Naprej na vsebino

Na slovensko obalo za 200 evrov

Verjetno smo že vsi seznanjeni s tem, da bo vsak polnoletni državljan Slovenije prejel vavčer v višini 200 evrov, ki ga bo lahko porabil za dopustovanje v naši državi. Prav tako bodo vavčerja v višini 50 evrov deležni tudi otroci. A kam se odpraviti?

Ena izmed možnosti, ki je vsekakor vredna premisleka, je slovenska obala. Tam lahko v zgolj nekaj minutah vožnje preidete iz mirnega podeželskega okolja v mestni vrvež in seveda obratno.

Prav tako si lahko za nastanitev izberete okolje, ki vam je najbolj po okusu. Lahko preživite vikend v središču mesta Koper, kjer boste za prijeten apartma ali sobo odšteli do 100 evrov na noč za dve osebi. Tisti, ki se raje odločite za prenočevanje v večjih hotelskih nastanitvah, boste te našli v predmestju. Najbližje središču je Hotel Koper, ki pa je trenutno sredi prenavljanja, vendar se bo po načrtih odprl letos poleti. Malo izven središča, sredi nakupovalne cone, pa stoji Hotel Vodišek. Cene so podobne cenam apartmajev v središču mesta.

Kar nemogoče bi bilo, da bi vam v dneh, ki jih preživljate v Kopru, postalo dolgčas. Tako rekoč je vse dosegljivo peš – od enega konca mesta do drugega boste potrebovali 20 minut hoje. V poletnem času lahko obiščete več plaž: mestno kopališče Mokra Mačka in plaža v Žusterni. V primeru slabega vremena se lahko odločite za obisk bazenskega kompleksa Aquapark Hotel Žusterna. Tukaj se bodo otroci lahko igrali v bazenu z igrali, vi pa se boste medtem sprostili v whirpoolu ali na masaži. Celodnevna vstopnica za kopanje za odrasle stane 13 evrov (med tednom) oziroma 17 evrov (med vikendom), za otroke pa 10,50 evrov (med tednom) oziroma 13 evrov (med vikendom). Kompleks vsebuje tudi hotelske sobe ter restavracijo, tako da lahko v aquaparku ostanete podnevi in ponoči.

Lahko pa si pretegnete noge in se sprehodite po mestnem središču. Začnete lahko na vrhu mesta na Titovem trgu. Na enem koncu trga lahko vstopite v zvonik in se povzpnete po stopnicah na vrh ter tako opazujete cel Koper z zaledjem do bližnjih hribov. Na drugem koncu pa boste opazili Pretorsko palačo (cenik ogledov), v kateri so včasih prebivali mestni vladarji, danes pa v njej najdemo poročno dvorano, protokolarno županovo sobo ter sejno sobo občinskega sveta. Od tukaj se lahko odpravite po dveh ulicah, vsaka vas bo pripeljala do novih znamenitosti. Po Čevljarski ulici, polni različnih trgovin, zlatarn in podobnega, boste prišli do vrat Muda, ki so nekdanja vrata v mesto, in vodnjaka Da Ponte, ki je včasih služil kot vodovod, omenjen je bil že v 15. stoletju. Kidričeva ulica vam bo postregla s Taverno, nekdanjim skladiščem soli. Ob Taverni, tako kot tudi ob vratih Muda, je tudi potekalo mestno obzidje, ki je obsegalo cel Koper. V Taverni dandanes potekajo različne prireditve.

Pohajkovanje po mestu lahko nadaljujete tudi izven središča. Čez dan lahko obiščete Tržnico, kjer boste uživali ob pogledu in vonjavah raznolikih pridelkov lokalnih kmetij in ostalih pridelovalcev. Vsaka stojnica ponuja kaj novega – od zelenjave in sadja do medu, sira in še česa. V večernih urah vas bo Semedelska promenada kar sama vabila na miren sprehod ob morju. Ob promenadi boste opazili tudi park, če pa boste pot nadaljevali, vas bo ta vodila do Žusterne in vse naprej do Izole. To je odlična ideja za rekreacijo ali daljši sprehod – pot od Kopra do Izole vam bo vzela od 45 do 60 minut hoje.

Zakaj pa se nebi usedli v avto in raziskali podeželje, ki tako obširno obdaja obalna mesta? Začnemo lahko z bližjimi točkami, kot je na primer Škocjanski zatok, ki ponuja neokrnjeno naravo takoj za vogalom mestnega vrveža. Največje polslano mokrišče v Sloveniji je dom edinstvenim živalskim in rastlinskim vrstam. Obisk je brezplačen, pozorni bodite le na urnik. Pot je speljana vse okoli zatoka, z zmerno hojo boste v 25 minutah že na koncu.

Odlično rekreacijo si lahko privoščite tudi po poti nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je potekala od Trsta do Poreča. Imenuje se Porečanka oziroma tudi Parenzana. Po njej se boste s kolesom lahko pripeljali neposredno iz Kopra do Portoroža.

Vir: Nikolisami.si

Kaj se skriva na podeželju?

Vasi okoli Kopra vam bodo pričarale edinstveno doživetje. V Hrastovljah boste tako lahko občudovali cerkev sv. Trojice, ki je obdana s taborskim obzidjem iz 16. stoletja. V Marezigah boste lahko poskusili kozarec prvovrstnega belega ali rdečega vina ter uživali v razgledu na Koper in morje. Lahko kar iz vinske fontane, ki se nahaja na razgledni točki v središču vasi. To je samo delček vseh vasi, ki jih boste srečali na svojem raziskovanju slovenske Istre. V mnogih boste odkrili tudi značilne istrske hiše, grajene iz sivega peščenjaka.

V kolikor bi v kakšni od teh vasi radi tudi prenočevali in tako imeli čarobnost podeželja na dosegu roke, je na voljo veliko apartmajev in sob. Kot primer – v Marezigah se cene začnejo pri 40 evrih na nočitev.

Naša pot po slovenski obali se ne konča tukaj. Ne bo vam žal, če si boste ogledali tudi Izolo, kjer se boste lahko potopili v morje na številnih plažah: San Simon, pri svetilniku … Za kosilo ali večerjo se lahko ustavite v kakšnih izmed restavracij in picerij, ki ponujajo odlične ribe in seveda še veliko drugih jedi. Ob prihodu v mesto s smeri Kopra boste opazili lokomotivo, ki je nekoč vozila po Parenzani. Opravite se še na kratek sprehod po ozkih ulicah mesta ali po sprehajalni poti, speljani ob morju, in dan bo narejen!

Najbolj južno od treh mest slovenske obale je Piran. To je mesto, ki ponuja drugačno doživetje od Izole in Kopra. Mesto z izjemno beneško arhitekturo ponuja številne zanimivosti. Od številnih lokalov ob morju do labirinta uličic in odlično ohranjenega obzidja, na katerega se lahko tudi povzpnete. Od Tartinijevega trga se po ulicah lahko podate na sprehod do vrha mesta, kjer stoji cerkev sv. Jurija. Ne pozabite na več različnih muzejev, posejanih po mestu. Eden izmed najbolj zanimivih je Čarobni svet školjk. Od Pirana se lahko po pešpoti odpravite tudi do Fiese.

Vir: Booking.com

Če pa bi se odpravili na nasprotno stran, proti jugu, bi prišli do Portoroža, kjer bi se lahko sprehajali med visokimi hoteli in različnimi trgovinicami.

Skoraj pri meji s Hrvaško si lahko ogledamo Sečoveljske soline. Tam boste lahko opazovali ročno pobiranje soli, kot se po tradiciji še vedno izvaja. Soline naj bi bile stare 700 let, vendar različni avtorji pravijo, da so še starejše. Vsekakor so vredne ogleda. V poletnem času boste za ogled odšteli 7 evrov, v zimskem pa 6 evrov. Otroci do 6. leta imajo vstop brezplačen.

Vir: Portorož.si

Kot lahko vidimo, slovenska obala združuje najrazličnejša doživetja in znamenitosti na majhnem koščku zemlje. Vsako izmed treh mest ima svoj utrip in za najboljši vtis je potrebno obiskati prav vsako. Spet drug utrip najdemo v zaledju in tam lahko spet doživimo nove dogodivščine. Skratka, splača se zapeljati tudi na ta konec Slovenije – kdaj pa bo boljša priložnost če ne ravno zdaj?

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dare
2 years ago

Zakaj pa ravno na slovensko obalo? Tudi v notranjosti države je veliko lepih in atraktivnih destinacij. Terme, campi, jezera, kmečki turizem, gore in še in še.

Prijava na e-novice