Skip to content

Paleo dieta, občasno postenje ali kar vegetarijanstvo?

Pri prehrani se običajno izraz dieta uporablja za vrsto hrane, ki jo oseba zaužije. Beseda dieta pogosto označuje vnos določene prehrane zaradi uravnavanja telesne teže ali zaradi zdravstvenih razlogov. Kljub temu, da smo ljudje vsejedci, ima vsaka kultura in vsaka oseba neke živilske preference ali neke tabuje hrane. To je posledica etičnih razlogov ali osebnega okusa. Posameznikova izbira prehrane je lahko bolj ali manj zdrava.

Popolna dieta vključuje zaužitje in absorpcijo vseh potrebnih vitaminov in mineralov, esencialnih aminokislin iz beljakovin in esencialnih maščobnih kislin iz hrane ter seveda ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe, ki so potrebni za normalno delovanje telesa. Prehranske navade in dieta imajo pomembno vlogo pri kakovosti življenja in zdravju.

Zdrava dieta lahko izboljša ali vzdržuje optimalno zdravje, a v razvitih državah bogastvo nudi neomejen vnos kalorij in izbiro neprimerne hrane. Zdravstvene agencije priporočajo, da ljudje vzdržujejo svojo normalno telesno težo z omejevanjem uživanja sladkih pijač in visokoenergetske hrane, uživajo predvsem rastlinsko hrano, omejijo vnos rdečega in predelanega mesa ter omejijo vnos alkohola.

Vsako leto ogromno ljudi poskuša izgubiti nekaj kilogramov. Eden najboljših načinov za hujšanje je sprememba prehrane. Kljub temu, pa je zaradi številnih diet težko začeti, saj ni vedno jasno, katera dieta je najbolj primerna, trajnostna in učinkovita.   

Občasno postenje (intermittent fasting)

Občasno postenje je dieta s strategijo, ki kroži med obdobji posta in prehranjevanja. Obstajajo različne oblike, vključno z metodo 16/8, ki zajema omejitev vnosa kalorij na 8 ur na dan in metodo 5:2, ki dnevno nižanje kalorij omeji na 500 do 600 kalorij dvakrat na teden.

Dieta z občasnim postenjem omeji čas v katerem lahko jeste, kar je preprost način za zmanjšanje vnosa kalorij. To lahko privede do izgube telesne teže, v kolikor tega ne nadomestite z uživanjem preveč hrane med dovoljenimi obdobji prehranjevanja.

Študije so dokazale, da občasno postenje povzroči od tri do osem odstotkov izgube telesne teže v treh do 24 tednih, kar je bistveno večji odstotek kot pri drugih metodah. Ta dieta lahko prav tako zmanjša obseg pasu med štiri in sedem odstotkov, kar je več kot dobrodošlo, saj je maščoba v predelu trebuha zelo škodljiva. Druge raziskave so pokazale, da lahko občasno postenje poveča zgorevanje maščob ob ohranjanju mišične mase, kar lahko izboljša tudi metabolizem.

Dieta z občasnim postenjem je povezana z učinki proti staranju, povečano občutljivostjo za inzulin, izboljšano zdravje možganov, zmanjšano vnetje in številne druge koristi.

V splošnem je občasno postenje varno za večino zdravih odraslih oseb. Kljub temu se morajo tisti, ki so občutljivi na znižanje ravni krvnega sladkorja, na primer nekateri ljudje s sladkorno boleznijo, nizko telesno težo ali motnjo prehranjevanja, pa tudi nosečnice ali ženske, ki dojijo, pred pogostim postom posvetovati z zdravnikom.   

Rastlinska dieta. Vir slike: Pexels, Pixabay

Rastlinska dieta

Rastlinske diete vam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže. Vegetarijanstvo in veganstvo sta najbolj priljubljeni različici rastlinske diete, ki živalske proizvode omejujejo zaradi zdravstvenih, etičnih in okoljskih razlogov.

Obstaja veliko vrst vegetarijanstva, vendar večina vključuje odstranjevanje vsega mesa, perutnine in rib. Nekateri vegetarijanci se tudi izogibajo jajcem in mleku. Veganska prehrana je iz vidika omejitev še korak naprej, saj omejuje vse živalske proizvode, vključno z mlekom, želatino, sirotko, kazeinom in albuminom. Veliko živil, ki jih rastlinska dieta omejuje, je visoko kaloričnih, zato lahko že samo njihovo omejevanje pripomore k izgubi telesne teže.

Raziskave kažejo, da so diete, ki temeljijo na rastlinskih proizvodih, učinkovite za izgubo teže. Pregled številnih raziskav je ugotovil, da so ljudje na rastlinski dieti v povprečju izgubili 4,4 kilograma več kot tisti, ki so v svojo dieto vključevali živalske izdelke.

Eden izmed razlogov, da je rastlinska dieta učinkovita je morda tudi ta, da so rastlinski proizvodi običajno bogati z vlakninami, kar pomaga, da so ljudje dlje časa siti ter zagotavlja nizek vnos visoko kaloričnih maščob.

Rastlinska dieta je povezana s številnimi drugimi koristmi, kot je zmanjšano tveganje za kronična obolenja, kot so srčne bolezni, nekatere oblike raka in sladkorna bolezen. Rastlinska dieta je lahko tudi okoljsko bolj trajnostna kot diete, ki temeljijo na živalskih izdelkih.

Čeprav so rastlinske diete zdrave, lahko omejijo vnos pomembnih hranil, ki jih običajno najdemo v živalskih izdelkih, kot sta vitamin B12 in omega 3 maščobne kisline. Pri teh hranljivih sestavinah lahko pomagajo ustrezna prehranska dopolnila.

Paleo dieta. Vir slike: MootikaLLC, Pixabay

Paleo dieta

Paleo dieta zagovarja uživanje iste hrane, ki so jo domnevno jedli naši predniki lovci. Temelji na teoriji, da so sodobne bolezni povezane z zahodno prehrano, saj zagovorniki menijo, da se človeško telo ni razvilo za predelavo stročnic, zrn in mlečnih izdelkov.

Paleo dieta se zavzema za uživanje polnovredne hrane, sadja, zelenjave, pustega mesa, oreščkov in semen. Omejuje uživanje predelane hrane, žitaric, sladkorja in mleka, čeprav nekatere manj restriktivne različice diete dovoljujejo nekatere mlečne izdelke, npr. sir.

Številne raziskave so pokazale, da lahko paleo dieta pomaga pri izgubi kilogramov in zmanjša škodljivo trebušno maščobo. V eni izmed študij so zdravi odrasli, ki so sledili paleo dieti, v treh tednih izgubili povprečno 5,1 kilograma, obseg pasu pa se jim je zmanjšal za povprečno 1,5 cm. Raziskave prav tako kažejo, da je lahko paleo dieta bolj sitostna kot priljubljena mediteranska dieta ali dieta z uživanjem manj maščob. To je lahko posledica visoke vsebnosti beljakovin.

Sledenje paleo dieti lahko zmanjša več dejavnikov tveganja za pojav srčne bolezni, kot so visok krvni tlak, holesterol in trigliceridi. Čeprav je paleo prehrana zdrava, je potrebno paziti, saj omejuje več skupin hranljivih živil, vključno s stročnicami, polnozrnatimi žitaricami in mlečnimi izdelki.    

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice