Skip to content

Počitniško varstvo je koristno za otrokov razvoj

Počitniško varstvo nudi oskrbo otrok skozi različne oblike aktivnosti. Namenjeno je osnovnošolcem med šolskimi počitnicami, katerih starši ali skrbniki zanje nimajo časa, saj morajo hoditi na delo. Počitniško varstvo se pogosto izvaja v šoli ali njeni bližini. Zagotavlja varstvo otrok in uporabo rekreacijskih in izobraževalnih objektov.

Počitniško varstvo vključuje otroke v fizične in kreativne aktivnosti, jih povezuje z drugimi organizacijskimi skupnostmi in klubi ter jim s tem zagotavlja še tako pomemben zdrav razvoj. Ti programi imajo pomembno vlogo pri razvoju otrokovih življenjskih spretnostih, zagotavljajo možnosti za igro in podpirajo otroke pri sodelovanju v svoji skupnosti. Na voljo je več oblik počitniškega varstva. Svojega otroka lahko vključite v počitniško varstvo, ki se izvaja vsak dan ali pa ga prijavite kar na tedenske počitnice. Tedensko poletno počitniško varstvo je običajno organizirano z obiskom letovišča ob morju, zimsko počitniško varstvo pa z obiskom zimske koče in aktivnostmi na snegu.         

Poletno počitniško varstvo. Foto: Pixabay

Zakaj otroka prijaviti v celodnevno počitniško varstvo

V času počitnic, predvsem poletnih, imajo otroci veliko prostega časa, starši pa na žalost ne, saj imajo delovne obveznosti. Pogosto pride do skrbi, kako zagotoviti otroku varno in kvalitetno preživljanje prostega časa, sploh kadar ni možnosti, da bi za otroke poskrbela babica in dedek. V ta namen je v večjih slovenskih mestih in krajih organizirano počitniško varstvo. Počitniško varstvo je usmerjeno v izobraževalni, športni ali kulturni razvoj otroka. Celodnevno počitniško varstvo se izvaja vsak delovni dan v času šolskih počitnic. Starš ali skrbnik pred odhodom na delo otroka pripelje na lokacijo kjer se počitniško varstvo izvaja in po službi pride ponj. Tako so lahko starši med delovnikom brez skrbi. V sklopu počitniškega varstva se izvajajo različni programi, kjer se zagotovo za vsakega nekaj najde. Otrokom so na voljo ustvarjalne delavnice na katerih otroci pridobijo nova uporabna znanja in se naučijo ogromno novih veščin, za njih pa so organizirani tudi izleti. Programi so zelo zanimivi in raznovrstni. Eni so namenjeni učenju priprave toplega obroka, drugi učenju tujega jezika, borilnih veščin, rokometa, plesa in drugih športov. Na voljo so tudi programi za tiste, ki jih zanima znanost in lego robotika. Za malo starejše je na voljo poletna finančna šola za najstnike, kjer se najstniki učijo kako ravnati z denarjem, kako se zavarovati, varčevati, vlagati in tudi kako svojo prostočasno dejavnost spremeniti v posel. V kolikor želite, da bi se vaš otrok več gibal je dobra ideja počitniško varstvo v enem izmed športnih klubov, ki to storitev nudijo. Tako se lahko otrok, na primer v triatlonskem klubu, skozi igro in zabavo nauči tehnike plavanja, tekaške veščine in kolesarjenja. Veliko klubov ponuja tudi dodatne aktivnosti kot so ekipne športne igre, jahanje, lokostrelstvo in plezanje. V kolikor je otrok bolj ustvarjalne narave je zanj idealno počitniško varstvo z ustvarjalnimi delavnicami, kjer se otroke spodbuja pri razvijanju njihovih umetniških talentov. Vsi programi so vodeni s strani strokovnega osebja (animatorji, vzgojitelji) tako, da so otroci v usposobljenih rokah. V sklopu programov in delavnic je otrokom, po predhodnem dogovoru staršev z organizatorji, zagotovljeno tudi kosilo.    

Počitniško varstvo je lahko plačljivo, subvencionirano ali brezplačno. Odvisno od ponudnika. Svetuje se, da se starši o ponudbi možnih programov čimprej pozanimajo, saj veliko organizatorjev prijave zbira že mesece prej. Zaradi finančnih omejitev, starši svojemu otroku vedno ne morejo privoščiti aktivnih počitnic in tako otroci ostajajo doma. V ta namen veliko ponudnikov nudi subvencionirano ali brezplačno počitniško varstvo tako v času poletnih kot tudi v času zimskih počitnic. Tovrstno počitniško varstvo lahko najdete v različnih krajih po Sloveniji, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Nova Gorica, Velenje, Slovenj Gradec, Ajdovščina, Domžale, Idrija, Kranj, Krško, Metlika, Trbovlje in še veliko drugih.   

Počitniško varstvo na taboru. Foto: Pixabay

Kako poteka večdnevno počitniško varstvo in komu je namenjeno

Starši si vedno ne morejo priskrbeti dopusta takrat, ko imajo njihovi otroci počitnice. Poleg službenih obveznosti pa je omejitveni dejavnik tudi finančna zmožnost, saj zaradi visoke stopnje brezposelnosti marsikateri starš svoji družini ne more zagotoviti letnih počitnic. Na Zvezi prijateljev mladine Maribor ocenjujejo, da kar polovica otrok v času počitnic ostane doma in poudarjajo, da so prav iz tega razloga organizirane ponudbe počitniškega varstva nujne. Večdnevno počitniško varstvo je na voljo med zimskimi in poletnimi počitnicami. V času zimskih počitnic je najpogostejša organizirana dejavnost za otroke t.i. zimovanje, v času poletnih počitnic pa so na voljo letovanja, tabori in zdravstvene kolonije. Tako počitniško varstvo običajno traja 7 do 11 dni, odvisno od ponudnika in programa. Letovanja so koristna za razvijanje socialnih veščin in samostojnosti otrok, saj se v času letovanja z vrstniki udeležujejo različnih aktivnosti. Za otroke so čez cel dan organizirane ustvarjalne delavnice ter športne in družabne igre pod vodstvom usposobljenega osebja. Izbirate lahko tudi med raznimi posebnimi tabori, ki so namenjeni določenim socialnim skupinam otrok. Tako je lahko tovrstno počitniško varstvo odlična izbira za otroke s prekomerno telesno težo, saj se strokovno osebje problematike loti celostno. Na taboru sodelujejo zdravniki, osebni trenerji, nutricionisti, specialni pedagogi in drugi. Počitniško varstvo s posebnimi tabori je na voljo tudi za otroke z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Omenjeni tabori so običajno dodatno subvencionirani, nekateri ponudniki pa ob zgodnji prijavi ceno tabora tudi znižajo. S tem želijo zagotoviti, da je počitniško varstvo dostopno vsem, ki ga potrebujejo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice