Skip to content

Pozor, vročina! Vaši kosmati prijatelji so še posebej ogroženi

Psi (in drugi ljubljenčki) se z vročino soočajo veliko težje kakor vi, zato jim je treba v naslednjih mesecih, ko bodo temperature visoke, efektivno pomagati.

Temperature so prvič letos presegle 25 stopinj, vaši kosmatinci pa so najbrž začeli zavračati dolge sprehode, zahtevati več počitka in že po kratkotrajni hoji kazati dolge, žejne jezike. Čeprav imamo ljudje radi toplo vreme, je treba opozoriti, da se psi najbolje počutijo pri nekoliko nižjih temperaturah, ki se gibljejo med 16 in 20 stopinjami, čeprav ljudem ugajajo nekoliko višje temperature.

Sprehodi

Najpomembneje je, da poleti vaših štirinožcev ne sprehajate v delih dneva, ko je zunaj najbolj vroče. To pomeni, da bo zjutraj treba vstajati hitreje, zvečer pa iti na sprehod nekoliko kasneje, po sončnem zahodu. Težava ni le v tem, da se pasja dlaka na soncu segreje zelo hitro, temveč tudi v vročih asfaltnih tleh, ki lahko poškodujejo pasje, mačje in druge šape, ki jih ne varujejo nobeni poletni sandali.

Zato je bolje, da hodite po travnatih površinah.

Četudi se držite v senci in pse vodite na sprehode ob urah, ko vročina ni najhujša, s seboj zmeraj nosite svežo pitno vodo in skodelico, iz katere bo vaš žejni ljubljenček lahko pil. Sprehodi naj ne bodo prenaporni. Tudi intenzivni zunanji igri se v poletnih mesecih izogibajte.

Pes mora imeti vedno na voljo vodo. Foto: Julija

Doma

Če ste psa navajeni imeti zunaj, se ga poleti usmilite in ga spustite v hišo na hladno. Čeprav je na vašem dvorišču morda senca, je tudi v zunanji senci veliko bolj vroče kot v notranjih prostorih. Poleg tega bi lahko vaš kosmatinec, ki žal ne ve, da je sonce škodljivo, lahko zašel iz sence, kjer bi se utegnil ogroziti, vi pa tega najbrž ne bi opazili pravočasno.

Ko je vroče, morate imeti svojega psa, ki je manj razsoden od vas, stalno pod nadzorom. Tudi doma naj ima pes zmeraj na voljo svežo vodo.

Avto

Če vašega psa ne bi zavestno zaprli v vročo pečico, ga poleti ne puščajte v avtomobilu. Ko je vroče, psa pod nobenim pogojem ne puščajte zaprtega v avtu niti za kratek čas, tudi če pustite vsa okna odprta ali če je avto parkiran v senci.

 Poleti postane notranjost avta podobna notranjosti pečice: dvigne se lahko nad 50 stopinj Celzija. Za psa lahko zadostuje le nekajminutna izpostavljenost takšni vročini, da pogine v hudih mukah.

Pri katerih psih moramo biti še posebej pozorni?

Na vročino so občutljivi popolnoma vsi psi, najhuje in najhitreje pa lahko prizadene pse s prekomerno težo, pse s temno dlako, starejše pse, pse z dihalnimi in drugimi zdravstvenimi težavami ter tiste, za katere je značilen kratek nosi (buldogi, mopsi ipd.)

Vročinski udar

Če ne boste upoštevali nasvetov za ravnanje z vašim psom v vročini, bo vaš pes po vaši krivdi postal žrtev vročinskega udara – smrtonosnega stanja, v katerem je treba nujno ukrepati, za kar imate na voljo zelo malo časa.

Na žalost vaš pes ne bo pokazal, da mu je prevroče, vse dokler ne pride do toplotnega udara. Zato je izjemno pomembno, da delujete preventivno in da ste stalno pozorni na to, kje se nahaja vaš kosmatinec.

Če pri psu opazite enega ali več od naslednjih znakov, je zelo možno, da imate opravka z vročinskim udarom:

 • njegova temperatura je nad 40 stopinj,
 • diha zelo hitro in oteženo,
 • njegove dlesni so motne (sivkaste) ali rožnate, suhe in lepljive,
 • slina je lepljiva in gosta,
 • jezik je živo rdeče barve,
 • pes se vede zbegano in je omotičen,
 • pes leži in ne more vstati ali ga pri hoji zanaša,
 • pes izgubi zavest.

Kako ukrepati?

Četudi niste prepričani (torej, če le sumite) o toplotnem udaru vašega psa, nujno ukrepajte!

 1. Psa umaknite v senco oz. na hladnejše mesto. Zagotoviti je treba kroženje zraka – naj ne bo v zadušljivem prostoru.
 2. Takoj začnite s postopnim zniževanjem telesne temperature z mlačno vodo, še zlasti po vratu, trebuhu in prsih. V ta namen uporabljajte hladno in mokro brisačo. Ne uporabljajte mrzle vode ali ledu! Psa ne polivajte z vodo po celem telesu oziroma ga ne potapljajte v vodo! Zniževanje temperature mora biti postopno, saj bi nenadni mraz lahko povzročil nove zaplete.
 3. Ko se temperatura pasjega telesa zniža na 39 stopinj, prenehajte z ohlajevanjem. Psa počasi osušite in ga pokrite z lažjim pokrivalom, da ne bi izgubljal toplote.
 4. Nujno in v vsakem primeru pokličite veterinarja. Tudi če pes že vstane, je obisk veterinarja nujen. Ravnajte se po navodilih veterinarja in ostanite z njim na telefonski zvezi vse do njegovega prihoda.
Poskrbite za svojega ljubljenčka, da mu vročina ne bo prišla do živega. Foto: Julija

Dodatno lajšanje poletnih mesecev

Da bo vašemu psu v splošnem lažje prenašati vročino, upoštevajte naslednje nasvete:

DLAKA: dlaka je toplotni izolator in psa varuje tako pred mrazom in vročino, zato ga počešite vsaj enkrat na dan. Negovan pes z razčesano in čisto dlako bo vročino lažje prenašal kot pes, katerega koža ne diha zaradi zavozlane dlake, ali tisti, ki je zaradi kratko pobrite dlake izpostavljen vročini ali soncu.

HLADNI PRIBOLJŠKI: Hrano, ki jo vaš pes je po navadi, lahko ohladite v hladilniku. Tako se bo vaš pes z zaužitjem obroka tudi malo ohladil. Za psa lahko pripravite tudi pasji sladoled, ki ga bo gotovo oboževal, ali mu ponudite peščico zamrznjenega sadja ali zelenjave.

Tudi psu ustrezajo v vročih dneh hladni priboljški. Foto: Julija

HLADILNA OPREMA: Priskrbite si vsaj enega od hladilnih pripomočkov, kot so hladilni plašček, hladilna oprsnica, blazina, ležišče, ovratnica …

Naj bo poletje lep letni čas tako za vas kakor za vaše ljubljenčke! Ne pozabite, da ste odgovorni zanje in da v vročini potrebujejo vašo pomoč in pozornost!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice