Naprej na vsebino

Tonin: “Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti”

Petnajstega maja obeležujemo Dan Slovenske vojske v spomin na dogodek pred 29 leti, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji v lastnih oboroženih silah slovenske države. SV ima danes okoli 6,300 pripadnikov stalne sestave, število pa se stalno zmanjšuje. Današnji dan nam zato narekuje globok premislek o našem odnosu do državnosti in nenazadnje do lastne varnosti.

“Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti in vir našega državljanskega ponosa,” je ob prazniku povedal obrambni minister Matej Tonin. Žalostno dejstvo pa je, da vojske velik del politike in dobršen del javnosti ne dojema tako. Posledično je vojaški poklic vse manj priljubljen, s tem pa se zmanjšuje varnost države in njenih državljanov.

Vojska je danes postavljena pred mnoge izzive, predvsem kadrovske in razvojne. V tej luči je nujno zagotoviti zadostno število pripadnikov, potrebna je tudi tehnična modernizacija. Stanje je zaskrbljujoče, na kar nas opominjajo negativne ocene, ki jih je vojska deležna tako doma kot iz tujine, temu pa botruje dolgoletni mačehovski odnos politike do varnostnih vprašanj.

Brez vojske ni svobode ljudi

Mnogi se ne zavedajo pomena in resničnosti zgoraj navedene izjave ministra Tonina. Brez vojske ni državnosti. Brez vojske ni svobode ljudi. Levo usmerjenim se ta trditev najbrž zdi paradoksalna, saj vojsko vidijo le kot okupacijsko silo. Pred kratkim so ji očitali celo okupacijo lastne države in represijo nad lastnimi državljani, če bi prišlo do uvedbe zloglasnega 37. a člena Zakona o obrambi. Rečem lahko le, da so takšne trditve absurdne.

Vojska skrbi za varnost državljanov, navsezadnje jo sestavljajo državljani, plemeniti možje in žene, ki varujejo svoje družine, prijatelje, sosede. Tukaj ne gre za to, da bi se nam s povečanjem varnosti zmanjšala svoboda. Z večjo varnostjo se svoboda povečuje. Vojska je nastala iz potrebe po svobodi, in javnosti bo ponovno potrebno predstaviti zanemarjeno dejstvo, da je SV (takrat kot Teritorialna obramba) zmagovita vojska, ki je našemu narodu izbojevala svobodo izpod tedanjega diktatorskega in dejansko represivnega režima.

Bo nova politika vojski prinesla boljše čase?

Za splošno dobrobit Slovenije je vojsko potrebno okrepiti. Ali bomo to storili, je v največji meri odvisno od politične volje. Kako bomo to storili, pa naj povesta stroka in razum. V preteklem času se je na predlog stranke SDS spet pričelo govoriti o uvedebi naborništva, kar je tedaj vladajoča leva politika zavrnila, takšno usmeritev pa podpirata NSi in SLS. Tudi med ljudstvom je predlog naletel na presenetljivo veliko podporo, predvsem z vidika, da bi tako mladi “prerezali popkovino, postali možje in se naučili postlati posteljo”.

Kakršnakoli rešitev se bo že pokazala za optimalno, glede na trenutna politična razmerja lahko upamo na boljše čase za vojsko in celotni varnostni sektor. A le političa volja ne bo dovolj. Prave spremembe bo prinesla šele sprememba splošne miselnosti; zavedeti se bomo morali, da varnost in svoboda nista podarjeni, pač pa trdo prigarani, in na prvo mesto postaviti vrednote, kot so odgovornost, čast ter skrb za državo in sočloveka.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice