Naprej na vsebino

Zakaj je samozavest ključ do uspeha

Najbolj preprost pogled na samozavest je, da je to verovanje vase. Samozavest je lahko opredeljena tudi kot posameznikova pričakovanja o uspešnosti in samoocenjevanju sposobnosti ter predhodni uspešnosti. Spletni psihološki slovar jo definira kot zaupanje posameznika v lastne sposobnosti, zmogljivosti in presoje ali prepričanje, da se lahko uspešno spopada s vsakodnevnimi izzivi in zahtevami.

Samozavest prinaša več sreče. Običajno, ko smo prepričani v svoje sposobnosti, smo tudi srečnejši zaradi svojih uspehov. Ko se počutimo bolje glede svojih zmožnosti, bomo bolj energični in motivirani za ukrepanje in doseganje svojih ciljev.

Samozavest je torej podobna učinkovitosti, saj se osredotoča na posameznikovo prihodnjo uspešnost. Kljub temu se zdi, da temelji na predhodni uspešnosti, zato se v določenem pogledu osredotoča tudi na preteklost.

Številni psihologi se običajno sklicujejo na samo-učinkovitost, kadar upoštevajo posameznikova prepričanja o njegovih sposobnostih glede določene naloge ali nabora nalog, medtem ko se samozavest pogosteje označuje kot širšo, bolj stabilno lastnost, ki zadeva posameznikovo dojemanje splošne sposobnosti.

Ko smo samozavestni, zaupamo lastni presoji in sposobnostim. Posledično imamo močan občutek lastne vrednosti in samozaupanja. Samozavest lahko tudi gradimo in krepimo. To vključuje razvijanje dobrih navad, ki bodo izboljšale našo samozavest ne glede na to, kaj si drugi mislijo o nas.  

Samozavest vpliva na našo srečo. Vir slike: Aexas_Fotos, Pixabay

Zakaj je samozavest tako pomembna?

Samozavest se včasih presoja kot samovšečnost ali samopodoba, a so te lastnosti med seboj drugačne. Samozavest je razumevanje, da zaupamo svoji lastni presoji in sposobnostim ter cenimo sebe. Počutimo se vredni, ne glede na nepopolnosti ali kaj drugi o nas mislijo.

Občutek lastne učinkovitosti pridobimo, ko vidimo, da obvladujemo veščine in dosegamo cilje. To nas spodbudi, da verjamemo, da nam bo uspelo, če se nekaj naučimo in trdo delamo. Prav to vodi ljudi v sprejemanje težkih izzivov in nadaljevanje poti kljub težavam.

Samozavest je bistvenega pomena v skoraj vseh vidikih našega življenja, vendar se mnogi borijo, da bi jo našli. Na žalost je to začaran krog: ljudje, ki samozavesti nimajo, je manj verjetno, da bodo dosegli uspeh, ki bi jim lahko dal več samozavesti.

Sigurno ne bi želeli sodelovati z nekom, ki je vidno nervozen, muhast in se nenehno opravičuje. Po drugi strani nas bo najverjetneje prepričal nekdo, ki jasno govori, ki drži glavo visoko, z gotovostjo odgovarja na vprašanja in takoj prizna, če česar ne ve.

Samozavestni ljudje vzbujajo zaupanja v drugih – svojo publiko, sodelavce, nadrejene, stranke in svoje prijatelje. Pridobitev zaupanja drugih je eden ključnih načinov za uspeh. Samozavest lahko kažemo na več načinov. S svojim vedenjem, telesno govorico in s tem, kaj govorimo in kako to izgovorimo. Projektiranje pozitivne podobe na druge nam lahko pomaga pri izboljšanju samozavesti. Ne gre samo za to, da bi se »ponarejali«. Če projiciramo pozitivno podobo z zaupanjem, je večja verjetnost, da se bodo drugi dobro odzvali in ta pozitivni odziv nam bo pomagal verjeti vase.      

Kako graditi samozavest

Vsi občudujemo osebo, ki je samozavestna. Včasih jim celo malo zavidamo. Samozavestni ljudje se zdijo sproščeni, zaupajo vase in so zadovoljni sami s seboj in s svojim delom. V splošnem so tudi bolj pozitivni ter se cenijo. Priznajo tudi svoje neuspehe in napake ter se iz njih učijo. Zaupati vase ni vedno enostavno, še posebej, če je nekdo po naravi bolj samokritičen.

Obstajajo koraki, s katerimi lahko povečamo in ohranimo našo samozavest. Kratkoročno ukrepanje lahko odpravi takojšnja ali akutna vprašanja z našo samozavestjo, vendar pa je za dolgoročnejšo samozavest potrebno bolj temeljito ukrepanje. To lahko vključuje spremembe v življenjskem slogu in krepke načrte za prihodnost.

Samozavest nas vodi k večjim uspehom. Vir slike: Ben Kerckx, Pixabay

Pomembno je, da pazimo na svoje telesno in duševno zdravje. Redna vadba lahko oboje izboljša. Prav tako sta pomembna kvaliteten spanec in pravilna prehrana. Kadar to ne storimo, se lahko počutimo slabo, kar negativno vpliva tudi na našo samozavest.

Pomembno je, da se naučimo projicirati pozitivno podobo svojega pristnega jaza. Tako bomo verjetno začeli dobivati pozitivne povratne informacije, ki so še kako pomembne za našo samozavest.

Samozavest se poveča tudi, ko lahko rečemo: »To lahko storim, in tukaj je dokaz«. Svetuje se, da uporabljamo »dnevnik dosežkov« kamor beležimo stvari, na katere smo najbolj ponosni. Ob pregledu teh dosežkov lahko le-te uporabimo za pozitivno potrditev, kaj smo sposobni narediti. Te trditve so še posebej močne, če z lastnim zaupanjem premagamo negativni samogovor.

Postavljanje in doseganje ciljev je ključen del razvoja samozavesti. Postavitev ciljev, ki kar najbolje izkoristijo naše prednosti, zmanjšuje naše pomanjkljivosti. Ko so glavni cilji določeni, je smiselno določiti prvi korak, ki ga moremo storiti za doseganje zastavljenega cilja. Ta korak naj bo zelo majhen in naj ne traja več kot eno uro. Če se med postavljanjem ciljev pojavijo dvomi, to zapišemo in ocenimo mirno in racionalno. Če so dvomi pod drobnogledom videti manj resni, je to super. Če pa temeljijo na resničnih tveganjih, pa je potrebno postaviti dodatne cilje za njihovo ustrezno upravljanje.

Tako razčlenjevanje velikih ciljev na manjše korake se zdi veliko bolj dosegljivo. Tak proces prav tako omogoča spremljanje napredka in razmišljanje o tem, kako daleč smo že prišli.

Predlaga se tudi reden trening asertivnosti, da ustvarimo občutek, da imamo kot posameznik pravice in potrebe. Poskrbimo, da bodo drugi razumeli in spoštovali naše osebne meje. To bo pomagalo zgraditi psihološko varnost, ki jo potrebujemo za razvoj samozavesti.     

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice