Skip to content

Omejena prepoved zbiranja meša štrene organizatorjem prireditev

Za večje dogodke je potrebno soglasje NIJZ, hkrati pa je treba poskrbeti za primerno varnostno razdaljo med udeleženci dogodka, sedežni red in ločene vhode ter izhode.

»Vsi organizatorji, ki v času od 30. 6. do 5. 7. 2020 organizirajo javno prireditev do 500 oseb in lahko zagotovijo spoštovanje higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), za izvedbo prireditve ne potrebujejo pozitivnega mnenja NIJZ,« je zapisano na spletni strani NIJZ.

Žarišča okužb so posledica druženj in veseljačenj

Kot je nedolgo nazaj dejal vladni govorec Jelko Kacin, je v Sloveniji tačas nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj in veseljačenj brez medsebojne razdalje. »Vlada se je prav zato odločila, da zmanjša število ljudi, ki se smejo družiti, in to s 500 na 50 je še med drugim pojasnil Kacin. Predstojnica novomeške enote NIJZ Bonia Miljavac pa je povedala, da bodo morali organizatorji večjih dogodkov pridobiti soglasje NIJZ in istočasno poskrbeti za primerno varnostno razdaljo med udeleženci dogodka, sedežni red in ločene vhode ter izhode. Ustrezni obrazec za pridobitev soglasja pa je moč pričakovati že danes ali jutri, medtem ko bo prijava mogoča tudi preko spletnega obrazca.

V uredništvu Slovenca smo pri organizatorjih različnih prireditev preverili, kako bo upoštevanje tovrstnega vladnega ukrepa izgledalo v praksi, pa tudi, kakšne spremembe so nastale pri njihovem načrtovanju prireditev, koliko so jih morali odpovedati oziroma prestaviti in podobno.

Tradicionalni Festival Lent prestavljen

V štajerski prestolnici bi se ravno v teh dneh, če se v Sloveniji ne bi ubadali z zajezitvijo epidemije novega koronavirusa, odvijal tradicionalni Festival Lent. A ga je organizator, Narodni dom Maribor, moral prestaviti v drugo polovico avgusta.

Boris Črnič, vodja stikov z javnostmi v Narodnem domu Maribor, je sporočil, da priprave za Festival Lent 2020 potekajo že ves čas, a žal zaradi epidemije spreminjajo program (transferji nastopajočih so omejeni, rdeči seznami …) in ga prilagajajo razmeram. »Na NJIZ bomo poslali prošnjo, vendar še čakamo, kako se bo situacija s dovoljenimi zbiranji obrnila. Zahtevam se bomo pač morali prilagoditi, kot se prilagajamo pri sedanjih izvedbah prireditev,« je razložil Črnič.

Prestavitev in več odpovedi

Mitja Špes iz podjetja Factumevent, ki se z organizacijo prireditev ukvarja že več kot 10 let, aktivno pa izvajajo vsebine in festivale od leta 2016, pojasnjuje, da so letos načrtovali več kot osem festivalov v Sloveniji, več posameznih dogodkov in poslovnih srečanj, večjo mednarodno športno prvenstvo in več festivalov v tujini (Avstrija in Hrvaška). »Prireditve smo prestavili na kasnejši jesenski termin (ali v leto 2021) s planom realizacije ob ugodni epidemiološki sliki in zdravem okolju možne izvedbe dogodkov ter v skladu z upoštevanjem navodil NIJZ in ukrepi v danem trenutku izvedbe,« je razložil Špes in dodal, da so odpovedali tudi večji kulinarični dogodek, ki bi bil izveden v mesecu maju, drugo polovico Mestne plaže, prav tako pa tudi izvedbo dveh festivalov na Hrvaškem. »Odpovedani so prav tako dogodki in festivali v Avstriji do konec meseca julija še dodaja Špes.

Vir slike: Narodni dom Maribor

Prilagajanje glede na priporočila vlade in NIJZ

Pri načrtovanju dogodkov oziroma festivalov v podjetju Factumevent zdaj usmerjajo vse moči za prilagajanje organizacije glede na priporočila vlade in NIJZ ter v skladu z razpisanimi ukrepi. »In v kolikor lahko te zagotavljamo, tudi prilagajamo izvedbo dogodkov poudarja Špes in nadaljuje, da je potrebno tudi upoštevati, da za izvedbo vsakega festivala ali večjega dogodka potrebna večmesečna priprava, oglaševanje, usklajevanje s ponudniki in izvajalci in podobno. »To prinaša tudi finančne posledice in popolno organizacijsko pripravo (kljub temu, da ni preverjena realizacja), ki nastanejo kljub morebitni odpovedi,« je dejal Špes.

Trenutna situacija jim onemogoča izvedbe dogodkov

Na dogodkih se sicer nenehno trudijo dodatno izvajati razkuževanje gostinskega inventarja, zagotovijo povečano število varnostnikov in rediteljev za nadzor obiskovalcev na prizorišču (številčenje prihoda in odhoda obiskovalcev), razkuževanje rok obiskovalcev ob prihodu, zagotavljanje zaščitnih higienskih sredstev ob vstopu v toaletne prostore, dodatna zaščita prizorišča z varovalnimi in usmerjevalnimi ograjami in podobno. »Trenutna situacija z omejevanjem števila obiskovalcev na 50 oseb nam onemogoča izvedbo naših dogodkov oziroma festivalov, saj v večini primerov ne gre za organiziran sedežni red, ampak prost obisk dogodka ali festivala. Vsekakor pa je zdravje obiskovalcev na prvem mestu in si prizadevamo, da je izvedba naših vsebin v zdravem okolju za brezskrbno in zdravo udeležbo obiskovalcev,« še pravi Špes in zaključuje, da so v nenehni komunikaciji s pristojnimi službami glede izvedb dogodkov oziroma prireditev, zato bodo vse načrtovane dogodke tudi v prihodnje pripravljali v skladu z navodili in priporočili za kvalitetno izvedbo.

Za nedoločen čas prestavitev treh prireditev

Naraščanje števila primerov okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji in s tem spremenjen odlok o prepovedih zbiranja je spremenil načrte tudi Zavodu za turizem Maribor-Pohorje.

Mojca Juhart, ki je zadolžena za prireditve, je pojasnila, da so v Zavodu za turizem Maribor-Pohorje s ponovno veljavo odloka, ki začasno prepoveduje zbiranje več kot 50 ljudi, za nedoločen čas prestavili tri prireditve (Vinsko-literarni večer pred Hišo Stare trte ter sejma unikatnih izdelkov mojstrov domače in umetnostne obrti v mestnem jedru in starin v mestnem jedru). »Tradicionalna prireditev Postavitev klopotca pred Hišo Stare trte letos ne bo potekala po ustaljenem programu, temveč bomo goste povabili, da namesto ogleda postavitve klopotca obiščejo različna razpisana doživetja, ki smo jih pripravili v čast postavitve klopotca. Zato vse Slovence vabimo, da v soboto, 25. julija obiščejo Maribor in se udeležijo enega od razpisanih doživetij,« je dejala Juhartova.

Gostom kljub omejitvam na voljo več doživetij

Gostom v mestu Maribor v tem času na spletni strani Visitmaribor.si vseeno ponujajo nakup oziroma rezervacijo več doživetij. Kot pravi Juhartova, se lahko odpravijo kolesarski izlet po poti Stare trte (srednje zahtevna pot z višinsko razliko 150 metrov je dolga 37 kilometrov). Omisliti si je moč vodenje po Mestnih gričih z Lufta (ogled vinorodnih gričev Maribora iz edinstvene razgledne točke 360°), dan lahko obiskovalci mesta preživijo v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in na posestvu Nadvojvode Janeza – Meranovo, ali se odpravijo na vožnjo z ladjico po Dravi, kjer se »posladkajo« z vinsko degustacijo lokalnega vinarja. V Hiši Stare trte jim je na ogled razstava o klopotcu in degustacija štajerskih vin, v »družbi« mestnega viničarja se lahko odpravijo na voden ogled mesta, kjer bodo seznanjeni z izjemnimi zgodovinskimi dejstvi, bogato turistično ponudbo in živahnim programom, ki se bo zaključil v Hiši Stare trte. »Podati se je moč tudi na vinsko doživetje po eni najlepših vinskih cest Slovenije, kjer gostje ‘izbrusijo’ svojo vinsko kulturo z vrhunskim sommelierjem in okusijo spajanje štajerskih vinskih sort z izbrano lokalno kulinariko. Dogodek se imenuje Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu je poudarila sogovornica.

Za Festival Stare trte, ki je načrtovan med 17. in 20. septembrom ter 34. svečano trgatev Stare trte (20. september) pa pripravljajo dva različna scenarija, še pravi Juhartova.

Na načrtovanih porokah preko 100 ljudi

Gordana Viher, lastnica Poročne agencije – Goga, ki se z organizacijo porok ukvarja od leta 2004, pa poudarja, da je zanjo, kot organizatorko porok, tovrstni ukrep zelo negativen, saj imajo vse načrtovane poroke za letošnjo leto preko 100 ljudi. »Absolutno se strinjam, da je zdravje na prvem mestu, vendar bo pri takšnem ukrepu odpadlo ponovno veliko porok, to pomeni, da se prestavijo na drugo leto ali pa jih prestavimo na konec leta – poroke v zimskem času. Nihče ne ve, kako dolgo bo trajalo, kako se bo vse razvijajo in to zelo bega mladoporočence, nam organizatorjem pa dela velike preglavice,« je razložila Viherjeva in nadaljevala, da so v prvi fazi koronavirusa prestavili vse poroke v marcu, aprilu in maju na jesenske dni.

Vir slike: Narodni dom Maribor

Večina porok sicer med aprilom in oktobrom

V letošnjem letu so v omenjeni poročni agenciji načrtovali preko 55 porok po celotni Sloveniji. »Vsako soboto imamo po dve načrtovani poroki, a smo lahko do sedaj izvedli po načrtih vse poroke le v juniju, ki so bile krasne. Večina porok je namreč od meseca aprila pa vse do oktobra, to je naša sezona,« je poudarila Viherjeva. Dodala je, da k sreči ni bila nobena poroka v celoti odpovedana, ampak le prestavljena.

»Boljše preventiva, kot kurativa«

Po besedah Viherjeve tudi njim ne preostane ničesar drugega, kot da se prilagodijo vladnim ukrepom: »Velik poudarek namenjamo razkuževanju rok, nošenju zaščitne maske, posamičnemu vstopu v naš lokal, stranke naročamo po urah in podobno. Po pomerjanju oblek slednje damo za dva dneva v karanteno, nato jo še prelikamo z vročim likanjem, da zares uničimo bacile. Tudi pri ogledu posameznih razstavnih eksponatov (konfetov, tiskovin, blazinic…) je pri nas obvezna uporaba zaščitnih rokavic, ki jih nadenejo stranke. Skratka boljše preventiva, kot kurativa.«

Najpogostejša vprašanja in odgovori

In ker so s tovrstno spremembo prenehali veljati vsi prejšnji odloki o omejitvi zbiranj, so na spletni strani ministrstva za notranje zadeve objavili tudi najpogostejša vprašanja in odgovore odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice