Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o družbenem dogajanju

Teden je naokrog in mi vam ponovno predstavljamo kaj so v Slovencu pred 100 let zapisali. Tokrat se bomo sprehodili po objavah družbenega življenja, ki so se v časopisu pojavile od 26. junija do 10. julija 1920. Kar nekaj dogodkov se bere kot bi pisali o zdajšnjem času.

Beremo lahko o beguncih, resničnih in ne ilegalnih pribežnikih, o pijanih uradnikih, socialno ogroženih otrocih, o predrznih vojakih in kralju, ki se ga je spremljalo na vsakem koraku, kot lahko danes nekoga na instagramu

Boji v Albaniji

Pri Tirani so se razvili boji med Albanci in Italijani. Naraščalo je število beguncev iz teh krajev, ki so iskali nov dom.

Sprevod prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića

Veliko člankov je posvečenih tudi opisovanju sprevoda prestolonaslednika, ki je v tem letu potoval preko Slovenije. Piše se o okraševanju Ljubljane in njeni osvetlitvi ter o množični prisotnosti in veselju ljudi.

Beremo lahko tudi o tem, s kom se je prestolonaslednik sestal, skozi katere kraje je šel in o govorih, ki jih je imel.

»Aufbiks!«

Bančni uslužbenec se je na veselici na Viču zvečer opijanil. Kasneje je hodil po Tržaški cesti in kričal »Aufbiks!«. Približal se mu je »mož postave« in ga prijazno pospremil do policijskega ravnateljstva, kjer je gospod plačal 100 kron globe. »Aufbiks!« pa je bojni klic oziroma pozivanje k pretepu.

Skrb za vojne sirote

Članek je ozaveščal in opominjal na sirote in vdove 1. svetovne vojne. Pojavljalo se je veliko otrok, ki so umazani in raztrganih oblačil tavali okoli. Prav tako so se s težavami srečevale vdove teh otrok.

Ena izmed teh vdov je na to opozorila v Slovencu, kjer so nato oznanili da društvo »Dobrodelnost« posreduje med ljudmi, ki bi otroka želeli posvojiti in sirotami. Otroke niso sprejemali niti v zavode in sirotišnice, ker so tudi tam imeli stisko s sredstvi, zaradi česar so bredli v dolgove.

Dobra novica za vse sirote je bila tudi ta, da je bilo ljudi, ki so si otroka želeli posvojiti več, kot pa je bilo samih sirot.

Rop na Ljubljanskem polju

Moški se je ponoči vračal domov, ko so ga srečali trije vojaki. Eden izmed njih je zahteval, da se moški legitimira. Nato mu je drugi vojak iz rok izbil rokovnik, v katerem je bilo 800 kron. Vojak je denar vzel, od moškega pa zahteval, da gre z njimi, kar je podkrepil tudi z grožnjo s pištolo.

Odpravili so se približno 500 metrov stran na polje krompirja. Tam so od moškega zahtevali, naj se sleče in ga nato golega zvezali na tleh. Pobrali so mu obleko in odšli.

Članek še opisuje obleko in moške – govorili so srbsko narečje. V zaključku pa je še domneva, da so to zločinci, ki so se preoblekli v vojake, saj je bilo takih ropov v tistih dnevih več.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice