Skip to content

Hermanov brlog je veliko več kot muzej

V Muzeju novejše zgodovine v Celju lahko najdete tudi otroški muzej Hermanov brlog. Hermanov brlog je muzej, ki otrokom pomaga razvijati njihovo ustvarjalnost. Otroški muzej Hermanov brlog se je odprl leta 1995 in je do danes edini muzej za otroke v Sloveniji. Hermanov brlog je poimenovan po lisjaku Hermanu, maskoti muzeja, ki je prisoten skoraj povsod. Najdete ga lahko v razstavnih prostorih, galeriji, gledališču ter tudi v slaščičarni.

Herman Lisjak popelje otroke skozi muzej in jim na zabaven način predstavi zbirke, ki jih muzej hrani. Svoje vsakdanje in praznične zbirke Hermanov brlog dopolnjuje z vsebinami tako iz preteklosti kot iz sedanjosti. V muzeju je zbrana in razstavljena slovenska premična kulturna dediščina. Otroški muzej Hermanov brlog pa ni le muzej, ampak je tudi prostor, ki otrokom s prilagojenimi raznovrstnimi metodami pomaga spoznavati svet. Hermanov brlog nudi otrokom stalne in občasne razstave zbirk, ki predstavljajo slovensko in svetovno kulturno dediščino. Primeren je predvsem za otroke do 12. leta starosti, a so vrata odprta za vse, ki so po srcu še vedno mladi in želijo ponovno izkusiti otroško radovednost.

V muzeju Hermanov brlog si lahko ogledate različne razstave

Od leta 2014 ima Hermanov brlog dodano stalno razstavo z imenom Brlog igrač. V razstavo je vključenih več kot 400 igrač, ki izvirajo iz Slovenije in drugih držav in so bile izdelane v različnih obdobjih preteklosti.

Prav tako otroški muzej Hermanov brlog redno spreminja in posodablja občasne razstave, ki s svojo vsebino otrokom pomagajo pri razumevanju preteklosti in sedanjosti. Ob tem pa otroke poučijo o pomenu kulturne dediščine in pomembnosti ohranjanja le te.

Hermanov brlog nudi tudi ustvarjalnice. Vir slike: Picjumbo, Pixabay

Ena izmed začasni razstav v otroškem muzeju Hermanov brlog je bila Hermanova galerija: Zemlja, barvit planet. Razstava je bila na voljo za ogled od januarja do marca 2020.

 Po prevzemu Mednarodnega razpisa za likovna dela mladih, je Hermanov brlog ustvaril Hermanovo galerijo. Pred tokratno razstavo je bil objavljen razpis za likovna dela otrok, starih med 6 in 12 let. Hermanov brlog je kot odgovor na razpis prejel 632 likovnih del otrok iz kar 18 različnih držav. Zaradi različnih starosti otrok, so ti sodelovali v dveh starostnih kategorijah in v obeh je Hermanov brlog podelil 10 nagrad in kar 50 posebnih priznanj.

Na razstavi Hermanova galerija: Zemlja, barvit planet si je bilo mogoče ogledati 20 originalnih likovnih del, ki so bila tudi nagrajena, na projekciji pa si je bilo mogoče ogledati še 100 likovnih del, ki so prejela posebna priznanja.

Od marca 2020 do julija 2021 ima otroški muzej Hermanov brlog občasno razstavo z imenom: Več kot barve. Otrokom je predstavljenih šest barv – rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra in vijolična. Na poti skozi razstavo morejo otroci opraviti različne raziskovalne naloge, izzive ali igre. Razstava otrokom pojasni, od kod prihajajo barve za barvice, voščenke in flomastre, zakaj se pojavi mavrica ali od kako se vidi svet skozi oči čebele. Razstava prav tako obravnava temo od kod se pridobivajo naravni pigmenti za vodene in oljne barve, zakaj se uporabljajo sintetični pigmenti ter še veliko drugega. Za lažje razumevanje in večjo pestrost programa je v razstavo vključen tudi film, ki otroke spozna z različnimi barvami, ki so jih uporabljali umetniki skozi zgodovino. Po ogledu razstave so za otroke in starše organizirane tudi Hermanove ustvarjalnice s programom, ki vključuje povezane vsebine z razstavo in otroke na zabaven način pouči o barvah.

Hermanov brlog poskrbi za vašega otroka tudi v času počitnic

Hermanov brlog nudi veliko dodatnih zanimivih in koristnih aktivnosti za otroke. Ena izmed teh aktivnosti so Hermanove ustvarjalnice. Na voljo je več vrst ustvarjalnic. Vaš otrok se lahko udeleži pedagoške ustvarjalnice, fotografske, etnološke ali pedagoško-andragoške, v kolikor pa se želite ustvarjalnici pridružiti tudi vi, pa so organizirane tudi družinske Hermanove ustvarjalnice. Hermanov brlog oblikuje in organizira program ustvarjalnic, ki vsebuje različne aktivnosti za učenje in nadgrajevanje vsebin, s katerimi so se otroci srečali v muzeju. Hermanovih ustvarjalnic se lahko udeležijo otroci različnih starostnih skupin. Voditelji ustvarjalnic otroke spodbujajo k aktivnemu sodelovanju, saj lahko le na ta način otroci učinkovito izrazijo svoje mnenje in dojemanje zbirk, ki so jih videli. Hkrati se na ta način razvija otrokova kreativnosti in inovativnost, saj so v ustvarjalnici uporabljeni različni materiali za učinkovito in zabavno ustvarjanje. Hermanove ustvarjalnice vodijo usposobljeni pedagogi, animatorji ali zunanji sodelavci. 

Hermanov brlog izvaja tudi muzejske učne ure za osnovnošolce in dijake. Na teh urah se otrokom podrobneje predstavi izbrana tematika ali določen predmet iz zbirke, vsebina pa je dopolnjena z učnim materialom, vključno z delovnimi zvezki in avdiovizualnimi dodatki. Muzejske učne ure pripomorejo k nadgrajevanju znanj, ki so jih otroci pridobili v šoli. Tudi tukaj se spodbuja aktivno sodelovanje, s katerim se razvija otrokova samostojnost pri delu, hkrati so pa otroci pri takem načinu dela opazno bolj motivirani.

Hermanov brlog je edini muzej za otroke v Sloveniji. Vir slike: Live64, Pixabay

 Hermanov brlog organizira praznovanje rojstnih dni. Če ne veste, kje bi vaš otrok praznoval rojstni dan, je Hermanov brlog zabavna in poučna izbira, kjer se slavljencu in njegovim prijateljem pridruži tudi Herman Lisjak. Hermanov brlog nudi pet različnih programov praznovanja, ki otrokom zagotovijo ogromno zabave, ustvarjalnosti, raziskovanja, predvsem pa nepozabno izkušnjo.  Tudi v času počitnic Hermanov brlog poskrbi za predšolske in šolske otroke. Program, imenovan M – kot muzej – počitniške vragolije, zagotovi raznolike in aktivno preživete počitnice. Program traja več dni in je na voljo tako v času poletnih počitnic kot tudi med zimskimi počitnicami. Vse vsebine, ki so vključene v program, se povezujejo s stalnimi in občasnimi zbirkami muzeja, tako da ni le poskrbljeno za zabavo, ampak tudi učenje in spoznavanje slovenske ter svetovne kulturne in naravne dediščine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice