Naprej na vsebino

Ne iz Italije, zdravnik naj bi tokrat prinesel virus s Črne gore

Doslej so v UKC Maribor opravili testiranje na novi koronavirus pri več kot 50 osebah, a med zdravstvenim osebjem zaenkrat ni pozitivnih, so pa 14 oseb napotili v osamitev.

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1085 testih potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, je vlada sporočila na Twitterju. Pet okužb so potrdili v Ljubljani, po dve okužbi v Mariboru, Slovenski Bistrici in med tujimi državljani, eno pa v občinah Brezovica, Kočevje, Miklavž na Dravskem polju in Ptuj. Doslej so skupaj potrdili 1600 okužb.

V ustanovi že sprejeli vse potrebne ukrepe

Še posebej »živahno« je te dni ponovno v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so v ponedeljek v enoti nujne medicinske pomoči tamkajšnjegazdravstvenega doma, ki deluje v urgentnem centru UKC Maribor, pri treh zdravnikih potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je v današnji izjavi za javnost poudaril, da so do zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih omenjene enote nujne medicinske pomoči. »V ustanovi smo že sprejeli vse potrebne ukrepeje dodal Flis in nadaljeval, da je situacija bistveno bolj zapletena kot pri okužbah, ki so jih imeli meseca marca, saj so imeli okuženih več stikov, ki jih je težko najti. »Lahko rečem, da se dogaja najhujše,« je bil neposreden Flis.

Potrjena okužba sedmih zdravnikov

Testiranje na novi koronavirus so doslej opravili že pri več kot 50 ljudeh, kar bodo nadaljevali tudi čez dan. Po Flisovih besedah zaenkrat ni pozitivnih oseb med zdravstvenim osebjem UKC Maribor, je pa 14 oseb napotenih v osamitev. »Gre za ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi zdravniki iz zdravstvenega doma, a so rezultati njihovih testiranj zaenkrat negativni je razložil Flis in nadaljeval, da je potrjena okužba sedmih zdravnikov iz enote nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. »Ti so imeli 24. junija skupen sestanek zdravnikov nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma. Prisotnih je bilo devet zdravnikov, od katerih je sedem pozitivnih, dva pa negativna. Trije od njih so delali na urgenci, a tudi ostali zdravniki so imeli stike z nekom in tisti so imeli znova stike z nekom, zato je te stike v tako kratkem času nemogoče izslediti, čeprav smo včeraj delali ves dan in vso noč je povedal Flis.

Foto: Gabrijel Toplak

Zdravniki na posvetu v Črni gori

Izvor okužbe še ni znan, a direktor UKC Maribor domneva, kot pravi, da gre najverjetneje za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. Omenjeni zdravniki so se namreč udeležili posveta v tej državi, na katerem so govorili o novem koronavirusu in soočanju z njim.

Poziv ljudem, ki so v nedeljo bili v urgentnem centru

Vseh stikov z okuženimi zdravniki še niso našli, je dodal, zato iz UKC Maribor tudi pozivajo vse, ki so bili 28. junija v urgentnem centru, da bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. »Če opazijo znake, ki so podobne gripi, naj takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika in se posvetujejo z njim,« je pojasnil Flis.

»Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili je sicer izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo pa so še zapisali na socialnem omrežju UKC Maribor.

Pričakujejo težave pri nudenju nujne medicinske pomoči

Mariborski urgentni center trenutno deluje normalno, bodo pa se zaradi izpada zdravstvenega osebja po besedah Flisa najverjetneje pojavile težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu. V UKC Maribor so že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, ostali pa zaenkrat še ne. »Treba je počakati vsaj teden dni, da bomo lahko ugotovili, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo bolezen kazala pri okuženih je razložil Flis.

Znova reorganizacija znotraj ustanove

Po besedah Flisa bo ponovno potrebna reorganizacija znotraj ustanove, saj gre za precejšen izpad ljudi. »Ob takšnem izpadu kot ga imamo sedaj, bo treba reorganizirati in zmanjšati nekatere oddelke, ker bodo potrebni zdravniki in medicinske sestre za delo na urgenci ter nekaterih drugih oddelkih je dejal direktor druge največje zdravstvene ustanove v državi in spomnil tudi na prvi pojav novega koronavirusa. »Že od takrat veljajo varovalni ukrepi, ki jih tudi po uradnem preklicu epidemije nismo odpravili. Med drugim prav zato še vedno velja, da zaposlenim odsvetujemo potovanja v tujino, ne moremo pa jim tega prepovedati je še dejal Flis.

Majhna verjetnost, da bi se okužba prenesla na bolnike

Danilo Maurič, strokovni direktor ZD Adolfa Drolca, pa je dejal, da bodo izpad pokrili z urgentno službo Slovenska Bistrica, Ptuj in Lenart, v primeru, če bi se širjenje okužb nadaljevalo, bodo prosili za pomoč še druge ustanove. Po njegovem je tudi malo verjetno, da bi se okužba prenesla na bolnike, saj so zaposleni ves čas stika z bolniki v popolni zaščitni opremi.

Na strokovno srečanje pet slovenskih zdravnikov

Obenem je še poudaril, da je pri strokovnem srečanju v Črni gori šlo za državni projekt pod okriljem ministrstva za zdravje. »O izvoru okužbe oziroma nultem bolniku je še prezgodaj govoriti. Neuradno se omenja, da je do prenosa okužbe med zdravniki prišlo na poroki. Zaenkrat ni bilo potrjenega še nič od tega,« je dejal Maurič in dodal, da bodo slednje raziskali epidemiologi.

Po njegovem mnenju je kljub temu majhna verjetnost, da je okužbo vnesel zdravnik iz omenjenega strokovnega srečanja. Tja je sicer potovalo pet slovenskih zdravnikov, ki sicer pomagajo pri vzpostavitvi helikopterskih reševalnih prevozov v tej državi, a je okužen zgolj mariborski zdravnik, preostali štirje pa ne, pravi Maurič.

V Sloveniji že več kot 100.000 testov

Sicer pa je Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, na tiskovni konferenci v novinarskem središču vlade med drugim dejala, da lahko tako pri Sloveniji kot Hrvaški v zadnjih 14 dneh zasledimo porast okuženih. V Sloveniji je bilo, tako Čakš Jagrova, doslej opravljenih več kot 100.000 testov, trenutno pa beležijo 101 aktiven primer okužbe. Med zdravstvenimi delavci so do zdaj okužbo potrdili 317 ljudeh.

Drugega vala še ni na vidiku

Čakš Jagrova še poudarja, da omenjeno še ne nakazuje drugega vala, a po njenem predstavlja dobro epidemiološko delo, ki zajame veliko ljudi, ki gredo v karanteno. »Uspe nam zajeziti vse tiste, ki so bili tudi v stiku in zato so ti valovi pričakovanidodaja Čakš Jagrova.

Hrvaška še vedno na seznamu varnih držav

Slovenija tudi ne bo umaknila Hrvaške s seznama covid-19 varnih držav, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. »Število okužb na 100.000 prebivalcev na Hrvaškem je preseglo 10, vendar na podlagi ocen in odločitve Zagreba o zaprtju nočnih klubov in diskotek, v Sloveniji ocenjujemo, da bodo uspeli ustaviti trend naraščanja okužb je poudaril Kacin.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice