Skip to content

Ločenci in koriščenje turističnih bonov

Letošnje dopustovanje bo vsekakor potekalo malce drugače. Glede na to, da število okužb tako v Sloveniji kot v sosednjih državah narašča, se nam lahko zgodi, da bo obisk enega izmed slovenskih letovišč, dopustniških točk skoraj edina možnost. Slovenija je lepa dežela, ki ponuja marsikaj, tudi po zelo ugodnih cenah. S turističnimi boni vlade pa bo dopust za marsikoga lažje izvedljiv.

Na spletni strani Finančne uprave lahko sami preverite, kako koristiti bone, kaj vse potrebujete, komu jih lahko podarite in katere so najpogostejše zagate, vprašanja potrošnikov. Tudi ponudniki bonov bodo našli vse informacije tam.

Čeravno je marsikdo dvomil o tem, da bodo državljani koristili bone, številke pišejo svojo zgodbo. Po zadnjih podatkih je samo v nekaj prvih dneh bon unovčilo prek 3400 oseb. A medtem ko je o unovčenju bonov skoraj vse jasno, je bistveno več vprašanj okoli bonov mladoletnih otrok, še posebej če so to otroci ločenih staršev.

Aplikacija eDavki ne pokaže stanja bonov za otroke

Do bonov so po podatkih FURS-a upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marec 2020. Polnoletne osebe (tudi ti, ki bodo 18 let šele dopolnili) so upravičene do bona v višini 200 evrov. Mladoletne osebe so pa upravičene do bona v višini 50 evrov.

FURS je prav zaradi tega v svoji aplikaciji eDavki dodal še kategorijo turistični boni, kjer lahko podatke o svojem bonu tudi spremljate. Marsikdo je pričakoval, da bo v tej isti aplikaciji lahko preveril stanje turističnih bonov svojih mladoletnih otrok. Te podatke lahko vidi le, če si predhodno uredi pooblastilo, sporočajo s FURS-a. Obrazec izpolnite, ali računalniško ali ročno, ga natisnite in izpolnjenega pošljite po elektronski pošti na svoj finančni urad.

Kako koristi bon mladoletna oseba?

Glede na to, da so običajno starši tisti, ki plačujejo nastanitve otrok, je potem vprašanje, kako le-te koristi starš na mestu nastanitve. Na FURS-u pojasnjujejo, da je zadeva identična postopku koriščenja vašega bona.

Ob rezervaciji ponudniku poveste, da boste koristili bon. Na recepciji boste izpolnili le en obrazec, osebje na recepciji pa vas bo vodilo skozi postopek. Ob tem pa imate dve možnosti koriščenja bonov svojih otrok.

Če je otrok z vami, se postopek izvede, kot je zgoraj opisano. Bon svojega mladoletnega otroka pa lahko koristite tudi brez njega, ob tem morate predhodno izpolniti obrazec, kjer potrdite, da vi sebi dovoljujete oziroma prenašate bon otroka nase.

V družini ločencev lahko prihaja do »zlorab«

Mogoče malce neumen postopek, ko mora starš sam sebi dovoliti oziramo prenesti uporabo bona otroka nase, a v primeru, ko sta starša ločena in si nagajata, se na ta način odpira prostor za nagajanje.

Na FURS-u pojasnjujejo, da na podlagi 35. člena ZIUOOPE bon, ki se glasi na mladoletnega upravičenca, unovčijo zanj starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko skrbi (npr. rejnik, odgovorna oseba zavoda, kamor je mladoletni upravičenec nameščen). Bon se potem unovči na podlagi izjave.

FURS ob tem žal nima ne zakonske podlage ne pravice, da preverja, ali starš, ki je unovčil bon, za otroka sploh skrbi oziroma ali je bil bon unovčen za otroka. Prav tako ne more preverjati, kot tudi ne ponudnik, ali je starš, ki unovčuje bon, »obvestil« drugega starša o svoji nameri.

Če si starša nagajata ali sta v resnem sporu, lahko kaj hitro pride do situacije, ko en starš brez vednosti drugega starša unovči bon. Lahko tudi zgolj za svoj dopust. Na FURS-u pojasnjujejo, da imajo žal tu zavezane roke in da že unovčenega bona otroka, četudi »nepravilno« v očeh oškodovanega starša, le-ta ne more unovčiti še enkrat.

Kaj narediti, da ne pride do zmede ob plačilu?

Pri ločitvah pride na dan marsikaj, dostikrat čista zloba, in kaj narediti, da ob plačilu ne boste doživeli šoka, ker bo vaš bivši partner – oče/mati vašega otroka bon otroka že unovčil.

Vsekakor si lahko na začetku uredite aplikacijo in vpogled v stanje otrokovih bonov.

Poskusite se z bivšim partnerjem dogovoriti. V kolikor bo otrok letoval z obema, lahko otrok koristi pri enem 25 evrov in pri drugem 25 evrov, če bona ne bo prenašal na starša. Ob tem bodite previdni, če otrok prenese bon na vas ali na bivšega partnerja – starša, mora bon v celoti unovčiti na enem mestu.

Če ni nič od tega mogoče, lahko le upate, da bivši partner ni tako zloben, da bi dejansko naredil kaj takšnega.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Glede na to, da je prenos bonov preprost in je potreben le podpis, se tu pojavi sivo polje za zlorabe. […]

Prijava na e-novice