Skip to content

Za koga žvižga Ivan Gale

Velika večina državljanov pred famozno oddajo Tarča o »korupciji« pri nabavi zaščitne opreme sploh ni vedela, da ima Slovenija zavod za blagovne rezerve, še manj pa jim je bilo jasno, kaj takšen urad sploh počne.

Kaj sploh počnejo na zavodu za blagovne rezerve?

Ob preletu njihove spletne strani si lahko preberete, da »V skladu z Zakonom o blagovnih rezervah zavod opravlja dve gospodarski javni službi, in sicer: javno gospodarsko službo oblikovanja in uporabe državnih blagovnih rezerv ter javno gospodarsko službo oblikovanja obveznih rezerv nafte in njenih derivatov.« Preprosto povedano, v blagovnih rezervah zbirajo osnovna živila in neživilske proizvode, če bi količine teh v primeru izrednih stanj (vojne, naravne in druge nesreče, motnje na trgu …) pošle, da bi država le imela kje vzeti in dati državljanom.

Vlada je tista, ki potem v petletnem programu določi oblikovanje državnih blagovnih rezerv in obveznih rezerv nafte in njenih derivatov, v katerem so določene vrste in najmanjše količine posameznih vrst blaga, ki morajo biti na razpolago za potrebe osnovne preskrbe. Zadnji program je bil sprejet na 49. dopisni seji vlade 25. maja 2020.

Prav tako izključno vlada in zavod odločata o uporabi blagovnih rezerv. Lahko pa se pooblasti ministra, pristojnega za preskrbo, da v določenih primerih v soglasju z ministrom, pristojnim za posamezno področje, odloča o tem, kako se bo z blagovnimi rezervami razpolagalo.

Vlada tudi določi direktorja (op.a.: do afere z zaščitno opremo je to delo od leta 2016 opravljal Anton Zakrajšek, sedaj blagovne rezerve vodi v.d. Tomi Rumpf), nadzor nad zavodom pa izvršuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Služba za varnost in blagovne rezerve.

Delo Ivana Galeta na blagovnih rezervah

Kot je moč razbrati s spletne strani zavoda, je žvižgač Ivan Gale zelo sposobna oseba, saj je vodja splošne službe, področni sekretar in kontaktna oseba, pristojna za posredovanje informacij javnega značaja. Mogoče bi morali snovalci zloglasne oddaje, ki si prilaščajo senzacionalno razkritje »napak« v nabavi zaščitne opreme, pogledati na spletno stran zavoda za blagovne rezerve. Res pa je, da je veliko bolj všečno, če izpustiš, da je žvižgač tako in tako zaposlen zato, da podaja informacije, ki so v interesu splošne javnosti.

Ne glede na politično usmerjenost lahko vsak, ki si dovoli v tej zadevi narediti »korak nazaj«, ugotovi, da je razkritje Galeta na ravni otrok v vrtcu. Vsi naredijo nekaj narobe, potem se pa najde en žvižgač in zadevo zatoži vzgojiteljici, da pozornost preusmeri drugam, sam pa je v očeh vzgojiteljice priden otrok. Torej, kdo je Galetova vzgojiteljica?

Gale je pisal sporne pogodbe, pod novo vlado pa se je kar nekaj »pipic« zaprlo

Poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme je pokazalo, da je kar nekaj spornih pogodb podpisal tudi Gale. Bojda pod prisilo. A kot nekdanji tožilec in pravnik se je dodobra zavedal, kakšne so njegove pravice. Kot pa naš vir poroča, ni bila težava v tem, da je Gale svetnik in je želel, da se ne krade denarja državljanov, kot je sam vseskozi trdil, ampak v tem, da je bil tokrat izvzet iz razdeljevanja pogače.

Naš vir trdi, da se je na blagovnih rezervah že pred nastopom te vlade dogajalo ogromno nepravilnosti. Po domače, kradlo se je vse, kar se je dalo in kjer se je dalo.

Podjetja, ki so delala z blagovnimi rezervami, so imela monopol in so bila za to, da so lahko svoj posel, kjer je običajno šlo za preplačila vsega, kar se je ponujalo, pripravljena tudi »nagrajevati«. Tako so imeli vsi nekaj od tega. Povedano nam je bilo tudi, da je bilo skoraj nemogoče priti do posla z blagovnimi rezervami, pa naj bi nova podjetja ponudila še tako ugodno ponudbo. Ves čas se je preferiralo posamezna podjetja. »Prišleki« pa so morali čez birokratsko vojno, ki je trajala najmanj pol leta. Večina novih ponudnikov je v tem času obupala, če so pa le vztrajali, so ob koncu dobili namig, da bi bilo za podpis smiselno dati kakšno »nagrado«. Če »nagrade« ni bilo, tudi do podpisa pogodb ni prišlo. In v shemo nagrad so bili vpleteni vsi, tudi Gale.

Če podatke vira postavimo v kontekst nabave zaščitne opreme, potem bi res prepotrebno opremo, ki bi prišla od »prišlekov«, dobili za božič. Res pa je ne bi potrebovali toliko, bolj bi potrebovali krste in žare.

Naš vir nam je tudi povedal, da je vse pogodbe ne samo podpisal, ampak celo spisal sam Ivan Gale. In da večina teh ni bila pravno pravilno spisana. V zakup lahko vzamemo to, da so bile v času te vlade spisane pogodbe pod prisilo, kar zatrjujejo podporniki Galeta, a nikakor človek ne more mimo tega, da je bilo ogromno pogodb, ki so sporne, podpisanih tudi pred tem in da je snovalec teh ravno Gale. Govorimo torej o pritisku, napakah ali popolnoma nesposobnem pravniku, ki bi moral biti že davno odpuščen?

Prav tako nam je naš vir povedal, da se zaposleni pritožujejo nad količino dela v zadnjem času. Po njegovih podatkih je bil tempo na zavodu za blagovne rezerve zelo počasen. »Vzeli so si čas« za vse, posledično je bila količina dejansko opravljenega dela bolj bora. Z epidemijo se je tempo povečal in zahtevalo se je več. Ob spremembi vodstva pa naj bi bil ta tempo »nor«, saj zdajšnji v.d. zahteva od zaposlenih, da delo opravljajo hitreje in da ga dejansko opravijo v zakonsko predpisanih rokih. Zaradi tega naj bi bilo kar nekaj bolniškega staleža zaradi »izgorelosti« in »mobinga«.

Kdo je stric iz ozadja Galetu? S svojim žvižganjem prekriva svoje napake? Vir slike: BOBO, Necenzurirano

Ivan Gale je opravljal delo v skladu s pogodbo o zaposlitvi

Ker smo želeli izvedeti, ali navedbe našega vira dejansko držijo ter ali je bil dejanski razlog žvižgača za njegova dejanja v tem, da ni bil več deležen »dodatkov in nagrad«, smo se za pojasnilo obrnili tudi na zavod za blagovne rezerve. Torej, če navedbe na spletni strani zavoda držijo, na samega Galeta. Oseba, ki nam je odgovorila, se ni podpisala in tako je za odgovori lahko kdorkoli.

Na vprašanje, ali naše informacije držijo, nismo dobili odgovora. Torej navedb niso ne zanikali niti potrdili. Interpretacijo o tem, če to drži, pa prepuščamo vam. So pa na vprašanje, kaj točno je naloga gospoda Galeta na zavodu za blagovne rezerve, pavšalno odgovorili, da »Ivan Gale opravlja svoje naloge v skladu s pogodbo o zaposlitvi in v skladu z navodili nadrejenih.« Kaj točno je to, pa ve le on sam.

Na vprašanje, če drži podatek, da vse pogodbe na zavodu za blagovne rezerve pripravlja ravno Ivan Gale, so nam odgovorili: »Ivan Gale je pred odhodom v bolniški stalež zaradi odsotnosti takratnega direktorja gospoda Zakrajška v skladu s svojimi pristojnostmi sklepal pogodbe in dodatke k pogodbam do odhoda na daljši bolniški stalež.« Torej je bil on tisti, ki je spisal vse tiste sporne pogodbe. Zelo težko je seveda verjeti, da pravnik ni zmogel spisati takšne pogodbe, ki bi imela varovala. Razen če jih ni želel. Še manj pa je verjetno, da ni vedel, da je on tisti, ki na koncu odgovarja za podpisano.

Na vprašanje, če drži, da imajo določena podjetja z zavodom za blagovne rezerve sklenjene »dolgotrajne pogodbe« in se vse »prišleke« obravnava zelo strogo, se od njih zahteva neverjetne pogoje, vse v smeri, da bi se potencialno nova podjetja »utopila« v birokratskih zahtevah, so nam odgovorili: »Zavod zahteva dokumentacijo v skladu z veljavnimi predpisi in določili konkretne razpisne dokumentacije konkretnega javnega naročila.« Manevrski prostor za manipulacijo in prilagajanje pa je tu neomejen. Tudi tu niso jasno odgovorili, če so takšne informacije neresnične. Torej?

Prav tako nas je zanimalo, če drži podatek našega vira, da so se z novim vodstvom zahteve do zaposlenih spremenile in se od njih zahteva več. Tudi tukaj niso ne potrdili ne zanikali naših navedb, ampak so ponovno zelo pavšalno odgovorili: »Zaposleni delajo dela in naloge v okviru opisa dela in nalog iz pogodbe o zaposlitvi, vendar zaradi konstruktivnega sodelovanja s pristojnimi organi pri razčiščevanju postopkov in aktivnosti, ki so predmet preiskav, opravljajo množico dodatnih del in nalog, ki pa so plačane v skladu z veljavno zakonodajo.«

Kaj je res in kaj ni, si lahko vsak posameznik razlaga sam. Mogoče bi s septembrom lahko snovalci Tarče preverili delovanje zavoda za blagovne rezerve pod prejšnjo vlado in tudi sklenjene pogodbe pred nastopom te vlade. Če nam je prav ali ne, je korupcija del slovenske folklore, tako kot tudi alkohol. Duh Balkana je preveč usidran v nas. Nič od tega ni spornega, dokler koruptivna dejanja dela »naš«. Zato je glavno vprašanje, čigav zvižgač je Gale, glede na to, da je v svoji »bitki« napadel tudi roko, ki je njegovi ženi omogočila zaposlitev.

Subscribe
Notify of
guest
8 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Darinka Iglicar
Darinka Iglicar
3 years ago

PREISKATI DO POTANKOSTI TUDI NJEGA ZAHTEVAMO.

Novinar
3 years ago

In preiskoval ga bo podmladek starih udbašev.
Prvo se mora zgodit slovenski narod, ki bo “preiskal” !…..

Marcel
Marcel
3 years ago

Mogoče bi bilo za začetek smiselno, da se po zakonu o dostopu do javnih informacij zahteva plačilne liste Galeta zadnjih 12 mesecev.

Novinar
3 years ago

“Za koga žvižga Ivan Gale” ? Za podmladek starih udbašev in njih samih.

Milan
Milan
3 years ago

Ta je žvižgal na note,ki so mu jih napisali drugi skladatelji….

Karel
Karel
3 years ago

Nazadnje se bodo sami zašili !

Mark
Mark
3 years ago
Reply to  Karel

Izmeček ..

Logar Ciril
Logar Ciril
3 years ago

Gale je ena velika pijavka, ki je bil zadovoljen, dokler niso prišli novi šefi in so mu vzeli pooblastila in svobodo iskanje krivin. Da bo prikriv svojo nesposobnost, je postal čivkač levi opciji in računa na zaščito. Tudi za njega raste palica!!!

Prijava na e-novice