Naprej na vsebino

Bomo čez 14 dni ponovno zapirali vse?

Dober mesec smo »svobodni«, a kot kaže, ne več za dolgo. Priporočila in ukrepi NIJZ so postali bolj predmet posmeha kot resno opozorilo. Okoli nošenja mask je še vedno velika zmeda in večina ravna po črednem nagonu ali opozorilu. Torej, če ga nekdo ne opozori, da mora imeti masko, je nima, in če jo večina v nekem prostoru ima, si jo nadene tudi on.

Tako predsednik NIJZ Milan Krek, notranji minister Aleš Hojs, infektologinja Bojana Beović kot premier Janez Janša opozarjajo na dejstvo, da so se državljani preveč sprostili in s tem ustvarili pogoje, da se virus covid-19 začne znova širiti.

Število na novo okuženih narašča

Zadnji teden je opaziti povečano število na novo okuženih z virusom covid-19. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je ocenila, da gre večinoma za vnose iz tujine, in se zavzela za takojšnjo zaostritev ukrepov na mejah. Zato bo vlada danes odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo, da bi potniki iz kritičnih držav morali v karanteno.

Število umrlih že nekaj časa miruje, število novo okuženih pa v zadnjem tednu strmo narašča. Vir: NIJZ

Po več kot 90.000 opravljenih testih imamo oziroma smo imeli v Sloveniji do včeraj 1511 pozitivnih oseb s covidom-19, žal včeraj kar osem. Kot je povedala Beovićeva, je večina okuženih iz tujine, zato lahko ukrepe, ki bi zajezili tovrsten vnos okužbe, pričakujemo že v petek ali soboto.

Obvezna karantena pri vstopu v državo

Milan Krek je napovedal predlog razprave o smiselnosti nekaterih izjem pri prestopu meje. Eden izmed pričakovanih ukrepov bi lahko bil razširitev seznama tistih, ki bi po novem morali v samoizloacijo ali karanteno pri prehodu meje v Slovenijo. Tovrsten ukrep bi veljal tako za tujce kot tudi za državljane Slovenije, ki v državo prihajajo s kritičnih območij.

Beovićeva pa meni, da je treba razmišljati tudi o bolj dosledni kontroli vsakega, ki se vrne v Slovenijo. Ob tem je omenila tudi hrvaški pristop, ko pri vsakem državljanu ob prehodu v državo vzamejo njegovo telefonsko številko in naslov ter mu potem javljajo določena navodila, lahko pa nadzorujejo tudi njegovo gibanje.

Ker se s 30. junijem odpirajo tudi meje z državami, ki niso članice Evropske unije, je treba, če želimo širjenje virusa zajeziti, nujno ukrepati zdaj.

Dr. Blaž Mrevlje, ki je že pri prvem valu opozarjal na nevarnost, ki jo prinaša virus, veliko preden so vodilni sploh ukrepali, je tudi tokrat že opozoril na resnost situacije. Preroško je napovedal, da lahko po 10. juliju pričakujemo »štalo«. Le upamo lahko, da tokrat ne bo imel prav.

Nove okužbe prišle iz tujine

Po besedah dr. Beovićeve primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, povzroča trenutni režim odprtih meja. Opozorila je, da bi teh nekaj novih vnosov lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov. Kar pa sovpada z Mrevljetovimi napovedmi.

Beovičeva meni, da bi morali za države s t. i. rdečega in črnega seznama (v večini države z Balkana), ki ju ima NIJZ, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. Povedala je tudi, da vsak dan ugotavljajo posamezne vnose iz tujine. Družba pa se niti ne zaveda, kako pomembno se je držati vseh priporočil in ukrepov. Zato lahko v zelo kratkem času pričakujemo, da se bo virus začel spet zelo širiti v večjem obsegu.

Na pomembnost doslednega izvajanja ukrepov, sicer bodo nove omejitve neizogibne, je opozoril tudi Janez Janša.

Milan Krek meni, da je večina okužb z novim koronavirsom nastala zaradi odloka o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija ter določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevne karantene za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Tako 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo denimo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji in prevoznike blaga v Slovenijo ali iz nje.

Žal pa je na teh seznamih kar nekaj držav, kjer se je epidemiološka slika v zadnjih dneh močno spremenila, poleg njih pa tudi njihovim sosedam. Izstopata vsekakor Albanija in Severna Makedonija.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice