Skip to content

Vatikan zahteva čipiranje ljudi?

Na srbskem spletnem portalu Novine RS se je pred kratkim pojavila objava, da Vatikan zahteva, da naj se državljani Srbije čipirajo v najkrajšem možnem času. Čipiranje državljanov, ki naj bi bilo obvezno za vse državljane, vključno z dojenčki, naj bi bilo pogoj za srbski vstop v Evropsko unijo.

Takoj je potrebno opozoriti, da vsak, ki verjame tej novici, nima niti najmanjšega pojma o vlogi Vatikana v povezavi z Evropsko unijo in tudi o njegovi vlogi v svetu. Znano je, da Sveti sedež, oz. Vatikan ni član Evropske unije in to niti nikoli ne bo postal. Tudi, če predpostavimo, da bi ta zahteva bila resnična, ne bi imela nobene pravne podlage, saj nima Vatikan z Evropsko unijo nobene zveze.

Odziv na »fake news« je zaskrbljujoč

Vloga Vatikana je izključno verske narave, kar pomeni, da z vzpostavljeno mrežo delnih cerkva, kar so škofije po vsem svetu, skrbi za vernike in njihovo življenje po evangeliju. V kolikor Vatikan spregovori o kakšni pereči svetovni problematiki, spregovori izključno iz svetovalnega vidika, kar pomeni, da nikogar v ničemer ne zavezuje.

Pri objavljanju takšnih novic, ki ji rečemo tudi »fake news«, je najbolj zaskrbljujoče, da jim mnogi verjamejo. Omenjena novica je doživela veliko branost, kar je bilo potrjeno z enormnimi delitvami po različnih družabnih omrežjih. Poleg tega, da je novica doživela veliko pozornost s strani bralcev, saj so jo bralci tudi na veliko komentirali.

Večina aktualnih protestov je posledica »fake news«

Ravno komentarji, ki so v veliki meri prostaški in predvsem nepremišljeni, lahko naredijo še veliko več hudega, kakor sama novica. Vsak, ki objavi svoj komentar, bi se moral zavedati, da lahko s tem povzroči veliko hudega, nenazadnje lahko stvar peljejo v fizično nasilje. Da to ni samo teoretično govorjenje lahko vidimo ob protestih, ki se dogajajo pri nas in po svetu.

Vzrok za večino protestov so namreč nepreverjene novice, ki so bile sproducirane na podlagi nepreverjenih domnev, z namenom, da se aktivira določen del prebivalstva in se na ta način ustvari zmeda. Vidimo lahko, da ti protesti nimajo praktično nobene rdeče niti, vse kar jim je skupno je to, da so vse bolj agresivni in marsikje že konkretno nasilni.

Prenašanje nepreverjenih novic lahko povzroči nepopravljivo škodo

Ob primeru »fake news« o vatikanski zahtevi čipiranja lahko razmislimo o utemeljenem dvomu v človekovo sposobnost pravilnega razsojanja. Komentiranje in nekontrolirano razširjanje takšnih novic ima lahko v glavnem negativni učinek. Pri tem gre za tipično obrekovanje, ki ima toliko večjo težo, ker se prenaša po družabnih omrežjih, kar ima veliko večji učinek, kot pa prenašanje od ust do ust.

Ljudje se premalo zavedamo, da lahko z negativnim komentiranjem neke novice, ki nima resnične podlage, naredimo ogromno škode.

Eden izmed mnogih primerov je slovenski duhovnik, ki je bil lansko leto ovaden zaradi suma pedofilije. Takoj, ko je zadeva prišla v javnost, je bil omenjeni gospod deležen medijskega linča, kjer so prednjačili negativni komentarji in delitve novice po družabnih omrežjih.

Pred nekaj mesecih se je izkazalo, da je šlo za ovadbo brez materialne podlage. Duhovnik je bil oproščen vsakršnega pregona in spoznan za nedolžnega. V nasprotju z objavo o njegovi ovadbi, je bila novica o spoznanju njegove nedolžnosti popolnoma prezrta. Kljub vsemu, duhovnikovo ime še zdaleč ni oprano, ampak bo bržkone vse življenje omadeževan s pedofilijo.

Če nismo sposobni povedati kaj dobrega, bodimo raje tiho

Ljudje se sploh ne zavedamo, koliko škode lahko naredimo z nepremišljenim govorjenjem in komentiranjem. Na ta način tudi dokazujemo, da je pod vprašajem naša zdrava pamet in s tem tudi sposobnost našega razmišljanja. V nasprotju z razmišljanjem sodobnega človeka, ki je v glavnem nastrojeno negativno, je veliki grški filozof v 4. stoletju pred Kristusom, v delu Nikomahova etika podal veliko napotkov glede komunikacije in o skrbi za dobro ime drugega.

Med drugim pravi, da se moramo, preden kaj o kom rečemo, prej vedno posvetovati in preudarno odločiti, z namenom, da bomo s tem naredili za človeka kaj dobrega. V nasprotnem primeru je bolje, da smo tiho.

Nepremišljeno komentiranje lahko škoduje tudi komentatorju

Poleg škode, ki jo lahko z nepremišljenim govorjenjem in komentiranjem storimo drugim, lahko škodo v prvi vrsti povzročimo tudi samim sebi. Glede na to, da živimo v času, ko v glavnem komuniciramo preko svetovnega sveta, se ob tem vsekakor premalo zavedamo, da z vsako našo objavo, tvegamo našo zasebnost, s tem ko izdajamo svoje osebne podatke.

To je še posebej problematično pri uporabi družabnih omrežij. Ko se registriramo v družabno omrežje, tam za vedno ostanejo naši podatki. S tem je sledljiv vsak naš klik, vsaka naša objava, vsak komentar, vsaka delitev prispevka, skratka samega sebe dajemo na razpolago celotnemu svetu.

Google sledi naš vsak korak

Da je ob tem zelo vprašljiv nivo naše inteligence, lahko vidimo, ko ob ravnanju s svetovnim spletom sami sebi postavljamo dvojna merila. Po eni strani, nam ni težko posredovati svojih osebnih podatkov npr. za Facebook, kjer je sledljivo praktično vse, po drugi strani pa se, celo s protesti zoperstavljamo aplikaciji, kjer bi bilo bistveno lažje obvladovati širjenje covid-19.

Ko gre izključno za naše dobro, smo pripravljeni popolnoma razgaliti samega sebe, ko pa gre za dobro družbe, nismo za to pripravljeni storiti popolnoma ničesar. S tem, ko smo registrirani v svetovni splet in, če ob tem uporabljamo storitve podjetja Google, potem je praktično sledljivo vse, kar počnemo.

Google namreč dobesedno sledi vsak naš korak, kar res razvidno v mesečnih poročilih Googla, ki ga prejmemo, v kolikor to želimo. V mesečnem poročilu, nam Google sporoča vse lokacije, na katerih smo se nahajali v preteklem mesecu.

Človek se je že pred dvajsetimi leti odpovedal svoji zasebnosti

Če nas Googlov nadzor nad nami ne moti, potem je nerazumljivo, da nas motijo prostovoljne aplikacije za nadzor covida-19. Vsa politika in ljudstvo, ki temu trdovratno nasprotuje, kaže na popolno ignoranco o sodobnih elektronskih napravah, aplikacijah in njihovih možnostih.

Če bi želeli ostati anonimni, bi morali reagirati že najmanj pred dvajsetimi leti, ko so se vzpostavljala sodobna omrežja. Vsak človek, ki ima »pameten telefon«, je v trenutku njegovega nakupa postal sledljiv na vsakem koraku. Nerazumljiva reakcija ob aplikaciji za obvladovanje covida-19 je nekaj podobnega, kot da bi se upirali spraševanjem staršev, kdaj imamo rojstni dan. Kljub temu da točno vedo, kdaj so nas rodili, bi mi mislili, da to vemo samo mi.

Če zasledim določeno novico, še ne pomeni, da je to resnica

Namen zgornjega razmišljanja je predvsem v tem, da bi nas to prebudilo iz naše zaspanosti. Kljub temu da se zdi, da smo nenehno aktivni, smo ljudje današnjega časa zelo zaspani, predvsem je v stanju zaspanosti uporabe naše inteligence.

Kljub temu da radi govorimo, da razmišljamo s svojo glavo, se o tej trditvi postavlja upravičen dvom. Razmišljati s svojo glavo namreč pomeni, da vsako informacijo, ki jo dobim, potem v resnici preverim. Če preberem neko novico, še ne pomeni, da je ta novica zares resnična.

V primeru, da se o resničnosti novice ne morem prepričati, pokažem svojo inteligenco s tem, da je ne širim naprej. Ko pa se prepričam o njeni resničnosti, jo sicer lahko posredujem naprej, vendar se moram ob tem zavedati, da z njenim razširjanjem izpostavljam samega sebe in svojo zasebnost.

Razširjanje »fake news« je znamenje našega notranjega razsula

Seveda je izpostavljanje samega sebe v določenih primerih vrlina, predvsem, ko gre za širitev resnice. Človek pokaže večjo inteligenco in določeno krepost, če je sposoben tudi o sebi povedati kakšno stvar, predvsem, če je ta stvar za nas boleča. Ravno to je za večino ljudi najtežje, zato zmorejo to samo ljudje, ki so krepostni in notranje močni.

Negativno govorjenje in komentiranje po spletu in po družabnih omrežjih o drugih, je predvsem pokazatelj našega notranjega razsula. Kar namreč govorimo o drugih, pravzaprav govorimo o samem sebi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice