Skip to content

Katera masaža je za vas bolj primerna?

Obstaja več vrst masaže, ki se osredotočajo na različne dele telesa ali uporabljajo različne zdravilne prijeme in tehnike. V osnovi je masaža praksa z gnetenjem telesa z rokami. Med masažo terapevt izvaja nežen ali močan pritisk na mišice in sklepe telesa z namenom olajšanja bolečine in napetosti.

Masaža lahko pripomore k boljšemu telesnemu, duševnemu in čustvenemu počutju. Najbolje je eksperimentirati z različnimi vrstami masaže in z različnimi terapevti, da najdete točno tisto vrsto in izvajalca, ki je za vas najbolj idealen. Priporočljivo je komunicirati s svojim masažnim terapevtom, mu zaupati svoja pričakovanja in namene ter seveda jasno sporočiti, če vam kaj ne ustreza. Če obstajajo kakršne koli zdravstvene težave, se je pred katero koli masažo dobro posvetovati s svojim zdravnikom.

Švedska ali klasična masaža

Švedska masaža je nežna vrsta masaže celega telesa, ki je idealna za tiste, ki nimajo veliko izkušenj z masažo, čutijo veliko napetosti po telesu ali so na dotik zelo občutljivi. Švedska ali klasična masaža lahko pomaga sprostiti mišične vozle, ob tem pa je dobra izbira za tiste, ki se želijo med masažo popolnoma sprostiti. 

Ta vrsta masaže zajema kombinacije tehnik, vključno z gnetenjem, dolgimi in tekočimi potezami v smeri srca, globokimi krožnimi gibi, vibracijami in tapkanjem ter pasivnimi tehnikami gibanja sklepov. Običajno švedska masaža traja 60 do 90 minut, dovolj časa, da se med masažo telo in um sprostita.

Masaža z vročimi kamni. Vir slike: whitesession, Pixabay

Terapevtska masaža z vročimi kamni

Masaža z vročimi kamni je priporočljiva za ljudi, ki imajo napetost in bolečine v mišicah ali pa se preprosto želijo sprostiti. Ta tehnika je podobna švedski oziroma klasični masaži, le da pri tej masaži terapevt namesto svojih rok uporablja segrete kamne ali kamne vključi k tradicionalni tehniki izvajanja masaže z rokami. Terapevtska masaža z vročimi kamni olajša mišično napetost, pospeši pretok krvi po telesu, lajša bolečine, spodbuja sprostitev in zmanjša stres. 

Pri masaži z vročimi kamni se kamni postavljajo na različna področja telesa. Masažni terapevt lahko kamen drži in z njim masira različne dele telesa s pomočjo švedskih masažnih tehnik z rahlim pritiskom. Včasih se pri tej masaži uporabljajo tudi hladni kamni. Običajno terapevtska masaža z vročimi kamni traja nekje 90 minut. 

Aromaterapevtska masaža

Aromaterapevtska masaža je najboljša za tiste, ki si želijo, da bi ob masaži telesa imeli tudi čustveno zdravilno komponento, a se odsvetuje tistim, ki so občutljivi na določen vonj oziroma na eterična olja. Aromaterapevtska tehnika masaže lahko pripomore izboljšati razpoloženje, zmanjšati stres in tesnobo, zmanjša simptome depresije, ob tem pa tudi razbremeni mišično napetosti ter lajša bolečine.

Aromaterapevtska masaža je kombinacija mehkega, nežnega pritiskanja na površino kože in uporabo razredčenih eteričnih olj. Masažni terapevt bo izvedel masažo celega telesa, medtem ko se bodo eterična olja sproščala v zrak skozi difuzor, ki jih bo posameznik vdihnil in absorbiral skozi kožo. Včasih se aromaterapevtska masaža izvede le na hrbtu, ramenih in glavi, traja pa lahko med 60 in 90 minut.  

Masaža z eteričnimi olji. Vir slike: monicore, Pixabay

Masaža globokega tkiva

Ta tehnika masaže uporablja večji pritisk kot klasična masaža. Masaža globokega tkiva je dobra izbira za nekoga, ki ima kronične težave z mišicami, kot so poškodba, bolečina ali neravnovesje. Lahko pomaga razbremeniti napetost v mišicah, lajša kronične bolečine v mišicah in lajša tesnobo.

Med masažo globokega tkiva terapevt uporablja počasne gibe z globokim pritiskom s prsti, da razbremeni napetosti v najglobljih plasteh mišic in vezivnega tkiva. Med to masažo posameznik ne bi smel čutiti nobene bolečine, a se kljub temu odsvetuje tistim, ki so na pritisk zelo občutljivi. Masaža globokega tkiva običajno traja med 60 in 90 minut.

Športna masaža

Športna masaža je odlična izbira za tiste, ki imajo ponavljajoče se poškodbe mišic, predvsem poškodbe nastale zaradi športa. Športna masaža je prav tako dobra izbira za posameznike, ki so nagnjeni k poškodbam, saj lahko pripomore k preprečevanju športnih poškodb. Ta vrsta masaže pomaga pri tem, da so mišice bolj prožne in zmogljive, hkrati pa lajša bolečine, tesnobe in mišične napetosti.

Športna masaža se lahko izvede kot masaža celega telesa ali pa se masažni terapevt osredotoči na tiste dele telesa, ki potrebujejo največ pozornosti. Globok pritisk se lahko med masažo spreminja, odvisno od potreb posameznika. Športna masaža lahko traja med 60 in 90 minut.

Tajska masaža

Tajska masaža je najboljša za tiste, ki si želijo bolj aktivne oblike masaže in želijo zmanjšati ter ublažiti bolečino in stres. Tajska masaža lahko izboljša tudi prožnost, poveča krvni pretok po telesu in izboljša raven energije.

Ta vrsta masaže deluje na celotno telo z zaporedjem gibov, ki so podobni raztezanjem pri jogi. Terapevt z dlanmi in prsti izvaja močan pritisk na telo posameznika. Prav tako terapevt posameznika raztegne in zasuka v različne položaje. Pri tej masaži lahko posameznik ostane oblečen, masaža pa običajno traja med 60 in 90 minut.

Refleksologija

Refleksologija je primerna za ljudi, ki se želijo sprostiti in obnoviti svoje naravni ravni energije. Refleksologija je vrsta masaže, pri kateri terapevt uporablja nežen do trden pritisk na različne točke stopal, rok in ušes. Ta vrsta masaže je primerna tudi za tiste, ki se ob dotikanju celega telesa počutijo neprijetno. Refleksološka masaža običajno traja 30 do 60 minut.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice