ne pride do morebitnih poškodb.

Če upoštevamo in poslušamo telo, tekaške poškodbe niso potrebne

Pri teku za začetnike je vsekakor dobro izpostaviti to, da se lahko izogne nepotrebnim tekaškim poškodbam. Stopalo je pri človeku narejeno kot kompleksno a učinkovito. Kot nekakšna vzmet, ki ublaži tresljaje pri hoji in teku. Za dobro elastičnost poskrbijo vezivna tkiva, ki jih imenujemo fascia, ki pa ob teku prenašajo silo v jakosti treh telesnih tež. Ob tem je pomembna tudi obremenitev stopala, hitrost in tehnika teka, telesna teža in sestava, naklon tekaške površine, primernost obutve, telesna pripravljenost tekača in še marsikaj drugega. Na preobremenitev telesa med tekom nas opozarja že samo telo, le pozornost je potrebno nameniti temu. Telo, ko je preobremenjeno, opozarja s krči, pekočo bolečino, utrujenostjo mišic, in podobno. Tetive sicer lahko dolgo časa prenašajo prevelike obremenitve preden se pojavi vnetje ali bolečina, toda je pa potem čas rehabilitacije bistveno daljši, če pride do tovrstne poškodbe. Pri teku za začetnike je pomembno tudi vedeti, da so prvi tedni tisti, ki so najpomembnejši, vendar tudi najtežji. Telo menda potrebuje toliko časa, da se navadi na tek. Po nekaterih študijah sodeč, statistike pravijo, da je kar 60% tekaških poškodb posledica, ki je znan mnogo tekačem, morda še bolj začetnikom. Imenuje se: »preveč – prekmalu«. Več kot polovica tekaških poškodb se pojavi ravno zaradi tega, ker tekači želijo velike rezultate preveč hitro in pri tem pretiravajo. Dobro oziroma celo obvezno je tudi to, da se pred vsakim tekom ogrejete,  saj s tem sporočite telesu, da gre zares in ga tudi fizično pripravite na športno aktivnost. Za tek za začetnike je pomembno tudi povedati, da je kombinacija hoje in teka odlična za začetke. Na primer, da se 300 metrov hodi, 300 metrov teče in to ponavlja do 30 minut. Po teku pa tudi ni odveč narediti kakšno vajo za ohlajanje, saj to pride prav telesu, ki je bilo v teku dodobra segreto. Prav tako pa so tudi mišice takrat prožnejše in ogrete, kar je idealno za vaje za večjo gibčnost.

Tek za začetnike Foto: Pixabay

Tek za začetnike – kaj potrebujemo?

Volja in energija ter vztrajnost za tek

Verjetno bi se lahko kar strinjali s tem, da je v prvi vrsti potrebno imeti voljo in energijo za tek. Ob volji in energiji za tek, ne boste kar tako odnehali, če ne bo takojšnjih vidnih rezultatov in kondicije. Postopoma lahko pridete do vsega tega in še česa zraven.  

Dobra obutev in športna oblačila

Investicija v dobro obutev je za tek za začetnike vsekakor pomembna investicija. Obutev se mora dobro prilegati nogi, v njej pa se je potrebno počutiti udobno. Ko se v obutvi počutite skoraj tako kot bi nase dali copate, potem ste na pravi poti, da bo tek čim udobnejši in lahkotnejši. Poleg dobre obutve pa pridejo v poštev tudi dobre nogavice. Pri tem lahko pridejo v poštev nogavice, ki so mešanica poliestra in bombaža, saj 100% bombažne povzročajo žulje. Tudi z oblačili je podobno. Naj bodo lahkotna in udobna.

Športni modrček za pripadnice nežnejšega spola

Ženske naj imajo preden se lotijo teka še dodatno pozornost pri izbiri modrčka. Navadni modrčki v večini primerov niso primerni za vadbo predvsem zaradi tega, ker ne nudijo zadostne podpore, imajo pretanke naramnice, ki lahko povzročijo odrgnine na mestih nošenja, poleg tega pa so navadno tudi iz sintetike, kar pomeni, da koža med vadbo ne diha. Pri športnih aktivnostih je za ženske primerna izbira športnega modrčka. Športni modrček naj nudi oporo na točkah kjer so naramnice, košarica in pas okoli trupa. Pazite na to, da je modrček funkcionalen, saj se gre pri športu v prvi vrsti ravno za to, da služi svoji funkciji in daje oporo.

Za to, da postanete tekači ne obstaja noben poseben čarobni napoj, ki bi vam pri tem instantno pomagal. Toda, če obstaja v vas želja po teku, naj bo to tek za dušo in telo, rekreativni tek ali pa priprava na kaj večjega kot so maratoni in ukvarjanje s tekom tudi na poklicni ravni, to pomeni, da je želji potrebno prisluhniti in jo tudi realizirati. Tek za začetnike je prva bazna postaja, potem pa se samo še nadaljuje naprej. Volja in vztrajnost bosta pri teku vsekakor obrodila sadove, le vprašanje časa je kdaj in kakšni bodo.

Tek za začetnike Foto: Pixabay

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice