Skip to content

Incident na meji z Italijo – različno interpretiranje dogodka

Incident ob italijanski meji v začetku maja, ko naj bi uniformiranec Slovenske vojske, kot je poročal POP TV, v začetku maja uperil puško v civilista, še kar naprej odmeva. Primorski dnevnik je 23. maja, objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije, ki začasno biva v Sloveniji. Ta naj bi jim dejal, da sta ga blizu meje z Italijo v občini Hrpelje – Kozina ustavila moška v uniformi, eden je vanj tudi meril z avtomatsko puško. Ko sta se prepričala, da ne gre za migranta, sta ga izpustila, šlo pa naj bi za pripadnika Slovenske vojske in ne člana kakšne varde, so zapisali.

Na tem območju brez pripadnikov Slovenske vojske

Preiskavo je prevzela Obveščevalno varnostna služba Morsa, na spletni strani Generalštaba Slovenske vojska so podali tudi svoj odziv na omenjen dogodki. Zapisali so:

»Glede na poročanje televizije POP TV, da naj bi bili v domnevnem dogodku na območju državne meje z Italijansko republiko pri Kozini, udeleženi pripadniki Slovenske vojske ter da naj bi se dogodek zgodil 7. maja in ne 8. maja 2020, iz Slovenske vojske sporočamo, da uradnih informacij o tem do tega trenutka nismo prejeli.

Prvo medijsko objavo o dogodku smo v Slovenski vojski zaznali 23. maja 2020. Takoj smo preverili dejavnosti Slovenske vojske na omenjenem območju na dan petek, 8. maj 2020. Ugotovili smo, da navedenega dne na tem območju ni bilo pripadnikov Slovenske vojske. Ob današnjih spremenjenih okoliščinah bomo enako poizvedbo opravili tudi za datum, ki je naveden nazadnje, torej za četrtek, 7. maj 2020.

V Slovenski vojski vedno z vso resnostjo obravnavamo indice o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju dodeljenih nalog. Zato bo Slovenska vojska tudi v tem primeru s pristojnim preiskovalnim organom ministrstva za obrambo konstruktivno sodelovala. O ugotovitvah omenjenega preiskovalnega organa bomo javnost obvestili po zaključku postopka.

Slovenska vojska svoje naloge izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami Policije. Od leta 2016 je opravljenih več kot 110.000 nalog Slovenske vojske v podporo Policiji pri širšem varovanju državne meje in ni bilo zaznanih nepravilnosti. Neutemeljeno in prehitro sklepanje o dejanskem stanju ne bi bilo korektno za nobenega od udeležencev domnevnega dogodka.« Slovenska Varda – civilna iniciativa pa je na socialnem omrežju v zvezi z omenjenim dogodkom zapisala: »Po neuspelem poskusu blamaže Varde na italijanski meji, kjer bi naj nek uniformiranec meril na Macchiavellija, se nas je sedaj neznana skupina političnih aktivistov ponovno lotila. Iz naftalina so pobrali neko več mesecev staro informacijo, da bi naj Štajerska varda nadlegovala lastnika kampa. Kamp pri Kogu blizu Ormoža vodi Jurij Cizar in je tesno povezan z levičarskimi skrajneži.«

Informacije za ta dan in na omenjenem območju je preverila tudi policija, ki je prav tako zagotovila, da tam takrat slovenski vojaki niso pomagali policistom pri varovanju državne meje. Vseeno naj bi policisti v preiskavi ugotovili, kot so poročali na POP TV, da se je dogodek dejansko odvil dan prej. Moški naj bi po fotografijah prepoznal vojaka, ki sta ga ustavila, televizija še poroča, da naj domnevno »kriva« vojaka ne bi bila del običajnih enot, ki opravlja nalogo mejnega patruljiranja s policijo.

Matej Tonin pojasnjuje, da je protokol preiskave jasen in da verjame, da bodo zadevo strokovno in ustrezno raziskali. Vir: Facebook

Ugotovitev vseh dejstev in okoliščin

Obrambni minister Matej Tonin je na svojem tviter računu v zvezi s tem dogodkom zapisal, da naj preiskava pokaže, kaj se je dogajalo. »Ne sklepajmo prehitro. O ugotovitvah bomo javnost tudi obvestili,« je sporočil minister in dodal, da je v interesu Slovenske vojske in celotne Slovenije, da o domnevnem incidentu na državni meji ugotovijo vsa dejstva in okoliščine. »V SV veljajo jasni protokoli ravnanja ter morebitne sankcije. Ko bo preiskovalni postopek končan, bo čas za politične ocene,« še meni Tonin.

Preiskavo je prevzela obveščevalno varnostna služba ministrstva za obrambo, ker naj bi prišlo do spremembe dneva domnevnega incidenta. V Odmevih je Tonin še pojasnil: »Da naj bi se domnevni incident po novem zgodil 7. maja, je zame nova okoliščina. Za tisti dan obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila. Predvidevam, da bi v primeru očitanega incidenta vojak o tem najverjetneje poročal nadrejenim. Tovrstnega poročila ni bilo. Obveščevalno varnostna služba Morsa bo preiskavo nadaljevala in zaključila, o zaključkih bomo obvestili javnost in v skladu z zakonom tudi ukrepali.« Na vprašanje, ali bo sprejel odgovornost za dogajanje, pa je odgovoril: »Če bi minister dal tovrstne usmeritve, naj vojaki pristopajo na takšen način, potem bi to vsekakor terjalo ministrovo odgovornost.« Ter dodal, da v trenutnem sistemu deluje več kot 6000 ljudi: »Če bi moral minister prevzemati odgovornost za vsako njihovo napako, potem bi v Sloveniji hitro zmanjkalo ministrov. Zato imamo na ministrstvu urejen sistem, kjer so natančno predpisani protokoli, kako se ukrepa v primeru kršitev.«

Koalicija in opozicija, nič čudnega, na nasprotnih bregovih

Ker je, kot bi lahko rekli, že tradicija, da dejanja aktualne koalicije obsodijo v opoziciji, tudi v tem primeru ni bilo izjem. Tanja Fajon iz stranke SD, denimo, je namreč na tviterju zapisala, da sta minister Matej Tonin in vladna koalicija očitno vedela, da sta vojaka Slovenske vojske uperila cevi v civilno osebo. »Informacijo o tem so očitno prikrili javnosti in institucijam demokratičnega nadzora, ker nismo spraševali o pravem dnevu. Kaj vse še skrivajo? Kaj vse še moramo vprašati?« je zapisala.

K temu lahko le dodamo, da je bdenje nad delovanjem koalicije sicer povsem upravičeno, a na račun nedavnih interpelacij, ki jih opozicija vlaga še preden mine prvih sto dni vladanja, je njihovo »protestiranje« precej neprepričljivo. Tudi iz tega razloga, ker so vložili interpelacijo proti ministru, s katerim so čisto korektno sodelovali v prejšnji vladi, zato je samo še vprašanje časa, kdaj se bo na seznamu interpeliranih ministrov pojavil še Tonin. Cilj opozicije je namreč vse bolj jasen, zrušiti sedanjo vlado, ki pa ji večina Slovencev še kako zaupa in ocenjuje kot zelo dobro.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice