Skip to content

Neuspešna politika centralne banke je povzročila gospodarski zlom

Libanon se sooča z gospodarsko krizo brez primere. Lokalna valuta je izgubila približno 60 odstotkov svoje vrednosti. Medtem ko državljani protestirajo proti temu, kako vlada obvladuje gospodarski zlom, zaradi katerega se je »grozljivo poslabšalo življenje ljudi«, je politika centralne banke močno ogrožena.

V Libanonu so v petek izbruhnili protesti zaradi vladne gospodarske krize brez primere. Slednja je »napadla« lokalno libanonsko valuto, opustošila prihranke ljudi in eksponentno pospešila inflacijo. To je najhujša gospodarska kriza v državi v zadnjih desetletjih, poročajo lokalni mediji.

Libanonska vlada je marca po izbruhu koronavirusa uvedla zaporo mejnih prehodov. Trenutno je v državi 6,8 milijona ljudi. Okuženih s covidom-19 je 740 ljudi, 19 jih je v kritičnem stanju in imajo 25 smrtnih primerov. Zapora države je povzročila gospodarski zlom z naraščajočo brezposelnostjo in zaprtjem podjetij. Cene osnovnih dobrin so se močno povišale, ponekod za več kot 70 odstotkov.

Največji trgovec v mestu Saida je za Arab News povedal, da so se »življenjske razmere grozno poslabšale«, in dodal, da so se »cene blaga več kot podvojile, ljudje neradi kupujejo, njihovi nakupi pa so omejeni le na najpomembnejše«. Eden od protestnikov je dejal:

»Naša finančna kriza se je začela pred koronakrizo, ki je nato povzročila skok cen. Ljudje so izgubili službe in stopnja brezposelnosti je dosegla najvišjo raven doslej.«

Libanonska valutna kriza

Libanonski funt, ki je zadnjih 30 let vezan na ameriški dolar, je do zdaj izgubil približno 60 odstotkov svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem. Poleg libanonskega funta je ameriški dolar neuradna vzporedna valuta v Libanonu. Mnogi ljudje so ohranili prihranke v dolarjih, ki so jih prej lahko prosto dvignili iz bank. Zaradi nadzora kapitala vlade zdaj ljudje s svojih bančnih računov ne morejo več dvigovati dolarjev, saj centralna banka zahteva, da morajo biti dvigi opravljeni v lokalni valuti.

Ko je libanonski funt začel izgubljati vrednost, so banke namreč začele omejevati dvige dolarjev. Nato je centralna banka dejala, da se lahko dvigi izvedejo le v lokalni valuti po »tržnem tečaju«, ki ga določijo banke, poroča Al Jazeera. Libanonci to politiko imenujejo »navaden rop«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice