Skip to content

Če bo trend na novo okuženih naraščal, bodo sledili novi ukrepi

Na trenutke se zdi, da se nam dogaja nekakšen deja vu februarja, ko se je število okuženih s covidom-19 v nekaj dneh povzpelo. Zdajšnja vlada je po zelo neodzivni prejšnji morala čez noč sprejeti ukrepe, da je ujela zadnji vlak in zajezila nenadzorovano širjenje virusa. Sedaj pa so sami postavljeni v situacijo, ko se bodo morali odločiti, ali sprejeti nove ukrepe.

Večina državljanov se priporočil vlade ne drži. V trgovini, na pošti in še kje je moč zelo redko opaziti še koga, ki nosi masko, se drži varnostne razdalje in si razkuži roke. Nekateri menijo, da so tako in tako bili vsi ukrepi zgolj in samo način, da je vlada ustrahovala ljudi.

V zadnjih 14 dneh smo imeli 48 okuženih s covidom-19

V zadnjih 14-dneh smo imeli kar 48 oseb, okuženih s covidom-19. Od tega kar 13 včeraj. Med temi je bilo šest primerov vnesenih iz tujine (trije iz Bosne in Hercegovine, po en pa iz Srbije, Kosova in Hrvaške). Nadaljnjih pet primerov je povezanih z vnosom okužbe iz tujine, en primer še preiskujejo, pri enem pa je vir okužbe neznan.

Od 15. junija do 21. junija je bilo kar 25 novih okužb, 13 od tega iz tujine (pet iz Bosne in Hercegovine, šest iz Srbije, en iz Švedske, en iz Združenih držav Amerike), 10 primerov je bilo povezanih z importiranimi primeri, pri dveh primerih izvor ni znan.

Vir slike: NIJZ

Nove primere okužb z novim koronavirusom so potrdili kar v devetih občinah po Sloveniji (Ljubljana, Ljutomer, Kamnik, Postojna, Pivka, Sežana, Loška dolina, Prebold in Straža) ter še pri treh tujih državljanih.

Bo meja s Hrvaško zaprta oziroma bo potrebna karantena?

Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, je danes na novinarski konferenci pojasnil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem kljub zadnjemu povečanju števila okužb z novim koronavirusom podobna stanju v Sloveniji. Zagotovil je, da NIJZ podrobno spremlja stanje okuženih s covidom-19 tako po svetu kot v Evropi.

Fafangel je razložil, da so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi, zato je po njegovih besedah še vedno smotrno, da je Hrvaška še »varna država«. Ker pa se stanje povsod po svetu hitro spreminja, je zelo težko napovedati, kaj bo naslednji teden. Zato NIJZ še vedno odsvetuje potovanje v države, ki niso na t. i. zelenem seznamu.

»Še vedno velja priporočilo, da kadarkoli potujemo, spoštujemo splošne ukrepe in pa, da če načrtujemo potovanje v države, ki niso na varnem seznamu, da se izognemo takemu potovanju, če ni nujno,« je še dejal Fafangel.

Vlada bo jutri oziroma že danes sporočila o novih ukrepih

Danes se bo sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19. V sredo bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada.

Kot je danes na novinarski konferenci že nakazal Jelko Kacin, je moč kot enega izmed ukrepov pričakovati obvezno karanteno za tiste, ki pridejo iz tujine, in tudi za prišleke iz držav, ki niso na seznamu varnih držav. Po besedah Kacina bo vlada poskrbela za dva karantenska objekta, enega na vzhodnem delu države in enega na zahodnem.

V Sloveniji premalo epidemiologov

Jasno je, da se nam bliža »drugi val«. A ob tem Mario Fafangel opozarja, da gre bolj za drugi vrh iste epidemije, saj se na svetovni ravni pandemija nadaljuje, v Evropi pa se številke držijo na stabilni ravni. Kar pa ne pomeni, da smo na ničli in da ukrepov ne potrebujemo več.

Trenutno naraščanje sicer po besedah Fafangela ne kaže jasnega trenda naraščanja števila okužb. »Če bo številka tako nihala, to pomeni, da zadeve obvladujemo. Če bo trend jasno naraščal, bomo pa seveda svetovali različne ukrepe,« je še napovedal.

A bolj kot samo naraščanje števila okuženih je problematično dejstvo, da osebje zelo težko dela v vročini v skafandrih, in dejstvo, da imamo v Sloveniji le 27 epidemiologov. Že ob trenutnem številu okužb so zelo obremenjeni, saj vsaka epidemiološka preiskava terja precej dela, še posebej, če je imel okuženi veliko število tveganih stikov ali če gre za kako bolj zapleteno situacijo, kar je lahko že samo večji piknik.

Zato je ukrepe in priporočila treba upoštevati, saj le na ta način lahko trenutni trend obrnemo navzdol, še preden bo eskaliral do 62 na novo okuženih na dan. Trenutno imamo sicer zadostno število zaščitne opreme – po zaslugi te vlade. A zdravstvenega osebja še vedno kritično primanjkuje. Še enega vala si Slovenija z vidika gospodarstva ne more privoščiti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice