Skip to content

Nadaljevanje brutalne resničnosti za Huawei

Ameriško ministrstvo za trgovino je zaključilo, da kitajska družba Huawei ne bo več smela uporabljati ameriške tehnologije za izdelavo svojih polprevodnikov in drugih ključnih komponent tako za pametne telefone, kakor tudi za bazne postaje in drugo omrežno infrastrukturo.

Ameriško ministrstvo za trgovino je pred kratkim sporočilo, da morajo vsi proizvajalci (po vsem svetu), ki uporabljajo ameriško tehnologijo, pridobiti licenco za sodelovanje s kitajskim tehnološkim gigantom – Huawei. V središču novega zakona je očitno podjetje TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) – eno izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu. Tajvanski proizvajalec čipov predstavlja »možgane« za Huaweijeve čipe Kirin. TSMC za izdelavo teh uporablja ameriško tehnologijo. To pomeni, da bo TSMC pred izdelavo čipov Huawei potreboval licenco ZDA. Seveda licence ne bo dobil.

Odločitev je več ameriških uradnikov sprejelo v zadnjih tednih, saj so se napetosti med državama med pandemijo koronavirusa – stopnjevale. Uradni razlog naj bi bila Huaweijeva vztrajnost pri preizkušanju pravil, ki so bila uvedena za zaščito ameriške nacionalne varnosti.

»Kljub ukrepom na seznamu entitet, ki jih je oddelek izvedel lani, Huawei in njegove tuje podružnice spodkopavajo omejitve, ki temeljijo na nacionalni varnosti,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Huawei je bil na »črni seznam« prvič dodan lani, ko je bilo ugotovljeno, da je več kot 100 ljudi in skupin, povezanih s podjetjem, vpletenih v dejavnosti, ki so v nasprotju z ameriškimi nacionalnimi varnostnimi interesi.

Širitev ameriških sankcij in preprečitev dostopa do tistih delov po meri, na katere je kitajska družba stavila svojo prihodnost, je morda pametna, a brutalna poteza. »Vlada ZDA in odgovorni voditelji industrije morajo sprejeti odločne ukrepe, da Kitajski komunistični stranki prekinejo dostop do tehnologije, ki jo uporablja za izgradnjo mreže nadzora in represije po vsem svetu,« se strinjajo uradniki ZDA.

Odziv na Kitajskem je bil veliko manj pozitiven. Glavni urednik kitajskega časopisa Global Times Hu Xijin je nemudoma opozoril na posledice odločitve, ki bi se lahko pojavile za ameriška tehnološka podjetja.

Huawei je namreč za raziskave in razvoj porabil milijarde. Ne samo na področju telefonije in 5G, temveč tudi UI v avtomobilih, pametnih mestnih programih in pametnih potrošniških napravah. Večino denarja je pristalo v ZDA. Huawei je želel pospešiti razvoj manjkajočih domačih tehnologij, a zdaj do njih nima več dostopa.

Prekinitev dobavne verige vpliva na vsa področja poslovanja družbe. Najbolj na tista, na katerih sloni njihova prihodnost. Milijoni težko pridobljenih potrošnikov zunaj Kitajske bi lahko bili izgubljeni.

Če z Washingtonom ne bo kompromisov, se bo družba morala zanesti na domači trg in dohiteti tehnologijo, da bo lahko konkurirala svojim svetovnim tekmecem.

Ali ZDA podcenjujejo kitajski tehnološki napredek?

Nekoliko ironično je, da zadnja poteza ZDA dolgoročno morda niti ne škoduje Kitajski, ne glede na lastno strategijo države. Kot odgovor na nove zakone je Yu Chengdong, izvršni direktor Huaweijeve potrošniške dejavnosti, izjavil, da ZDA želi ohraniti tehnološko hegemonijo. Po njegovem mnenju gre za preprosto tehnološko ustrahovanje. Prav tako je prepričan, da ZDA podcenjujejo kitajski tehnološki napredek.

Po izdaji novih ameriških sankcij so se poročila, da TSMC ne sprejema več naročil družbe Huawei. Vendar TSMC odgovarja, da v poročilu ni resnice. Za TSMC je izguba Huaweija velik udarec. Trenutno ima Huawei tam odprta naročila v vrednosti 700 milijonov dolarjev. Kitajski proizvajalec je po Apple-u drugi največji kupec. Tako podjetje iz nobenega razloga ne bo želelo izgubiti svoje druge največje stranke.

Poleg TSMC je še en večji proizvajalec čipov Foxconn (drugo tajvansko podjetje), ki je pripravljen sprejeti Huaweijeva naročila. Spomnimo, da je Foxconn po lanski prepovedi preklical vsa naročila družbe Huawei. Vendar je ustanovitelj Foxconna Guo Taiming zdaj dejal, da je podjetje odprto za sodelovanje s Huaweijem in drugimi kitajskimi podjetji. Če TSMC ne sprejme Huaweijevih naročil in jih prevzame Foxconn, bodo novi zakoni ZDA tehnično neučinkoviti.

Huawei je nekaj naročil oddal tudi pri kitajskem proizvajalcu čipov SMIC. Slednji je znatno napredoval v procesu. Poleg tega se veliki kitajski proizvajalci običajno zanašajo tudi na MediaTek, ki je v zadnjem obdobju prav tako znatno izboljšal svojo tehnologijo.

Predsednik Honorja, Zhao Ming, je potrdil, da Honor in Huawei razmišljata o 5G čipih MediaTeka. To pomeni, da če Huaweijevi čipi v prihodnosti naletijo na ovire, ima družba še vedno na voljo druge možnosti. Na koncu ostane odprto vprašanje: kdo v tej igri resnično izgubi?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice