Skip to content

Svetovna zdravstvena organizacija poziva naj ljudje vendarle nosijo zaščitne maske

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pred dnevi posodobila smernice glede nošenja zaščitnih mask med pandemijo koronavirusa. Lahko rečemo, da gre za občutno spremembo v njihovih priporočilih, saj so ob izbruhu novega koronavirusa v Evropi sicer zatrjevali, da nošenje zaščitnih mask pri zdravih ljudeh ne pripomore k zmanjšanju možnosti za okužbo.

Sedaj pa po v SZO, vsaj tako so zapisali na spletnem portalu CNN Health, spodbujajo njihovo uporabo, predvsem na krajih, kjer je bližnje srečanje z ljudmi neizogibno in ni možna zadostna varnostna razdalja med ljudmi. SZO je zaradi nenadzorovanega širjenja virusa vendarle spremenil a svoje stališče glede nošenja mask, kdaj naj bi jih nosili in kakšen materiala je ustreznejši. Obenem so pozvali države, naj spodbujajo državljane, da nosijo maske, kjer je možno širjenje koronavirusa in ni možno ohranjati varnostne razdalje. Glede nemedicinskih mask pa vsem priporočajo, da naj bodo te sestavljena iz najmanj treh plasti različnih materialov.

Nova priporočila na podlagi zadnjih znanstvenih študij

Po svetu so potrdili že več kot 7,1 milijonov primerov okužb z novim koronavirusom in več 400 tisoč smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19. Iz SZO sporočajo, da so se za nova priporočila glede nošenja zaščitnih mask odločili na podlagi zadnjih znanstvenih študij. »Na območjih z zelo razširjenim prenosom okužbe svetujemo uporabo medicinskih mask vsem, ki delajo v zdravstvenih ustanovah in ne le osebju, ki zdravijo bolnike s covid-19. Torej povsod v javnosti oziroma v javnih prostorih je treba nositi zaščitne maske, saj lahko to pomembno pripomore k zmanjšanju širjenja virusa,« je na medijskem sestanku v Ženevi poudaril generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tudi ljudje, ki so stari 60 let ali več, naj bi namreč po njegovem na območjih, kjer se lahko okuži večje število ljudi, morali nositi masko, še posebej, ko zagotavljanje ustrezne razdalje ni mogoče. Tedros je še poudaril in obenem pozval, da bi morale vlade spodbujati širšo javnost, da ljudje še vedno nosijo zaščitne maske predvsem v javnih prevoznih sredstvih, trgovinah ali drugih zaprtih prostorih, kjer je možnost prenosa okužbe visoka in je obenem težko zagotavljati ustrezno razdaljo. »Posodobitev novih smernic smo sprejeli tudi na podlagi novih informacij o sestavi tkaninskih mask, ki jih zahteva SZO,« je dejal Tedros.

Zadnje raziskave so pokazale, da zaščitne maske pripomorejo k manjšemu širjenju virusa. Foto: Pixabay

Svetovna zdravstvena organizacija nenehno bdi nad vsemi razpoložljivimi dokazi

Podobno poudarja tudi  Maria Van Kerkhove iz SZO, ki pravi, da posodobljena navodila temeljijo že na prejšnjih priporočilih, ki so jih oblikovali. »Razlog, da zdaj posodabljamo smernice je tudi ta, da SZO nenehno bdi nad vsemi razpoložljivimi dokazi, vključno s tem, kako se ta virus prenaša in kako se uporabljajo različne maske v različnih okoljih,« je razložila Van Kerkhovea in poudarila, da njihov cilj ostaja isti, torej zatiranje prenosa in reševanje življenj. »In uporaba zaščitnih mask je del svežnja teh ukrepov,« dodaja.

Maske same po sebi vseeno niso dovolj

Zaščitne maske si lahko ljudje izdelajo tudi doma, a te morajo vsebovati vsaj tri plasti, poudarjajo na SZO. »Notranja plast naj bo iz vpojnega materiala, kot je bombaž, srednja plast, ki deluje kot nekakšen filter oziroma pregrada, pa iz netkanega polipropilena. Zunanjo plast naj sestavlja ne absorbirajoč material, kot je poliester,« je razložila Maria Van Kerkhove in opozorila, da se izogibamo materialom, ki so lahko svileni, raztegljivi ali porozni.

Vseeno v SZO priznavajo, da maske same po sebi niso dovolj in ljudje ne smejo razmišljati, da so s takšnimi maskami popolnoma zaščiteni pred tem virusom. »Niso,« poudarja Van Kerkhovea, saj: »Še vedno je treba zagotoviti zadostno razdaljo med ljudmi, še vedno je treba upoštevati ukrepe, ki so v veljavi. Predvsem pa, da posamezniki, ki se slabo počutijo, ostanejo doma.«

Dr. CN Baller, zdravstveni delavec SZO pri preprečevanju in nadzorovanju infekcij, je za spletni portal CNN Health tudi povedal, da maske res predstavljajo določeno zaščito, a še vedno niso prepričani, če zares preprečujejo okužbo. »Vseeno želimo s posodobljenimi smernicami zagotoviti, da bi se zdravstveni delavci počutili dovolj samozavestne, ne glede na to, kakšne vrste bolnikov obravnavajo v zdravstveni ustanovi,« je dejal Baller.

Zaščitne maske, razkuževanje in varnostna razdalja so tisti, ki pripomorejo k zmanjšanju širjenja virusa. Foto: Pixabay

Maske kot del t. i. celovitega paketa

Nositi maske na obrazu je »altruistično« oziroma premišljeno dejanje, s katerim se zaščitimo pred drugimi, pa meni dr. Mike Ryan, izvršni direktor za zdravje SZO. Po njegovem se mora nošenje mask skladati z drugimi elementi, kot so iskanje novih primerov oziroma okužb, testiranja ljudi, izolacija in karantena. »S posodobljenimi smernicami priporočamo, da se maske uporabljajo kot del t. i. celovitega paketa, ki pomaga preprečevati širjenje covid-19. In sem sodijo tudi zadostna varnostna razdalja, pogosto umivanje rok ter samoizolacija. Nesporno pa drži, da lahko maske pomagajo zmanjšati tveganje za širjenje virusa,« je še dejal Ryan in ljudem, ki so bolni ter imajo vročino s kašljem in kihajo, svetoval, da se ne pojavljajo v javnosti, ter nemudoma poiščejo zdravstveno oskrbo in se testirajo za covid-19. »Še naprej moramo biti zelo, poudarjam, zelo in zelo previdni in zato na maske, ki pomagajo zmanjšati tveganje za širjenje virusa, ne smemo gledati kot na alternativo drugim javnozdravstvenim ukrepom, ki so prav tako nujno potrebni,« je sklenil Ryan.

Če ravno je v Sloveniji na področju nošenja mask prava zmeda je jasno le eno – masko nosite zaradi lastne varnosti. Niso udobne, včasih so celo nadležne, a še vedno so eden izmed načinov kako lahko virus imamo pod kontrolo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice