Naprej na vsebino

Ste bili v t. i. tretji državi? Veste kako je s karanteno?

Zgolj račun za kavo ali kosilo na Hrvaškem ne zadostuje več pristojnim organom za dokazovanje opravljene poti izven meja Slovenije. Prav tako ne dokazila, ki bi jih lahko oseba našla na internetu, ali bi ji jih dali prijatelji.

Potem ko se število dnevno potrjenih primerov okužb s koronavirusom v Sloveniji že nekaj dni giblje okoli 20 novo okuženih oseb dnevno, vlada tačas sprejema nove ukrepe za omejitev virusa covid-19.

Vročanje odločb o karanteni ponekod le med 6. in 22. uro

Poleg začasne prepovedi zbiranja več kot destih ljudido 50 oseb se bo lahko zbralo le, če bo organizator vodil evidenco udeležencev – je državni zbor potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19 in naj bi širjenje virusa preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam.

Še vedno pa je nekaj nejasnosti pri vročanju odločb o karanteni, saj jih na kontrolnih točkah na mejnih prehodih s Hrvaško, Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane ter Pince na meji z Madžarsko in na letališču Jožeta Pučnika vročajo le še med 6. in 22. uro, ves čas, torej 24 ur, pa le na Obrežju. In ker je karantena ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam in ga odredi ministrstvo za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje, smo v uredništvu časopisa Slovenec med drugim poizvedovali, kaj doleti voznika, če na mejni prehod, denimo iz Bosne in Hercegovine, prispe med 22. uro in 6. uro?

Povsem razumljivo namreč je, da zaposleni na mejnih prehodih potrebujejo tudi počitek, vendar je to za potnike t. i. zelena luč oziroma jim ni treba v karanteno?

Odločbo o karantenispoštovalo 575 oseb

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, so v četrtek zdravstveni inšpektorji opravili 792 nadzorov upoštevanja karantene, od dneva uveljavitve pa 1876 nadzorov. »Ugotovili so, da jo je 575 oseb spoštovalo, 25 primerov v času nadzora ni bilo na določenem mestu, zato bodo uvedli prekrškovni postopek, v devetih primerih dostop ni bil fizično mogoč, v 30 primerih je bil navedeni naslov napačen ali lažen, 15 primerov ni bilo mogoče izvesti, saj inšpektorjem niso odprli vrat, medtem ko 50 oseb niso našli, saj je šlo za večstanovanjsko stavboje dejal Kacin.

Se lahko vročanju karantenske odločbe izognemo? Vir slike: Policija

Vročitvi karantenske odločbe se ne da izogniti

Iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da so pooblaščenci omenjenega ministrstva na mejnih prehodih Metlika, Gruškovje, Jelšane in Pince prisotni med 6. uro zjutraj in 22. uro zvečer. »Po veljavnem odloku se osebe, za katere je predvidena karantena, v času ko na mejnih prehodih ni pooblaščencev ministrstva za zdravje, preusmeri na mejni prehod Obrežje, kjer so prisotni 24 ur na dan, ali pa počakajo na prisotnost pooblaščenca ministrstva za zdravje do 6. ure zjutraj. Osebe, za katere je predvidena karantena, se torej vročitvi karantenske odločbe ne morejo izogniti zagotavljajo na pristojnem ministrstvu.

Več kot 22 zaposlenih z različnimi poklicnimi profili

Pooblaščenci ministrstva za zdravje sicer delajo na mejnih prehodih Metlika, Obrežje, Gruškovje, Jelšane in Pince ter na letališču na Brniku v dveh izmenah. »Gre za več kot 22 zaposlenih z različnimi poklicnimi profili, ki so opravili izpit iz zakona o upravnem postopku. Ti sicer opravljajo druge delovne naloge, potem, ko je 4. julija odlok stopil v veljavo, pa so bili prerazporejeni na delo na mejnih prehodihso še razložili v službi za odnose z javnostmi zdravstvenega ministrstva.

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo le policija

Mirjana Vertič Gotal iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve še dodaja, da odlok o prehajanju meje določa, da lahko osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni po tem odloku, vstopajo v Slovenijo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. »Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji, osebi pa se dovoli vstop v državoje dejala Vertič Gotalova.

Prestop le preko kontrolnih točk

»Policisti opravljajo mejno kontrolo po standardih, določenih z EU in nacionalno zakonodajo. Postopek mejne kontrole se razlikuje glede na to, ali se opravlja pri osebi, ki uživa pravico do prostega gibanja po pravu unije, ali pa gre za državljana tretje države. Vstop in izstop na meji z Italijo in Avstrijo poteka za državljane Slovenije in državljane sosednje države po schengenskih standardih za prestop notranje meje, za vse ostale osebe pa je prestop dovoljen preko kontrolnih točkpojasnjujejo na policiji.

Preusmeritev ali čakanje

In kako slednje izgleda v praksi? Namestnik generalne policije Tomaž Pečjak pravi, da osebi, ki prihaja iz Hrvaške in na podlagi odloka izpolnjuje pogoje za izdajo odločbe o karanteni, policist najprej opravi mejno kontrolo, kot je to delal že doslej. »Po opravljeni mejni kontroli to osebo napoti do uslužbenca ministrstva za zdravje, ki pripravi odločbo in mu jo tudi izda. Če pa posameznik pride na kakšen drug maloobmejni prehod, na primer Slovenska vas, ali če pride na mejni prehod, kjer tisti trenutek pooblaščenca oziroma uslužbenca ministrstva za zdravje ne bo, bo preusmerjen na mejni prehod Obrežje, kjer ta pooblaščenec deluje 24 ur na dan, ali pa bo zaprošen, da počaka, dokler mu ta odločba ne bo izdana,« je razložil Pečjak.

V skrajni fazi celo sum storitve kaznivega dejanja

Sicer se je pred dnevi že dogajalo, da so inšpektorji na karantenski odločbi v več primerih imeli naslov, ki je bil lažen, nekatere osebe jim niti niso odprle vrat, poleg tega jim ni uspelo najti osebe, saj se je na naslovu nahajal večstanovanjski objekt in na odločbi ni bila navedena številka stanovanja.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da so izdajatelje karantenskih odločb dodatno opozorili, da morajo pridobiti natančen in točen naslov, na katerem se bo nahajala oseba, ki ji je izdana karantenska odločba. Zato je Pečjak, ki je sicer pohvalil sodelovanje policije in zdravstvenih inšpektorjev na terenu, glede lažnih ali pomanjkljivih podatkov, ki jih podajajo ljudje pri izdaji karantenske odločbe povedal, da je za inšpekcijski nadzor pristojen inšpektorat, vendar pa velja, da kršitve pomenijo uvedbo inšpekcijskega postopka, ki lahko vodi v ugotovitev prekrška, v skrajni fazi pa celo do suma storitve kaznivega dejanja. Napovedal je, da bodo skušali policisti že na meji ob preverjanju dokumentov zbrati dodatne podatke, ki bodo omogočali učinkovit in jasen inšpekcijski nadzor.

Vsako dokazilo ni dovolj za izogib karanteni

Pečjak je še poudaril, da bo še vedno končna presoja na policistu, ki lahko denimo za podatke, ali je oseba v času bivanja na Hrvaškem zapustila ozemlje Hrvaške, prosi tudi hrvaško policijo. Opozoril je, da vsako dokazilo ne bo dovolj za izogib karanteni. »Le eden račun za kavo ali kosilo na Hrvaškem ne bo zadostoval, prav tako ne bodo dovolj dokazila, ki bi jih lahko oseba našla na svetovnem spletu ali bi ji jih dali prijatelji je sklenil Pečjak. Dokazilo mora biti personalizirano in dokazovati, da je bila oseba ves čas prisotna v državi, ki ni na rdečem seznamu, denimo na Hrvaškem. Kot dokazila štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila, potrdilo o plačilu turistične takse oziroma drugo primerno dokazilo.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice