Naprej na vsebino

Šabeder odgovornost za varnost v Sloveniji prelaga na Italijo

Koronavirus je postal problem tudi v Sloveniji. Ravnanja odgovornih – Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zunanje zadeve … pa zgleda prej kot komedija, kot resna dejanja.

Na ladji Diamond Princess je bilo šest naših državljanov, dva sta bila pozitivna, štirje so se vrnili v domovino in so v domači karanteni. Ta je bojda dovolj in iz Ministrstva za zdravje z veseljem sporočajo, da je bris potnikov s križarke negativen.

Foto: Slovenec

Pustimo od strani dejstva, da so nedavno ugotovili, da je inkubacijska doba 14 do 40 dni in ne največ 14, da so Japonci priznali, da so domov poslali tudi takšne, ki jih sploh niso testirala in da so ugotovili, da so prenašalci tudi tisti, ki so ozdraveli, tisti, ki ne kažejo simptomov, da nekateri sploh ne kažejo simptomov pa so pozitivi, ter da je skoraj nujno narediti še analni bris in CT prsnega koša, kar pri omenjeni četverici niso naredili, ker je zadoščal 2 x negativen bris. A bojda ima Slovenija pripravljene načrte, kako ukrepati, če se bo virus pojavil. Ob tem ne smemo pozabiti, da je v Sloveniji približno 200 intenzivnih postelj, ki definitivno nima kapacitete za vzpostavitev popolne izolacije in intenzivno zdravljenje, npr. že v UKC Ljubljana imajo 4 sobe s 14 posteljami, ki so vedno polne.

Italijani razglasili izredno stanje

Danes dopoldan smo lahko brali, da so v Italiji potrdili 137 primerov okuženih s koronavirusom, v tem trenutku je le-teh že 155.

Število obolelih v Italiji se je samo v nekaj urah povzpelo iz 137 na 155.

V regijah Lombardija, Benečija, Emilia Romagna, Piemont in Rim so italijanske oblasti takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. Velika težava predstavlja tudi okužen Kitajski par, ki je pred kratkim prepotoval velik del Italije. Rezultat in razsežnost tega dejanja se bo pokazalo v prihodnjih dneh. So pa italijanske oblasti preventivno odpovedala Beneški karneval, tekme, jutri bodo na omenjenih regijah zaprte šole, podjetja … Omejili so vstop in izstop za 11 občin v Lombardiji: Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova die Passerini, Castelgerundo in San Fiorano. Italijanske oblasti so med drugim tudi sprejele odločitev, da bodo okužene državljane namestili v Lazaret, ki pa je tik ob Koprski občini.

Foto: Slovenec

Odgovor na takšen ukrep se ministru Alešu Šabederju očitno zdi ustrezen in celo dodaja: »Tam izvajajo intenzivna epidemiološka poizvedovanja in če se bo izkazalo, da so bili v stiku z okuženimi tudi slovenski državljani, nas bodo italijanski kolegi o tem takoj obvestili in bomo ustrezno ukrepali.« Torej je usoda slovenskega naroda v rokah Italijanov in kakršnikoli drugačni ukrepi niso potrebni. No, vsaj ministrstvo meni tako.

Samoopazovanje zadošča in je ustrezen način pri prepoznavanju koronavirusa?!

Kako kompleksen je koronavirus povedo že sami podatki, ki ga imamo o njem. Zdravila še ni, kakšna je inkubacijska doba se ne ve točno, gre za okužbo dihal, povzroči lahko tudi pljučnico ali pnevmonijo ter v redkih primerih privede do odpovedi ledvic, menda se prenaša kapljično in vemo, da navadne ali kirurške maske ne zadoščajo. Prvi simptomi naj bi bili slabše počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj in pri težjih oblikah občutek pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni še vedno nimamo, a Ministrstvo za zdravje sporoča vsem, ki so bili v okuženih pokrajinah naj se samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkega dihanja kontaktirajo po telefonu (posebej poudarjeno po telefonu), svojega izbranega zdravnika ali dežurno zdravstveno službo. Torej je očitno dovolj, da si pogledamo kakšen del dr. Hausa, dobrega zdravnika, ali pa gorskega zdravnika in smo dovolj kompetentni, da se lahko ocenimo, da smo zdravi oziroma okuženi.

Vir: NIJZ
Vir: NIJZ

Menijo pa še, da je dobro, da upoštevamo preventivne ukrepe:

  • Izogibajte se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikajte se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolite, ostanite doma.
  • Upoštevajte pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivajte roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namenska razkužila za roke.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa ob tem sporoča oziroma svetuje državljanom Slovenije, ki se nahajajo v Italiji, previdnost pri vračanju domov. Gre zgolj za ponesrečen twitt ali za delaje norcev iz ljudi?

Foto: Slovenec

Šabeder in Šarec menita, da koronavirus ni potrebno politilizirati

Že kar nekaj tednov je na družbenih omrežjih moč brati pozive vladi v odstopu, da zadevo vzame resno, da se ne bo ponovila migrantska kriza, ker Slovenija definitivno ni pripravljena za boj proti koronavirusom. Še vedno se bori z zajezitvijo virusov v zadnjih tednih, ko so število učencev in dijakov v šolah in otrok v vrtcih zdesetkale, število obolelih pa postalo skoraj neobvladljivo. Rezultat opozarjanj so bili sprva očitki »če ni migrantov bo pa zadoščal koronavirus«, celo predsednik vlade v odstopu se je oglasil in zapisal: »Situacijo je treba jemati resno, a brez politizacije in ustvarjanja panike!« Pikico na i je pa vsekakor danes dodal minister Aleš Šabeder, ki je po skoraj mesečnem molku našel čas, da se oglasi in poudaril, da je kakršnakoli politizacija te teme, ki jo je zaznati, popolnoma neprimerna.

Foto: Slovenec
Foto: Slovenec

Vlada v odstopu pa je med tem za jutri sklicala Sekretariat sveta za nacionalno varnost in naredila ravno to, kar so politične stranke na katere so letele Šarčeve in Šabedrove besede predlagale že pred tedni.

Koronavirus je bistveno manj nevaren kot je gripa, a v kolikor se ga ne jemlje resno in se ne sprejme ustrezne preventivne ukrepe, kot so npr. preverjanje na mejah, bolnišniška karantena, preverjanje z vsemi brisi in CT prsnega koša itd., lahko postane grožnja nepojmljivih razsežnosti. Tako arogantno obravnavanje resne situacije je le recept za katastrofo. Le čakamo lahko kdaj se bo na seznam okuženih držav vpisala naša država, ki ni osamljen otok.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice