Skip to content

Zakaj nastanejo bolečine v hrbtu in kako jih preprečiti

Najpogostejši razlog, da ljudje obiščejo zdravnika ali so odsotni z dela, so bolečine v hrbtu. Bolečine v hrbtu so tudi glavni vzrok za pojav nezmožnosti in invalidnosti po vsem svetu. Večina ljudi ima bolečine v hrbtu vsaj enkrat v življenju.

Na srečo obstajajo ukrepi za preprečevanje ali lajšanje večine pojavov bolečine v hrbtu. Kadar preventiva ne uspe, lahko preprosto zdravljenje doma ter pravilni gibalni vzorci in mehanika telesa v nekaj tednih ozdravijo hrbet in ohranijo njegovo funkcionalnost. Za zdravljenje bolečine v hrbtu je le v redkih primerih potreben operativni poseg.

Znaki in simptomi bolečine v hrbtu vključujejo mišično bolečino, občutek vbadanja v bolečem predelu ter bolečino, ki seva v spodnjo okončino. Bolečina v hrbtu se običajno poslabša z upogibanjem, dvigovanjem, stanjem na mestu ali hojo, medtem ko se s slonenjem ob naslonu bolečina zmanjša.

Običajno se bolečina v hrbtu postopoma izboljša z domačim zdravljenjem in samooskrbo. To lahko traja do nekaj tednov. V kolikor se stanje po nekaj tednih ne izboljša, je priporočljiv obisk zdravnika. V redkih primerih bolečina v hrbtu nakazuje na resno zdravstveno težavo.

V primerih, ko bolečina povzroča težave s črevesjem ali mehurjem, ki jih do sedaj ni bilo, ali če bolečino spremlja povišana telesna temperatura, kadar pride do padca, udarca v hrbet ali drugih poškodb je nujno potrebno obiskati zdravnika. Obisk zdravnika je nujen tudi, če je bolečina huda in se s počitkom ne izboljša, če se bolečina razširi po eni ali obeh nogah, še posebej če ta doseže predel pod kolenom ali jo spremlja nepojasnjena izguba telesne teže. Posamezniki, ki začnejo prvič po 50. letu čutiti bolečine v hrbtu ali posamezniki, ki so imeli v preteklosti rakava obolenja, osteoporozo, so uživali steroide ali druge prepovedane substance morajo ob pojavu bolečine v hrbtu obvezno obiskati svojega zdravnika.   

Bolečine v hrbtu lahko občuti vsak. Vir slike: Madartzgraphics, Pixabay

Zakaj pride do bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu, ki se pojavijo nenadoma in trajajo največ šest tednov (akutne), so lahko povzročene zaradi padca ali dvigovanja težkih bremen. Manj pogoste so bolečine v hrbtu, ki trajajo več kot tri mesece (kronične). Pogosto se bolečine razvijejo brez vzroka, ki bi ga lahko zdravnik prepoznal s testom ali slikanjem. Pogoji, ki so običajno povezani z nastankom bolečine v hrbtu vključujejo obremenitev mišic in ligamentov. Ponavljajoče se dvigovanje težkih bremen ali nenaden nepravilnih gib lahko napne in poškoduje ligamente in mišice hrbta. Tisti, ki so v slabem fizičnem stanju, so še toliko bolj podvrženi pojavu bolečin ob stalnem naprezanju hrbta, ki lahko povzroči boleče mišične krče.

Medvretenčni diski delujejo kot blazine med vretenci v hrbtenici. Mehki material znotraj diska se lahko ob nepravilnih gibih ali obremenitvah izboči ali celo poči in želatinasto jedro diska pritisne na živec. Kljub temu lahko imajo nekateri izbočen ali raztrgan disk in ne čutijo bolečine v hrbtu. Bolezen diska oziroma hernija medvretenčnega diska se pogosto odkrije pomotoma, ko zdravnik opravi rentgen hrbtenice iz nekega drugega razloga.

Vzrok za pojav bolečin v predelu hrbta je lahko tudi artritis. Osteoartritis lahko prizadene spodnji del hrbta. V nekaterih primerih lahko povzroči zoženje prostora okoli hrbtenjače oziroma spinalno stenozo. Tudi skeletne nepravilnosti, kot je skolioza (stanje, pri katerem se hrbtenica ukrivi v stran) so lahko vzrok za pojav bolečine v hrbtu.  

Dejavniki, ki povečajo tveganje za pojav bolečine v hrbtu

Vsakdo lahko razvije bolečine v hrbtu, vključno z otroci in najstniki. Dejavnikov, ki povečajo tveganja za nastanek bolečine v predelu hrbta je veliko. Med njimi je prekomerna telesna teža, ki deluje kot dodaten stresor na hrbet, prav tako tudi pomanjkanje vadbe, saj so mišice hrbta in trebuha brez vadbe šibke in lahko vodijo do bolečin. Nepravilni vzorci gibanja imajo velik vpliv na nastanek bolečin. Ob nepravilnem dvigovanju bremen, se uporablja hrbet namesto nog, kar lahko povzroči poškodbe in bolečino.

Tudi psihološka stanja vplivajo na nastanek bolečine v hrbtu. Tisti, ki so nagnjeni k tesnobi in depresiji imajo večje tveganje za pojav bolečine. Prav tako lahko nekatere vrste artritisa in raka prispevajo k nastanku bolečin v predelu hrbta. Kajenje zmanjša pretok krvi v spodnji del hrbtenice, kar lahko prepreči, da bi telo oddalo dovolj hranilnih snovi medvretenčnim diskom. Kajenje tudi upočasni proces celjenja.  

Telesna aktivnost preprečuje pojav bolečine v hrbtu. Stevepb, Pixabay

Kako preprečiti bolečine v hrbtu

Bolečinam v hrbtu se je možno izogniti ali preprečiti njihovo ponovitev z izboljšanjem telesne pripravljenosti in učenjem ter prakticiranjem pravilnih gibalnih vzorcev. Da bo hrbet močen in zdrav je pomembna redna telesna aktivnost. S tem se ne le krepi moč in vzdržljivost mišic hrbta in trupa, ampak se tudi ohranja primerna telesna teža. Telesna aktivnost krepi jedro telesa, pomaga mišicam, da delujejo skupaj kot naravni steznik za hrbet in ga ščitijo. Gibljivost bokov poravna medenične kosti, kar izboljša občutek hrbta.

Najbolje se je posvetovati z zdravnikom, fizioterapevtom ali kineziologom, katere vaje so primerne. Strokovnjaki bodo tudi pokazali kako ohraniti nevtralen položaj hrbtenice, kako napeti trebušni steznik in kako pravilno dvigovati bremena, tako da bo vaš trup med gibanjem zaščiten. S temi pristopi se zmanjšajo obremenitve na hrbtenico in posledično tudi tveganje za nastanek bolečine v hrbtu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice