Skip to content

Odpiranje ideoloških tem je nujno!

Odpiranje ideoloških tem naj bi bilo za slovensko družbo škodljivo, pogosto slišimo. Vodilo naj bi v spore in razdvajanje. Z neodpiranjem takšnih tem naj bi bil celo pogojen obstoj vladne koalicije, in nekateri se mogoče celo upravičeno bojijo novega razkola, ki bi lahko povzročil tudi politično krizo. S tem se nikakor ne morem strinjati.

Nekateri kot ideološke teme razumejo le partizane in domobrance, a temu še zdaleč ni tako. Kdo je koga osvobodil in kdo koga branil, je seveda pomembna tema in prav je, da se vsa zgodovinska dejstva razjasnijo. A z ideologijo še zdaleč ni zaznamovana le preteklost, od nje je odvisna predvsem naša prihodnost.

EU neenotna, Slovenija pa neodločena

Slovenija se kot del razvitega sveta nahaja na ključnem razpotju, in katero pot bomo izbrali, je odvisno izključno od ideološke usmeritve. Ločnice znotraj EU postajajo vse jasnejše in močnejše, in na nas je, da se odločimo, del katerega in predvsem kakšnega sveta hočemo biti: bomo krenili po poti levega liberalizma kot večina zahodnih članic EU, ali bomo ostali v družbi konservativnejših srednjeevropskih držav, kot so na primer države Višegrada in Avstrija?

Ideologija je tu pomembna predvsem zato, ker določa vrednotni sistem družbe, napačne odločitve pa lahko povzročijo neenakopravnost, konflikte in v končni fazi celo nasilje, kot to lahko vidimo v Franciji, Veliki Britaniji in na Švedskem. Te države se sicer predstavljajo kot svetilniki demokracije, a očitno je, da so desetletja neoliberalne ideologije družbi zadale globoke rane.

Diktatura liberalizma ali krščanska demokracija?

Nenadzorovano množično priseljevanje oseb, ki sebe deklarirajo kot nekompatibilne s kulturo domačega prebivalstva, individualizacija posameznikov, razvrednotenje družine, lažna politična korektnost in pozitivna diskriminacija nekaterih družbenih skupin, ki se propagirajo kot zapostavljene, je povzročila dejansko zapostavljenost večine in njeno neenakost pred zakonom. V današnjih časih smo priča diktaturi liberalizma; človek lahko misli le levo-liberalno in nič drugače. Kljub temu, da določene sile tudi v Sloveniji takšno ideologijo zagovarjajo, se je ta pokazala kot družbeno škodljiva.

Na drugi strani pa imamo na voljo krščansko demokracijo srednjeevropskih držav s poudarkom na skupnosti, domoljubju, tradicionalni družini in varnosti državljanov. Levi politični pol to zmotno predstavlja kot fašizem, a takšna ideologija s preizkušenim družbenim modelom prinaša večjo enakopravnost, pravičnost in stabilnost, ki omogoča materialni in kulturni razvoj. To potrjuje tudi statistika.

Srednjeevropska krščanska demokracija se je torej pokazala za boljšo možnost. To ni neka vladavina duhovščine ali Vatikana, kot to hočejo predstaviti nekateri, ampak zgolj oblika demokracije, ki sledi tradicionalnim vrednotam in družbeni pravičnosti, po kateri je vsak delavec vreden svojega plačila. Takšnim načelom sledi Avstrija, in uveljavitev slednjih bi nas postavila nazaj v perspektivno okolje, kateremu smo nekoč pripadali. Ko govorimo o ideologiji torej ne govorimo o družbenem razkolu, pač pa o tem, kakšno prihodnost želimo. Brez odpiranja (predvsem novodobnih) ideoloških tem se nam bo ta zagotovo izmuznila iz rok.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Novinar
3 years ago

” odpiranje-ideoloskih-tem-je-nujno ” !! Da nujno. In zakaj, da se ne ponovijo leta komunizma kot so bila od 1945 do danes. In kdo je danes proti odpiranju ideoloških tem? Stara še živeča udbomafija s kučanom na čelu, ki je v to preganjanje vključila svoj vzgojen podmladek. Vsaka ideološka tema je “sovražni govor” za specialista “ideologij” kučana . Seveda, komunizem od 1945 do danes ima toliko grehov in svinjarij nad lastnim narodom, povrhu pa še non-stop sama mafijska dejanja za svoje privilegije. Prav zato je potrebno obravnavati ideološke teme, prikazati tudi današnji mladini v šolski izobrazbi, da se kaj takega ne… Read more »

Prijava na e-novice