Naprej na vsebino

Italija: evropski pacient se prebuja iz kome

Po tednih »hišnega pripora« se Italijani lahko svobodneje gibljejo. Od naslednjega tedna bo odprtih več obratov. Gre za pomemben korak na poti k »normalnemu« življenju.

Izraz »normalno« je v Italiji te dni izredno relativen, saj se je država med karanteno spremenila: šok nad nemilostjo, s katero je koronavirus okužil državo, je prisoten globoko v kosteh državljanov. Poleg tega so gospodarske posledice radikalne zaustavitve – Italija je ustavila skoraj vso svojo proizvodnjo – šele zdaj postale vidne.

Tretje največje evrsko gospodarstvo, ki je že pred koronakrizo slabelo, je na kolena spravila pandemija covida-19. Številna podjetja so ugasnila, stopnja brezposelnosti raste, vse več ljudi se sooča tudi z grožnjo revščine. Ni še jasno, kaj bo z Italijo, a »evropski pacient« se prebuja iz kome.

Zelena luč vlade

Od ponedeljka naprej lahko obratujejo trgovine, kavarne, restavracije, bari ter frizerski in kozmetični saloni, je sporočila vlada v Rimu.

Regije in sindikati so se z vlado dogovorili o previdnostnih ukrepih, ki jih je treba upoštevati za ponoven zagon teh dejavnosti. Smernice so bile razvite skupaj s sindikati in Znanstvenim odborom (CTS), ki vladi svetuje glede koronavirusa. Odločitev, kdo vse bo lahko odprl vrata 18. maja, je zdaj na ramenih posameznih regij.

Po besedah ​​predsednika Benečije Luca Zaia ponovnega zagona gospodarstva ni bilo mogoče več odlašati. »Če bi morali čakati do 1. junija, bi bila to katastrofa za naše gospodarstvo,« je opozoril Zaia. Prav tako si prizadeva za ponovno odprtje Lide di Jesolo. »To je edini način, da poskusimo rešiti poletno sezono,« pravi.

Postopna ublažitev koronavirusnih omejitev je možna glede na razvoj epidemije, opozarja italijanski premier Giuseppe Conte. Če se bo krivulja okužb v posameznih regijah ponovno povečala, lahko vlada posreduje in sprejme dodatne previdnostne ukrepe.

Sobivanje z virusom

Usoda koronavirusa v Italiji bo v celoti odvisna od državljanov, ki se bodo držali tega, kar premier Giuseppe Conte imenuje »sobivanje z virusom«.

V nasprotju s svojim ugledom, da se ne držijo pravil, so Italijani direktive o družbenem distanciranju in nošenju mask večinoma upoštevali

Kljub temu Matteo Villa, znanstveni sodelavec italijanskega inštituta za mednarodne politične študije s sedežem v Milanu, ki je objavil študije o širjenju virusa v Italiji, pravi, da ni vprašanje, če bo, pač pa kolikšna bo nova stopnja okužbe.

»Ne ustvarjam si iluzij, da se virus ne bo še naprej širil. Edino vprašanje je, s kakšno hitrostjo bo nastopil,« pravi.

Dodaja, da bo socialna distanca ključna, zlasti v regijah Italije, kjer je imela epidemija najmanjši vpliv, in sicer v srednji in južni Italiji. Severnoitalijanske regije so noč in dan doživljale travme ob zavijanju reševalnih siren, preplavljenih bolnišnicah in umrlih pacientih.

»V južni in osrednji Italiji so to okusili. Bojim se, da bodo tisti, ki tega niso osebno doživeli, v drugi fazi manj previdni. Zdravstveni sistem je tam bolj krhek in če bo prišlo do porasta okužb, bo to zelo nevarno,« zaključuje italijanski znanstvenik.

Doslej je v pandemiji umrlo več kot 30.000 Italijanov, večina na severu in velika večina starejših. Ni čudno, da se Italijani z vrnitvijo v to novo, normalno življenje, bojijo, da najhujšega še ni konec.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice