Skip to content

Kmalu bomo dobili prvega trilijonarja

Če se bo osebno bogastvo Jeffa Bezosa še naprej krepilo po trenutnih stopnjah, bi lahko do leta 2026 postal trilijonar, je pokazala nova analiza.

Kot pravi Comparisun, podjetje, ki malim in srednje velikim podjetjem omogoča primerjavo različnih poslovnih izdelkov, bo prvi trilijonar na svetu verjetno izvršni direktor in ustanovitelj Amazona – Jeff Bezos.

Nova projekcija podjetja Comparisun kaže, da bo Bezos dosegel status trilijonarja do leta 2026 in tako v svojem 62. letu starosti postal prvi na svetu, ki mu je to uspelo. V podjetju pravijo, da njihova projekcija temelji na povprečnem odstotku letne rasti Bezosovega dohodka v zadnjih petih letih, ki je znašala natanko 34 odstotkov.

Od 25 najbogatejših ljudi, ki jih je Comparisun primerjal, jih ima enajst potencial postati trilijonarji. Bezos bo najbrž prvi, toda izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg bi bil lahko najmlajši, saj ga bo trenutna stopnja rasti postavila v klub s štirimi vejicami do leta 2036, ko bo dopolnil 51 let.

Vir: Comparisun

Comparisun je s Forbesovim seznamom milijarderjev določil Bezosovo osebno bogastvo, vendar je upošteval podatke iz septembra, kar pomeni, da analiza ne upošteva dobička, ki ga je Bezos požel med pandemijo koronavirusa.

Slednji je vreden približno 138 milijard dolarjev, njegovo bogastvo pa je v tem letu naraslo že za 28,3 milijarde dolarjev, poroča Bloomberg.

Bezos ni edini. Medtem ko je koronavirus opustošil gospodarstvo in v brezposelnost potisnil 36 milijonov Američanov, se je ameriškim milijarderjem med 18. marcem in 10. aprilom premoženje zvišalo za 282 milijard dolarjev (približno za 9,5 odstotka), kaže poročilo Inštituta za politične študije.

Kljub temu da se podjetje sooča z vse večjimi kritikami glede ravnanja z delavci med pandemijo, vključno z zadnjo potezo – znižanjem plač zaposlenim v skladišču, uspeh Amazona še naprej krepi osebno bogastvo Bezosa.

Delavci so v zadnjih tednih organizirali več protestov zaradi delovnih razmer, saj se je število delavcev, okuženih s covidom-19, med zaposlenimi v skladišču močno povečalo.

Zakonodajalci in regulatorji zdaj natančneje spremljajo podjetje. Uradniki v New Yorku in nacionalni odbor za delovna razmerja se ukvarjajo z odstranjevanjem žvižgačev v Amazonu, demokratični zakonodajalci pa so pred kratkim pozvali k zvezni preiskavi delovnih razmer v skladiščih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice