Skip to content

LCHF dieta zmanjšuje nevarno visceralno maščobo

LCHF dieta je način prehranjevanja, kjer posameznik zaužije manj ogljikovih hidratov in večji delež maščob. LCHF dieta je lahko opisana tudi kot dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (od tod tudi kratica LCHF – low carb high fat). LCHF dieta vsebuje malo tistih ogljikovih hidratov, ki so prisotni predvsem v sladki hrani, testeninah in kruhu. Namesto tega se priporoča uživanje polnovredne hrane, vključno z naravnimi beljakovinami, maščobami in zelenjavo.

Številne študije kažejo, da LCHF dieta vpliva na izgubo telesne teže in lahko tudi izboljša nekatera zdravstvena stanja. LCHF dieta je že desetletja v uporabi, prav tako je priporočena s strani številnih zdravnikov. Pri tej dieti običajno ni treba šteti zaužitih kalorij ali uporabljati posebnih živil. Vse kar je potrebno storiti je, da na svoj krožnik vnesemo polnovredna živila, ki poskrbijo za polno, hranljivo prehrano.  

Kaj je LCHF dieta in za koga je še posebej koristna?

Kot že samo ime pove, je LCHF dieta tista z malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Tudi pri zauživanju beljakovin je potrebna zmernost. Samo ime diete je izraz, ki vključuje nešteto načrtov prehranjevanja po tem vzorcu. Splošni poudarek je na celi, nepredelani hrani, kot je meso s travnika, pusta riba, oreščki, jajca iz proste reje, zelenjava, ki raste nad zemljo, naravne maščobe in živila z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati seveda ne smejo biti močno predelani ali iz predpakiranih živil, kot so tista z dodanimi sladkorji ali škrobom ( kruh, testenine, riž, fižol, krompir).

Raziskave razkrivajo, da lahko dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov privede do hitrejše izgube telesne teže. Ob tem LCHF dieta ponuja vrsto zdravstvenih koristi, vključno z zmanjšanim tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja, nižjo raven trigliceridov v krvi, večjo vsebnostjo ‘dobrega’ HDL holesterola, znižanim krvnim sladkorjem in znižano raven inzulina.

Tako ne preseneča, da bodo zdravniki pogosto priporočali načrt LCHF prehrane za tiste, ki želijo varno izgubiti telesno težo, hkrati pa izboljšati druge zdravstvene dejavnike. LCHF dieta se lahko izkaže za posebno koristno za tiste, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo tipa 2, Alzheimerjevo boleznijo, s sindromom policističnih jajčnikov ter s težavami s kožo.

Ob tem je treba opozoriti, da čeprav ima LCHF dieta številne dokazane koristi, je še vedno sporna. Glavna potencialna nevarnost je pri jemanju zdravil, zlasti pri sladkorni bolezni, zato se je pred spremembo načina prehranjevanja potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

Kljub temu, da gre za bolj splošno spremembo življenjskega sloga kot za strog program prehranjevanja in spremljanja makrohranil, mnogi primerjajo LCHF prehranjevanje s podobnimi programi, vključno z Atkinsonovo dieto in ketogeno ali keto dieto.     

LCHF dieta temelji na zdravih maščobah. Vir slike: stevepb, Pixabay

Kako LCHF dieta spodbuja izgubo telesne teže

Pri prehranjevanju z LCHF dieto se v bistvu nadomesti večino ogljikovih hidratov z zaužitimi maščobami. Čeprav se sliši kontraproduktivno za željen cilj, ni. LCHF dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov deluje tako, da zavira apetit in izboljša občutljivost telesa za inzulin. Tovrstna dieta je še posebej učinkovita pri spodbujanju izgube maščobe okoli trebuha (visceralna maščoba), kar posledično koristi tudi na drugih področjih zdravja.

Medtem ko je podkožna maščoba, ki se skriva tik pod kožo in vodi do dodatnega oblazinjenja, kozmetični izziv, je resnična nevarnost globlje. Študije kažejo, da ko se visceralna maščoba nabere okoli glavnih organov v trebuhu, ta postane presnovno aktivna. Zaradi tega se poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčne bolezni, razvijejo se lahko določene vrste raka, pa tudi demenca. Poleg tega, da LCHF dieta omogoča doseganje kratkoročnih rezultatov pri izgubljanju telesne teže, lahko nadaljnje LCHF prehranjevanje pomaga pri ohranjanju izgube odvečnih kilogramov.

V eni izmed raziskav so odrasli, ki so se 16 tednov prehranjevali po priporočil LCHF diete, izgubili več telesne maščobe, predvsem v predelu trebuha, kot tisti, ki so se prehranjevali po dieti z malo maščob.

Mnogi menijo, da so ob prehranjevanju z dietami z nizko vsebnostjo maščob zmeraj lačni in brez energije. V takšnih primerih se običajno prizadevanja za izgubo telesne teže kar hitro izgubijo. LCHF dieta nudi prav nasprotno. Nezdrave ogljikove hidrate nadomesti z zdravimi maščobami, kar med drugim pomaga tudi zmanjšati hrepenenja po drugi hrani, ne da bi slabo vplivala na zdravje ali bi s tem povzročila pridobivanje telesne teže.   

LCHF dieta priporoča uživanje zelenjave. Vir slike: silviarita, Pixabay

Ali je keto dieta LCHF dieta?

Keto dieta sicer spada pod okrilje LCHF prehranjevanja, a se bolj osredotoča na točno določene številke kot običajna LCHF dieta. Pri keto dieti smernice navajajo, da je vsak dan potrebno doseči makrohranilno ravnovesje sestavljeno iz 75 odstotki maščob, 20 odstotki beljakovin in 5 odstotki ogljikovih hidratov. Če se to ravnovesje doseže, se telesu olajša ketoza.

To je običajen metaboličen proces, pri katerem telo porablja maščobe za energije, ne pa glukozo oziroma ogljikovih hidratov. Medtem ko se lahko posamezne zahteve razlikujejo, si večina ljudi na keto dieti prizadeva zaužiti med 20 in 50 gramov ogljikovih hidratov na dan, da ostanejo v ketozi.

Na drugi strani ima LCHF dieta manj restriktiven pristop in se lahko kdorkoli poslužuje splošnim načelom takšnega načina prehranjevanja, brez da bi moral upoštevati posebna ravnovesja v odstotkih ali gramih zaužite hrane. LCHF dieta je v primerjavi s keto dieto bolj prilagodljiv pristop k izgubljanju telesne teže in ohranjanju zdravja.    

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice