Skip to content

Kraja na dopustu – kako se zavarovati in kako ukrepati, če vas doleti?

V primeru kraje osebnih dokumentov, telefona ali drugih dragocenih stvari so posledice lahko precejšnje. Kaj lahko sami naredite za to, da bi se obvarovali pred tovrstnimi dogodki in kaj storiti, če je do kraje že prišlo?

Prišel je čas visokih temperatur in poletnih dni. S tem se je odprla tudi glavna turistična sezona. Nekateri Slovenci so se odločili dopust preživeti na domačih tleh, spet drugi bodo dela proste dneve / tedne raje preživeli v tujini. V vsakem primeru pa se je dobro zavedati, da se na počitnikovanju poveča možnost, da postanete žrtve tatvin.

Splošni preventivni napotki

Tatovi se zavedajo, da so turisti še posebej prikladne žrtve, saj imajo dostikrat s sabo številne dragocene predmete. Skušajte torej na dopustu delovati čim bolj neizstopajoče. Ne izpostavljajte se preveč z zemljevidi, GPS-om ali fotoaparatom. V tujini se pozanimajte, kateri predeli so še posebej nevarni za to, da vas doleti kraja, in se jim izogibajte.

Izogibajte se množicam ljudi, prav tako ne zahajajte na predele, ki so preveč osamljeni. S sabo na sprehod, plažo in na druge aktivnosti vzemite le najnujnejše stvari. Najbolj varno mesto za hranjenje dragocenih stvari je sef v hotelski sobi.

Veliko lahko naredite že pred odhodom na dopust

Pred odhodom na počitnice si priskrbite fotokopije dokumentov. Fotokopije vedno hranite na ločenem mestu od originalov. Poleg tega je priporočljivo ohraniti še eno verzijo v digitalni obliki. Podobno nardite tudi s plačilnimi sredstvi. Del gotovine, ki ste jo vzeli s sabo, hranite v kovčku, del pa imejte s sabo. Bodite previdni tudi pri plačilnih karticah – če jih imate več, jih prav tako hranite na različnih lokacijah. Smiselno je, da se še pred odhodom na dopust pri svoji banki pozanimate, kako ukrepati v primeru tatvine.

Priporočljivo je, da računalnika in tablice ne vzamete s sabo na počitnice. Včasih pa vseeno ne gre brez tega. V tem primeru svoje elektronske naprave zaščitite z dodatnim močnim varnostnim geslom, ki bo morebitnim tatovom otežil dostop do vaših podatkov. Naredite si kopijo telefonskih številk in fotografij, ki imajo za vas pomembno vrednost. To lahko storitev prek sistemov v oblaku.

Kaj narediti v primeru kraje osebnih dokumentov?

Če pride do kraje osebnih dokumentov, o tem nemudoma obvestite lokalno policijo. Kljub temu, da so možnosti, da bi vam policija lahko pomagala najti ukradene stvari, skoraj nične, pa je ta postopek potreben, da pridobite zapisnik o kraji. Ta vam bo omogočal kasnejšo urejanje novih dokumentov in raziskovanje samega dogodka. Ob prihodu nazaj v Slovenijo morate v roku 8 dneh od povratka prijaviti krajo osebnih dokumentov, sicer vas bo doletela kazen.

Prišel je čas visokih temperatur in poletnih dni. S tem se je odprla tudi glavna turistična sezona. FOTO_Oleg_Mityukhin-Pixabay

Če v tujini ostali brez dokumentov, ki jih potrebujete za prihod nazaj v Slovenijo primeru se morate obrniti na slovensko ambasado oziroma konzultarno predstavništvo v državi dopustovanja. Tam vam bodo izdali začasni potni list oziroma potrdilo o tem, da ste pridobili vozniško dovoljenje. Seznam slovenskih predstavništev v tujini si lahko pogledate na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Na Hrvaškem se slovensko veleposlaništvo nahaja v Zagrebu, konzultarno predstavništvo pa v Splitu. Če se nahajate v državi, kjer ni slovenske ambasade, se obrnite na ambasado ene izmed držav članic Evropske unije.

Če vam ukradejo telefon ali plačilno kartico

Če ste na dopustu ostali brez plačilne kartice, morate o kraji nemudoma obvestiti vašo banko. Tako bo člahko preklicala vaš račun. Še pred odhodom na dopust si lahko zagotovite posebno storitev, prek katere boste prek SMS-a obveščeni ob vsakem dvigu gotovine s kartice. Tako boste imeli nadzor nad morebitnimi dvigi, ki jih niste izvedli vi sami.

Če so vam ukradli računalnik, tablico ali telefon, v najkrajšem možnem času pokličite svojega operaterja in prekličite svojo telefonsko številko. Pomemben korak je tudi zavarovanje vaših osebnih podatkov in dostopov.

V te namene takoj zamenjajte gesla, ki jih uporabljate za dostop do e-maila, družbenih omrežij in morebitnih spletnih plačilnih sistemov. Če ste še pred krajo na vaš telefon naložili aplikacijo za brisanje podatkov na daljavo, vam le-ta lahko omogoča, da na daljavo izbrišete vse občutljive vsebine, ki jih ne bi želeli deliti z neznanci. Tako kot v primeru ukradenih dokumentov tudi tukaj velja, da je treba krajo elektronskih pripomočkov prijaviti na najbližji policijski postaji.

Tatovi se zavedajo, da so turisti še posebej prikladne žrtve, saj imajo dostikrat s sabo številne dragocene predmete. FOTO_TheDigitalWay-Pixabay

Če ste pred odhodom v tujino sklenili turistično zavarovanje za primer kraje, morate vsako tatvino prijaviti v čim krajšem času. Zapisnik vam bo namreč služil kot podlaga za izplačilo odškodnine.

Nevarnosti za krajo na dopustu prežijo na vsakem koraku. Vendar pa lahko z upoštevanjem zgornjih nasvetov sami naredite veliko za to, da bi se pred njo obvarovali oziroma da se boste pripravili na vse scenarije in utrpeli kar najmanjše posledice, če bi do kraje v končni fazi res prišlo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice