Skip to content

NAPOVEDUJEMO E-omizje Slovenca: Kdo so vojni dobičkarji in kdo deluje v državnem interesu pri javnih naročilih?

Zakon o javnem naročanju določa, da morajo organi Republike Slovenije, organi samoupravnih lokalnih skupnosti, druge osebe javnega prava in javna podjetja, ki opravljajo eno ali več dejavnosti na infrastrukturnem področju, naročati blago in storitve preko javnih naročil, za katera mora veljati tudi, da temeljijo »na načelu prostega pretoka blaga, načelu svobode ustanavljanja, načelu prostega pretoka storitev, ki izhajajo iz PDEU, in na načelih gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti, zagotavljanja konkurence med ponudniki, transparentnosti javnega naročanja, enakopravne obravnave ponudnikov in sorazmernosti«.

Javnost, oz. državljani Slovenije, smo predvsem s strani medijev že vsa leta od osamosvojitve dobesedno bombardirani z informacijami o razširjeni korupciji v zvezi z javnim naročanjem, predvsem z nepravilnostmi in preplačili v izgradnji infrastrukture, tako cestne kot železniške, in pa s korupcijo v zdravstvu, v zadnjih letih najbolj pri zdravstvenih pripomočkih, na kar je opozarjal tudi dr. Blaž Mrevlje.

V časopisu Slovenec smo se s to tematiko že soočali. Idejni vodja g. Miha Burger se je problematike lotil z vso resnostjo, prepričan, da lahko pogovor in nov način argumentacije pripomoreta k zmanjšanju možnosti pojavljanja koruptnih dejanj na področju javnega naročanja. Med drugim je izpostavil tudi problematiko preobširne zakonodaje in kompliciranih predpisov, ki omogočajo možnost iskanja lukenj v zakonu. Po statističnih podatkih (SURS) so v letu 2017 javna naročila predstavljala 51,96 odstotkov odhodkov proračuna Republike Slovenije – govora je torej o izredno veliki porabi proračunskih sredstev.

Praznina v sistematiki naročanja pa je prišla še bolj do izraza v času soočanja s širjenjem koronavirusa in nabave zaščitne opreme. Afera, ki je bila v preteklih dnevih razkrita v eni izmed oddaj na nacionalni televiziji in dejstvo, da smo se to problematiko v preteklosti že intenzivno ukvarjali, je vodila do odločitve, da pripravimo omizje na to tematiko.

Omizje z naslovom Kdo so vojni dobičkarji in kdo deluje v državnem interesu pri javnih naročilih? bo potekalo preko videokonference v torek, 28. aprila 2020, ob 16.00 uri. Predvajano bo na spletni strani in FB strani spletnega časopisa Slovenec.

Na soočenje smo povabili ministra za infrastrukturo oziroma predstavnika ministrstva, predsednika stranke LMŠ in bivšega predsednika Vlade RS Marjana Šarca oziroma predstavnika LMŠ, predsednika SLS in bivšega podpredsednik Vlade RS Marjana Podobnika, predsednika SIZ-Slovenske inženirske zveze prof. dr. Janvida Goloba, Vilija Kovačiča, pobudnika več referendumov na temo infrastrukturnih projektov in seveda idejnega vodjo problematike javnega naročanja v časopisu Slovenec, Miha Burgerja.

Upamo, da se bodo vsi povabljeni odzvali.

Vabljeni k spremljanju!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice